Νέα στοιχεία για τον μυστηριώδη ”Planet Nine”

planet nine

Το ηλιακό σύστημα μπορεί να έχει ξανά έναν ένατο πλανήτη. Ο νέος υποψήφιος πλανήτης παίρνει τη μορφή ενός μυστηριώδους πιτσιλωτού πλανήτη που κρύβεται βαθιά στις εξωτερικές πηγές του ηλιακού συστήματος.

Παρά την αόριστη φύση του, καταγράψαμε ότι είναι γνωστό για αυτόν τον πιθανό πλανήτη.

Από πού ξεκίνησαν όλα;

Η ιστορία αρχίζει πραγματικά με ένα άλλο ουράνιο αντικείμενο: το 2015 BP519, όπως περιγράφεται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο arXiv. Η ομάδα ερευνητών σημειώνει ότι το αντικείμενο, που ταξινομείται ως “Extreme Trans-Neptunian Object” λόγω του μεγέθους και της απόστασης του από τον ήλιο, βρίσκεται στο ραντάρ της ομάδας από το 2014.

Πώς βρήκαν το 2015 BP519;

Η μεγάλη ομάδα αστρονόμων πέρασε 1.110 ημέρες παρακολουθώντας την τροχιά του 2015 BP519 ως μέρος της Dark Energy Survey Collaboration, χρησιμοποιώντας μια κάμερα σκοτεινής ενέργειας από ένα παρατηρητήριο στη Χιλή. Το BP519 τράβηξε την προσοχή τους επειδή είχε μια παράξενη τροχιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2015

Παράξενη κατά ποια έννοια;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2015 BP519 ταξιδεύει περίπου 450 φορές την απόσταση μεταξύ του Ήλιου και της Γης και έχει επίσης την πιο κεκλιμένη τροχιά οποιουδήποτε γνωστού Extreme Trans-Neptunian Object, ταξιδεύοντας σχεδόν κάθετα προς τους υπόλοιπους πλανήτες και τα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος. Αυτή η παράξενη τροχιά είναι μια ανωμαλία στο ηλιακό σύστημα.

orbits

Ποια είναι η σχέση αυτού με τον Planet Nine;

Αυτή η τροχιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να προκληθεί από τη βαρύτητα ενός απομακρυσμένου ένατου πλανήτη που θα πρέπει να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από το μέγεθος της Γης, αλλά δέκα φορές πυκνότερος. Χωρίς έναν τέτοιο πλανήτη, η συμπεριφορά του 2015 BP519 ξεχωρίζει και οι ερευνητές δεν μπορούν να βρουν ένα μοντέλο που να το αντιπροσώπευει. Αλλά η περίεργη-κλίση της διαδρομής του μέσα από το διάστημα εξηγείται από τα υπάρχοντα μοντέλα και τις υποθέσεις του Planet Nine.

Δηλαδή, δεν είναι σίγουρο;

Όχι ακριβώς. Εάν εντοπιστούν πιο ορατές τροχιές, τότε θα εδραιωθεί μόνο η ιδέα ότι κάποιο μαζικό αντικείμενο εκεί έξω ασκεί ένα πλήρες φορτίο βαρυτικής δύναμης σε αντικείμενα στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν το 2015 BP519 υποψιάζονται ότι άρχισε με μια πιο φυσιολογική τροχιά που έπειτα βγήκε από την ευθυγράμμιση λόγω του Planet Nine.

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε ένας νέος ένατος πλανήτης εκεί έξω. Και ακόμα κι αν υπάρχει, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον εντοπίσουμε, αφού είναι τόσο μακριά που ένας χρόνος θα διαρκούσε 10-20 χιλιάδες χρόνια της Γης. Αλλά δεδομένου ό, τι γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια το πώς λειτουργεί το ηλιακό σύστημα, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι εκεί έξω που επηρεάζει τις τροχιές αντικειμένων όπως το 2015 BP519.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;