Νέα έρευνα δείχνει ότι οι ωκεανοί θα αρχίσουν να εκπέμπουν επικίνδυνους χλωροφθοράνθρακες

χλωροφθοράνθρακες

Προβλέψεις της έρευνας

Οι ωκεανοί αποτελούν ένα τεράστιο αποθετήριο για τα ατμοσφαιρικά αέρια, συμπεριλαμβανομένων και των χλωροφθορανθράκων (CFCs), ενώσεων που καταστρέφουν το όζον στη στρατόσφαιρα. Πιο συγκεκριμένα, απορροφούν τέτοια άερια, τα οποία βυθίζονται στα βάθη των ωκεανών, εκεί όπου μπορούν να παραμείνουν για αιώνες.

Τα θαλάσσια CFCs χρησιμοποιούνται αρκετό καιρό ως ιχνηθέτες για τη μελέτη των ρευμάτων των ωκεανών, αλλά η επίδρασή τους στις ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις θεωρούταν αμελητέα. Πλέον, οι ερευνητές του MIT διαπίστωσαν ότι οι ωκεάνιες ροές τουλάχιστον ενός τύπου CFC, γνωστού ως CFC-11, επηρεάζουν στην πραγματικότητα τις συγκεντρώσεις των χλωροφθορανθράκων στην ατμόσφαιρα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο καιρό στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Proceedings of the National Academy of Sciences), η ομάδα αναφέρει ότι οι ωκεανοί θα αντιστρέψουν τον μακροχρόνιο ρόλο τους ως καταβόθρες για τα CFCs που καταστρέφει το όζον.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές προβλέπουν ότι μέχρι το 2075, οι ωκεανοί θα εκπέμπουν περισσότερο CFC-11 στην ατμόσφαιρα από ότι απορροφούν, εκπέμποντας ανιχνεύσιμες ποσότητες χημικής ουσίας έως το 2130. Επιπλέον, με την όλο και μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή που υφίσταται ο πλανήτης, αυτή η αλλαγή θα συμβεί 10 χρόνια νωρίτερα. Γενικά, ένας ψυχρότερος ωκεανός θα απορροφήσει περισσότερους χλωροφθοράνθρακες. Όταν η κλιματική αλλαγή ζεσταίνει τους ωκεανούς, αυτοί γίνενται λιγότερο αποτελεσματικά αποθετήρια για τα CFCs και επίσης θα ξεπεράσουν νωρίτερα το μέγιστο που μπορούν να απορροφήσουν.

Οι εκπομπές CFC-11 από τον ωκεανό θα παρατήνουν σημαντικά τον μέσο χρόνο παραμονής τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν πέντε χρόνια περισσότερο στην ατμόσφαιρα από ότι θα συνέβαινε διαφορετικά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις μελλοντικές εκτιμήσεις των εκπομπών CFC-11.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προσομοιώσεις των μοντέλων που διεξήγαγαν οι ερευνητές δείχνουν ότι η αλλαγή της συμπεριφοράς των ωκεανών θα συμβεί ελαφρώς νωρίτερα στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπου τα μοτίβα κυκλοφορίας των ωκεανών σε μαγάλη κλίμακα αναμένεται να επιβραδυνθούν, αφήνοντας περισσότερα αέρια και άρα και CFCs στον ρηχό ωκεανό να διαφύγουν πίσω στην ατμόσφαιρα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα CFCs

Το CFC-11 είναι ένας χλωροφθοράνθρακας που χρησιμοποιείται συνήθως για την κατασκευή ψυκτικών και μονωτικών σπρέυ. Όταν εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα, η χημική ουσία πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση που καταστρέφει τελικά το όζον στη στρατόσφαιρα, το ατμοσφαιρικό στρώμα που προστατεύει τη Γη από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Από το 2010 όμως, η παραγωγή και η χρήση αυτής της χημικής ουσίας έχει καταργηθεί παγκοσμίως σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, μια παγκόσμια συνθήκη που στοχεύει στην αποκατάσταση και προστασία της στιβάδας του όζοντος. Ως αποτέλεσμα, η λεγόμενη “τρύπα του όζοντος” που είχε προκληθεί από την αλόγιστη εκπομπή χλωροφθορανθράκων, είναι πλέον στη διαδικασία “επούλωσης”.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο
  • News and Articles on Science and Technology, ανακτήθηκε από https://phys.org/, τελευταία επίσκεψη 02/07/2021.
  • Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, ανακτήθηκε από https://www.pnas.org/, τελευταία επίσκεψη 02/07/2021.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;