Νέα δεδομένα: Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα από ποτέ

παγετώνες
Ο παγετώνας Klinaklini στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, όπως αποτυπώθηκε από τον Brian Menounos τον Σεπτέμβριο του 2017.

Οι παγετώνες λιώνουν πιο γρήγορα, χάνοντας περίπου 31% περισσότερο χιόνι και πάγο από ότι 15 χρόνια πριν, σύμφωνα με τρισδιάστατες δορυφορικές μετρήσεις παγετώνων από όλα τα βουνά του πλανήτη.

Χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα από τα τελευταία 20 χρόνια, επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι 220.000 παγετώνες βουνών στον κόσμο χάνουν περισσότερους από 328 δισεκατομμύρια τόνους πάγου και χιονιού ετησίως από το 2015, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature της Τετάρτης.

Ο ετήσιος ρυθμός τήξης από το 2015 έως το 2019 είναι 78 δισεκατομμύρια περισσότεροι τόνοι ετησίως από ότι ήταν από το 2000 έως το 2004.

Η μισή απώλεια παγετώνων παγκοσμίως προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Τα ποσοστά τήξης της Αλάσκας είναι από τα υψηλότερα στον πλανήτη, με τον παγετώνα της Κολούμπια να υποχωρεί περίπου 35 μέτρα ετησίως.

Σχεδόν όλοι οι παγετώνες στον κόσμο παρουσιάζουν σημαντικές απώλειες, ακόμη και αυτοί στο Θιβέτ που ήταν σταθεροί, σύμφωνα με τη μελέτη. Εκτός από λίγους στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία που τροφοδοτούνται συνεχώς από αυξημένη βροχόπτωση, οι ρυθμοί τήξης επιταχύνονται σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

παγετώνες
Ο παγετώνας Mendenhall στην Juneau της Αλάσκας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 09 Μαϊου 2020. Πηγή: https://phys.org/

Οι επιστήμονες ρίχνουν το φταίξιμο στην ανθρωπογενή συνιστώσα της κλιματικής αλλαγής. “Η σχεδόν ομοιόμορφη τήξη αντικατοπτρίζει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και οφείλεται στην καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Romain Hugonnet, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τουλούζ της Γαλλίας και επικεφαλής της έρευνας. Ορισμένοι μικρότεροι παγετώνες εξαφανίζονται εντελώς.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποίησε 3D δορυφορικές εικόνες για να εξετάσει όλους τους παγετώνες του πλανήτη και όχι μόνο τις στήλες πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική. Παλαιότερες μελέτες χρησιμοποίησαν είτε μόνο ένα κλάσμα των συνολικών παγετώνων, είτε εκτιμούσαν την απώλεια των παγετώνων της Γης χρησιμοποιώντας μετρήσεις βαρύτητας από την τροχιά της. Αυτές οι μετρήσεις βαρύτητας έχουν μεγάλα περιθώρια σφάλματος και δεν είναι τόσο χρήσιμες.

Η μεγαλύτερη απειλή είναι φυσικά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει ήδη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, άρα και του νερού, με το ζεστό νερό να έχει την ιδιότητα να διαστέλεται. Επίσης και από το λιώσιμο στηλών πάγου στη Γροιλανδία και στην Ανταρκτική. Όμως, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το λίωσιμο των παγετώνων είναι υπεύθυνο για 21% περισσότερη αύξηση της στάθμης της θάλασσας από τις στήλες πάγου.

“Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα είναι όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς προχωράμε στον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου, Mark Serreze.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο

News and Articles on Science and Technology, ανακτήθηκε από https://phys.org/, τελευταία επίσκεψη 03/05/2021.

Βιβλιογραφία

Hugonnet, R., McNabb, R., Berthier, E. et al. Accelerated global glacier mass loss in the early twenty-first century. Nature 592726–731 (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03436-z


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;