Το NASA InSight προσγειώνεται στην επιφάνεια του Άρη

Ο Άρης μόλις έλαβε τον νεώτερο κάτοικο ρομπότ του. Η εσωτερική εξερεύνηση της NASA με τη χρήση σεισμικών ερευνών, γεωδαισίας και μεταφοράς θερμότητας (InSight) προσγειώθηκε επιτυχώς στον Κόκκινο Πλανήτη μετά από ένα ταξίδι σχεδόν επτά μηνών, μήκους 300 εκατομμυρίων μιλίων (458 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη.

Μια εικονογράφηση καλλιτέχνη για το InSight lander στον Άρη.Το InSight κάνει Εσωτερική Εξερεύνηση χρησιμοποιώντας σεισμικές έρευνες, Γεωδαισία και Θερμική μεταφορά, έχει σχεδιαστεί για να δώσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον πρώτο διεξοδικό έλεγχο από τότε που σχηματίστηκε πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η αποστολή θα αναζητήσει τεκτονική δραστηριότητα και επιπτώσεις από το μετεωρίτη, θα μελετήσει πόση θερμότητα εξακολουθεί να διαρρέει στον πλανήτη και θα παρακολουθεί την ταλάντωση του Άρη καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Το InSight θα βοηθήσει να απαντηθούν σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τη δημιουργία των βραχωδών πλανήτών του ηλιακού συστήματος. Credit: NASA / JPL-Caltech

 

Η διετής αποστολή του InSight θα είναι να μελετήσει το βαθύ εσωτερικό του Άρη για να μάθει πώς σχηματίζονται όλα τα ουράνια σώματα με βραχώδεις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένης της Γης και της Σελήνης. 

Το InSight ξεκίνησε από την Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια στις 5 Μαΐου. Το Lander άγγιξε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου κοντά στον ισημερινό του Άρη στην δυτική πλευρά μιας επίπεδης, ομαλής έκτασης λάβας που ονομάζεται Elysium Planitia, με σήμα που επιβεβαιώνει μια ολοκληρωμένη ακολουθία προσγείωσης στις 11:52:59 π.μ. PST (2:52:59 EST).

“Σήμερα, προσγειωθήκαμε επιτυχώς στον Άρη για όγδοη φορά στην ανθρώπινη ιστορία”, δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Jim Bridenstine. “Το InSight θα μελετήσει το εσωτερικό του Άρη και θα μας διδάξει πολύτιμη επιστήμη, καθώς ετοιμάζουμε να στείλουμε αστροναύτες στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη. Αυτό το επίτευγμα αντιπροσωπεύει την εφευρετικότητα της Αμερικής και των διεθνών μας εταίρων και χρησιμεύει ως απόδειξη της αφοσίωσης και επιμονής της ομάδας μας. Το καλύτερο για τη NASA δεν έχει έρθει ακόμα και σύντομα πρόκειται να έρθει”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σήμα προσγείωσης μεταδόθηκε στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, Καλιφόρνια, μέσω των δύο μικρών πειραματικών CubeSats του Mars Cube One (Marco CubeSats), τα οποία ξεκίνησαν στον ίδιο πυραύλο με το InSight και ακολούθησαν το Lander στον Άρη. Είναι τα πρώτα CubeSats που στέλνονται σε βαθύ χώρο. Μετά την επιτυχή διεξαγωγή πολλών πειραμάτων επικοινωνίας και πτήσης κατά την πτήση, οι δίδυμοι MarCOs ήταν σε θέση να λάβουν εκπομπές κατά την είσοδο, την κάθοδο και την προσγείωση του InSight.

Από το Γρήγορο στο Αργό

“Φτάσαμε στην ατμόσφαιρα του Άρη με 12.300 μίλια την ώρα (19.800 χιλιόμετρα την ώρα) και όλη η ακολουθία για να αγγίξει την επιφάνεια χρειάστηκε μόλις εξίμιση λεπτά”, δήλωσε ο διευθυντής του InSight, Tom Hoffman στο JPL. “Κατά τη διάρκεια αυτού του σύντομου χρονικού διαστήματος, το InSight έπρεπε να εκτελεί αυτόνομα δεκάδες λειτουργίες και να τις κάνει άψογα – και από όλες τις ενδείξεις που είναι ακριβώς αυτό που έκανε το διαστημικό σκάφος μας”.

Η επιβεβαίωση μιας επιτυχούς προσεδάφισης δεν είναι το τέλος των προκλήσεων της προσγείωσης στον Κόκκινο Πλανήτη. Η φάση επιφανειακών λειτουργιών του InSight ξεκίνησε ένα λεπτό μετά τη προσεδάφιση. Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα είναι η ανάπτυξη των δύο δεκάγωνων ηλιακών συστοιχιών, οι οποίες θα παρέχουν ισχύ. Η διαδικασία αυτή αρχίζει 16 λεπτά μετά την προσγείωση και διαρκεί άλλα 16 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Η ομάδα του InSight αναμένει μια επιβεβαίωση αργότερα ότι οι ηλιακοί συλλέκτες του διαστημικού σκάφους αναπτύχθηκαν με επιτυχία. Η επαλήθευση θα προέλθει από το διαστημικό σκάφος Odyssey της NASA, που κυκλοφορεί σήμερα γύρω από τον Άρη. Το σήμα αυτό αναμένεται να φτάσει στον έλεγχο αποστολής του InSight στην JPL περίπου πέντε και μισή ώρα μετά την προσγείωση.

“Είμαστε τροφοδοτημένοι με ηλιακή ενέργεια, οπότε η λήψη των συστοιχιών και η λειτουργία είναι μεγάλη υπόθεση”, δήλωσε ο Tom Hoffman στο JPL. “Με τις συστοιχίες που παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε τις νέες επιστημονικές λειτουργίες, είμαστε σε καλό δρόμο για να ερευνήσουμε διεξοδικά τι υπάρχει μέσα στον Άρη για πρώτη φορά”.

Το InSight θα αρχίσει να συλλέγει τα επιστημονικά δεδομένα μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την προσγείωση, αν και οι ομάδες θα επικεντρωθούν κυρίως στην προετοιμασία για την οργάνωση των οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη. Τουλάχιστον δύο ημέρες μετά την άφιξη, η ομάδα των μηχανικών θα αρχίσει να αναπτύσσει το ρομπότ βραχίονας του InSight μήκους 5,9 ποδιών (1,8 μέτρων) ώστε να μπορεί να τραβήξει εικόνες του τοπίου.

“Η προσγείωση ήταν συναρπαστική, αλλά ανυπομονώ για τη γεώτρηση”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής του InSight, Bruce Banerdt της JPL. “Όταν οι πρώτες εικόνες μας έρθουν, οι ομάδες μηχανικών και επιστημόνων μας θα φτάσουν στο έδαφος τρέχοντας, αρχίζοντας να σχεδιάζουν πού να αναπτύξουν τα επιστημονικά μας όργανα. Μέσα σε δύο ή τρεις μήνες, ο βραχίονας θα αναπτύξει τα κύρια επιστημονικά όργανα της αποστολής, το σεισμικό πείραμα για την εσωτερική δομή (SEIS) και τα πακέτα θερμικής ροής και φυσικών ιδιοτήτων (HP3).

Το InSight θα λειτουργήσει στην επιφάνεια για ένα αρειανό έτος, συν 40 ημέρες του Μαρτίου, ή ηλιακά έτη μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2020. Οι στόχοι της αποστολής των δύο μικρών Marco που αναμεταδίδουν την τηλεμετρία του InSight ολοκληρώθηκαν μετά την άφιξή τους στο Άρη.

“Αυτό είναι ένα τεράστιο άλμα για τους ατρόμητους ρομποτικούς εξερευνητές μεγέθους χαρτοκιβωτίων”, δήλωσε ο Joel Krajewski, διευθυντής έργου του Marco στο JPL. “Νομίζω ότι το CubeSats έχει ένα μεγάλο μέλλον πέρα ​​από την τροχιά της Γης και η ομάδα του Marco είναι στην ευχάριστη θέση να ακολουθήσει την πορεία”.

Με την προσγείωση της InSight στο Elysium Planitia, η NASA έχει επιτυχώς απομακρύνει οκτώ φορές ένα όχημα στον Κόκκινο Πλανήτη.

“Κάθε προσγείωση του Άρη είναι τρομακτική, αλλά τώρα με το InSight, με ασφάλεια στην επιφάνεια, έχουμε να κάνουμε ένα μοναδικό είδος επιστήμης στον Άρη”, δήλωσε ο διευθυντής της JPL Michael Watkins. “Τα πειραματικά Marco CubeSats άνοιξαν επίσης μια νέα πόρτα για μικρότερα πλανητικά διαστημόπλοια. Η επιτυχία αυτών των δύο μοναδικών αποστολών είναι ένα αφιέρωμα στις εκατοντάδες ταλαντούχων μηχανικών και επιστημόνων που έβαλαν τη μεγαλοφυία και τη δουλειά τους για μια μεγάλη μέρα”.

Η JPL διαχειρίζεται την υπηρεσία InSight για τη Διεύθυνση Επιστημών της NASA. Το InSight είναι μέρος του Προγράμματος Ανακάλυψης της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το Marshall Space Flight Center του οργανισμού στο Huntsville της Alabama. Το Marco CubeSats δημιουργήθηκε και διαχειρίζεται η JPL. Ο χώρος Lockheed Martin στο Denver δημιούργησε το διαστημικό σκάφος InSight, συμπεριλαμβανομένου του πιλοτηρίου του σκάφους και των επιβατών, και υποστηρίζει τις επιχειρήσεις διαστημικών σκαφών για την αποστολή.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (CNES) και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου (DLR), υποστηρίζουν την αποστολή InSight. Το CNES και το Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) παρείχαν το εργαλείο SEIS με σημαντική συνεισφορά από το Ινστιτούτο Μελέτης Ηλιακού Συστήματος Max Planck (MPS) στη Γερμανία, το Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) στην Ελβετία, Imperial College και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και η JPL. Η DLR παρείχε το μέσο HP3, με σημαντικές συνεισφορές από το Κέντρο Διαστημικού Έρευνας (CBK) της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Αστρονομίας στην Πολωνία. Το Centro de Astrobiología (CAB) της Ισπανίας παρείχε τους αισθητήρες ανέμου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το InSight, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/insight/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Marco, επισκεφθείτε τη διεύθυνση:

https://www.jpl.nasa.gov/cubesat/missions/marco.php

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές του Άρη της NASA, μεταβείτε στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/mars


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;