Mylar: Το τσαλακωμένο περιτύλιγμα έχει…μνήμη!

SHARE

         

Το πιο κοινό χαρτί περιτυλίγματος ζαχαρωτών,τροφίμων,δώρων και επικαλύψεων τεχνολογίας είναι το Mylar. Μέσα από πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υλικό αυτό “θυμάται” πόσο χρόνο τσαλακώθηκε!

Τι εννοούμε όταν ένα υλικό έχει μνήμη;

Συνήθως λέμε ότι ένα υλικό έχει μνήμη, μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος όπου το υλικό βρισκόταν σε κάποια εντατική κατάσταση. Στη μηχανική, όταν σε ένα υλικό εφαρμοστεί μια δύναμη τότε λόγω εσωτερικών δυνάμεων που αντιστέκονται σε αυτήν, το υλικό βρίσκεται σε μια εντατική κατάσταση που εκφράζεται από την τάση. Λόγω της τάσης, το σύστημα οδηγείται σε αλλαγή των διαστάσεων του που εκφράζεται ως παραμόρφωση. Για μικρές τάσεις, η παραμόρφωση δεν είναι μόνιμη και το υλικό αφηρεμεί στην αρχική του κατάσταση, δηλαδή επιστρέφει στις αρχικές του διαστάσεις. Έτσι η μνήμη σχετίζεται με την επαναφορά του υλικού σε προηγούμενη κατάσταση του. Η επαναφορά αυτή είναι αργή και μη εκθετική.

Τι είναι όμως το Mylar;

Ο όρος  Mylar αποτελεί το trademark της εταιρείας Dupont Tejjin Films. Πρόκειται για ένα πολυμερικό διαξονικό φιλμ, πρακτικά ένα πλαστικό διαφανές φύλλο. Επειδή περιέχει το πιο κοινό πλαστικό υλικό το PET, συνήθως ταυτίζεται με οποιοδήποτε πλαστικό περιτύλιγμα από πολυεστέρα. Έτσι το υλικό αυτό τυλίγει σχεδόν οποιεσδήποτε συσκευασίες,από καραμέλες μέχρι…επαγγελματικές κάρτες. Επιπλέον,χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε οθόνες καθώς και σε μαγνητικά μέσα εγγραφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κασέτες,οι ταινίες των οποίων ήταν από το υλικό Mylar πάνω στο οποίο υπήρχαν μαγνητικά σωματίδια.

Mylar

Το Mylar έχει μνήμη;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters φέρνει στο φως μια νέα ιδιότητα αυτού του πολυλειτουργικού χαρτιούΕρευνητές από το πανεπιστήμιου του Harvard κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Mylar θυμάται πόσο καιρό βρισκόταν τσαλακωμένο. Ειδικότερα, ο Yoav Lahini και η υπόλοιπη ομάδα των επιστημών τσαλάκωσαν μερικά φύλλα από αυτό το πολυμερές. Στη συνέχεια, τα τοποθέτησαν μέσα σε πλαστικούς σωλήνες. Στην κορυφή του κάθε σωλήνα τοποθέτησαν ένα βάρος,με αποτέλεσμα να ασκείται δύναμη και άρα πίεση (=η δύναμη ανά μονάδα επιφάνειας) στο τσαλακωμένο Μylar. Έπειτα, μείωσαν την πίεση,τοποθετώντας μικρότερο βάρος και χρονομέτρησαν το διάστημα όπου το χαρτί θα έπαυε να ασκεί κάθετη αντίδραση. Επαναλαμβάνοντας το πείραμα, οι επιστήμονες είδαν ότι το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε το Mylar για να σταματήσει να ασκεί τη δύναμη ήταν ανάλογο με το χρόνο που ήταν τσαλακωμένο.Έτσι κατά κάποιο τρόπο θεωρούν ότι το υλικό “θυμόταν” πόσο χρονικό διάστημα ήταν πιεσμένο.

Advertisement

Τέτοιες μελέτες μας φέρνουν μπροστά σε μη αναμενόμενες ιδιότητες των υλικών που δεν έχουν μελετηθεί σε βάθος. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν πως οι συμπεριφορές αυτές των μηχανικών υλικών μοιάζουν με αυτές των διαταραγμένων μοριακών συστημάτων. Το βέβαιο είναι πώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα και πολλά ενδιαφέροντα φαινόμενα που αφορούν τη συμπεριφορά των υλικών σε συνθήκες εκτός ισορροπίας, που ίσως κατανοηθούν στο μέλλον!

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG