Μνήμη: το ημερολόγιο που έχουμε πάντα μαζί μας

Μνήμη είναι η διεργασία μέσω της οποίας η γνώση κωδικεύεται, αποθηκεύεται και στη συνέχεια ανακαλείται.

Πολλές σημαντικές συμπεριφορές μαθαίνονται. Πράγματι, είμαστε αυτοί που είμαστε σε μεγάλο βαθμό λόγω αυτών που μαθαίνουμε και αυτών που θυμόμαστε. Μαθαίνουμε τις κινητικές δεξιότητες που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε το περιβάλλον μας. Επίσης, μαθαίνουμε γλώσσες που μας επιτρέπουν να μεταδίδουμε αυτά που έχουμε μάθει. Μεταδίδοντας έτσι πολιτισμικά χαρακτηριστικά που είναι δυνατόν να διατηρηθούν για γενεές.

Η μνήμη μπορεί να διαχωριστεί σε άδηλη και έκδηλη με βάση τον τρόπο που αποθηκεύονται και ανακαλούνται οι πληροφορίες.

Μνήμη

Εκτεταμένες μελέτες σε ανθρώπους και πειραματόζωα δείχνουν ότι η γνώση που αποθηκεύεται ως έκδηλη μνήμη αρχικά αποκτάται μέσω επεξεργασίας σε μία ή περισσότερες από τις τρεις πολυαισθητικές συνειρμικές περιοχές (τον προμετωπιαίο, τον μεταιχμιακό και τον βρέγματο-ινιο-κροταφικό φλοιό), οι οποίες συνθέτουν οπτικές, ακουστικές και σωματικές πληροφορίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 

 

Από εκεί οι πληροφορίες άγονται με σειρά στον παραϊπποκάμπειο και τον περιρρινικό φλοιό. Μετά στον ενδορρινικό φλοιό, την οδοντωτή έλικα, τον ιππόκαμπο, το υπόθεμα και τέλος επιστρέφουν στον ενδορρινικό φλοιό. Στη συνέχεια οι πληροφορίες αποστέλλονται πίσω στον παραϊπποκάμπειο και τον παραρρινικό φλοιό για να καταλήξουν στις πολυαισθητικές συνειρμικές περιοχές. Έτσι, ο ενδορρινικός φλοιός έχει διττό ρόλο στην επεξεργασία των πληροφοριών που πρόκειται να αποθηκευτούν ως έκδηλη μνήμη. Πρώτον, αποτελεί την κύρια είσοδο προς τον ιππόκαμπο. Δεύτερον, ο ενδορρινικός φλοιός αποτελεί επίσης την κύρια πύλη εξόδου των πληροφοριών από τον ιππόκαμπο. Οι πληροφορίες που εισέρχονται στον ιππόκαμπο από τον πολυαισθητικό συνειρμικό φλοιό και εκείνες που εξέρχονται από τον ιππόκαμπο με προορισμό τον συνειρμικό φλοιό συγκλίνουν στον ενδορρινικό φλοιό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται κατανοητό γιατί οι διαταραχές της μνήμης, που συνδέονται με βλάβη στον ενδορρινικό φλοιό, είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Οι βλάβες αυτές παραβλάπτουν όχι μόνο μια, αλλά όλες τις μορφές αισθητικότητας.

Πράγματι, οι πρωιμότερες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στη νόσο Alzheimer, την κύρια εκφυλιστική νόσο που προσβάλλει την αποθήκευση της έκδηλης μνήμης, παρατηρούνται στον ενδορρινικό φλοιό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αρετή Λύτα

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;