Οι μέλισσες έχουν προτίμηση προς τα αριστερά ή τα δεξιά

μέλισσες

Τα πρωτεύοντα θηλαστικά, οι σκύλοι, οι γάτες και ορισμένα πτηνά δείχνουν να έχουν κάποια κλίση προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες. Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές από το Queensland Brain Institute έδειξαν ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις μέλισσες. Έχουν, δηλαδή, προτίμηση να πετούν αριστερά ή δεξιά, για να αποφύγουν εμπόδια.

Μέσω ενός πειράματος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι μέλισσες μπορούν να ξεχωρίσουν μία μικρή από μία μεγάλη τρύπα, επιλέγοντας τη μεγάλη για να περάσουν από μέσα, η οποία είναι και λιγότερο επικίνδυνη. Ο επικεφαλής τής έρευνας, καθηγητής Mandyam Srinivasan, ανέφερε ότι «μερικές μέλισσες εμφανίζουν ισχυρότερη προτίμηση προς τα δεξιά, άλλες προς τα αριστερά και κάποιες πιο αδύνατη ή καμία προτίμηση».

Το πείραμα

Η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε 102 μέλισσες που αναζητούσαν τροφή, «μαρκάροντάς τες» με διαφορετικά χρώματα για να τις ξεχωρίζουν. Στη συνέχεια, οι μέλισσες εισήχθησαν σε ένα τούνελ μήκους 1,20 μέτρων, στο τέλος τού οποίου υπήρχε ένα δοχείο με διάλυμα σακχαρόζης. Στη μέση περίπου τού τούνελ τοποθέτησαν ένα εμπόδιο με δύο διαφορετικά και ρυθμιζόμενα ανοίγματα. Το δοχείο ήταν κρυμμένο πίσω από ένα αδιαφανές εμπόδιο για να εμποδιστεί η επιλογή των μελισσών από τη θέση τού ίδιου του δοχείου. Σκοπός τού πειράματος ήταν να παρατηρήσουν ποιο άνοιγμα θα επέλεγαν οι μέλισσες.

μέλισσες
Εικόνα από τη δημοσιευμένη έρευνα

Τα αποτελέσματα

Όταν το ένα άνοιγμα ήταν διπλάσιο από το άλλο, στο 80% του χρόνου, οι μέλισσες προτίμησαν το μεγαλύτερο άνοιγμα. Εκεί που φάνηκε ενδιαφέρον ήταν όταν τα ανοίγματα είχαν το ίδιο μέγεθος. Περίπου το 55% των μελισσών δεν έδειξε κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένο άνοιγμα, σε διάστημα τουλάχιστον 10 πτήσεων μέσα στο τούνελ. Από το υπόλοιπο 45%, οι μισές επέλεξαν το αριστερό και οι άλλες μισές το δεξιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα στις δύο περιπτώσεις (του μεγέθους των ανοιγμάτων στο εμπόδιο), εξετάστηκαν οι μέλισσες που έδειξαν κάποια κλίση, για τη στιγμή που τα ανοίγματα δεν ήταν ίσα. Αν η προτιμώμενη πλευρά τής μέλισσας είχε μικρότερο άνοιγμα, έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει από πού θα περάσει (από αυτό ή το μεγαλύτερο). Αντιστρόφως, αν η προτιμώμενη πλευρά ήταν η μεγάλη, ο χρόνος τής απόφασης ήταν μικρότερος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μία βελτιστοποιημένη στρατηγική πτήσης σμήνους. Αν, για παράδειγμα, μία ομάδα μελισσών πρέπει να πετάξει μέσα από περάσματα σε πυκνά κλαδιά, θα ήταν επιζήμιο να είχαν όλες την ίδια προτίμηση. Κι αυτό διότι θα εμπόδιζαν η μία την άλλη και θα καθυστερούσαν το πέρασμα του σμήνους μέσα από τα κλαδιά.

Ο καθηγητής Mandyam Srinivasan δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη συστημάτων χειρισμού σμήνους από drones.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS One.

Διαβάστε περισσότερα

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;