Λόγω της αποψίλωσης ο πλανήτης έχασε μια έκταση περίπου στο μέγεθος της Καλιφόρνιας μεταξύ 2004-2017

αποψίλωση
Πηγή: https://www.treehugger.com/

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής (WWF) με τίτλο «Μέτωπα αποψίλωσης: Οδηγοί και Απαντήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει», περισσότερα από 430 εκατομμύρια στρέμματα δασικού οικοτόπου χάθηκαν από την αποψίλωση των δασών μεταξύ των ετών 2004-2017. Πρόκειται για 166 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια ή αλλιώς μια περιοχή στο μέγεθος περίπου της Καλιφόρνιας ή του Ιρακ.

Η έκθεση παρέχει μια ολοκληρωμένη ανάλυση των αιτιών της αποψίλωσης των δασών, παρακολουθώντας 24 σημαντικά σημεία που καλύπτουν περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, όπου απειλούνται οι μεγαλύτερες εκτάσεις των υπόλοιπων δασών.

Η εμπορική γεωργία, η οποία αποψιλώνει για τις καλλιέργειες και την εκτροφή ζώων, είναι η κύρια αιτία αυτής της καταστροφής των δασών, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική. Τα ορυχεία, αλλά και οι υποδομές, ιδιαίτερα οι οδικές, η δασική βιομηχανία και οι καλλιέργειες για προϊόντα διατροφής κυρίως στην Αφρική, αναφέρονται επίσης ως σημαντικοί παράγοντες.

Από αυτά τα 24 “θερμά σημεία” της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, τα 9 βρίσκονται στη Λατινική Αμερική, 8 στην Αφρική και 7 στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Σε αυτά συγκεντρώνεται πάνω από το μισό της παγκόσμιας καταστροφής των τροπικών δασών, σύμφωνα με τη WWF. Το βραζιλιάνικό τμήμα του Αμαζονίου είδε τη μεγαλύτερη καταστροφή με περίπου 60.000 τετραγωνικά μίλια να χάνονται. Ακολουθούν η περιοχή της Σεράντο στη Βραζιλία, η Αμαζονία της Βολιβίας, η Παραγουάη, η Αργεντινή, η Μαδαγασκάρη και τα νησιά Σουμάτρα και Βόρνεο στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι σχεδόν το μισό από τα δάση που έχουν απομείνει σε αυτές τις περιοχές έχουν υποστεί κάποιο είδος κατακερματισμού. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η ανθρώπινη ανάπτυξη έχει χωρίσει τις κάποτε τεράστιες εκτάσεις δασών σε μικρότερα, διαχωρισμένα τμήματα. Αυτό το γεγονός καθιστά τα δάση περισσότερο ευάλωτα, ιδιαίτερα απέναντι στις πυρκαγιές, οι οποίες ενισχύονται και πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο τα ευάλωτα οικοσυστήματα που φιλοξενούν τα δάση και συνεπώς τις κατοικίες πολυάριθμων ειδών. Επίσης, ευνοεί τις επαφές ανάμεσα σε άγρια είδη και ανθρώπου και κατά συνέπεια το πέρασμα στον άνθρωπο ασθενειών ζωικής προέλευσης (ζωονόσων), όπως φάνηκε με την πανδημία της Covid-19.

Αποψίλωση και Κλιματική Αλλαγή

αποψίλωση
Πηγή: https://www.climatecouncil.org.au/deforestation/

Τα δάση αποτελούν μεγάλες αποθήκες άνθρακα. Τα δέντρα και τα υπόλοιπα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα καθώς αναπτύσσονται. Αυτό μετατρέπεται σε άνθρακα και αποθηκεύεται στα κλαδιά, στα φύλλα, στους κορμούς, στις ρίζες και στο έδαφος των φυτών.

Με την καύση ορυκτών καυσίμων, την αποψίλωση των δασών και άλλες δραστηριότητες του ανθρώπου, ολοένα και περισσότερο COσυσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, περισσότερο απ’ όσο μπορούν να απορροφήσουν οι υπάρχουσες καταβόθρες άνθρακα, όπως τα δάση. Η αύξηση των επιπέδων του COστην ατμόσφαιρα ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς αποτελεί ένα από τα κυριότερα απορροφητικά αέρια της ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα. Τα επίπεδα του CO2 σήμερα είναι τα υψηλότερα, που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Οι ξηρασίες, οι τροπικές καταιγίδες, τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε δριμύτητα, τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τέτοια φαινόμενα θα συνεχίσουν την αύξηση σε απώλειες των δασών, συμβάλλοντας σε ακόμα περισσότερη απελευθέρωση COστην ατμόσφαιρα.

Κλείνοντας, καταλήγουμε ότι η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και η βιώσιμη διαχείρηση και αποκατάσταση των δασών, είναι σημαντικοί τρόποι μείωσης των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων και επιβράδυνσης της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειώσουμε, άμεσα και σε μεγάλο βαθμό, τις καύσεις ορυκτών καυσίμων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας ολοένα και περισσότερο την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο
  1. Climate Council, ανακτήθηκε από https://www.climatecouncil.org.au/deforestation/, τελευταία επίσκεψη 14/02/2021.
  2. Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature), https://www.wwf.gr/, τελευταία επίσκεψη 14/02/2021.
  3. Energy Press, ανακτήθηκε από https://energypress.gr/, τελευταία επίσκεψη 14/02/2021.
  4. Envinow, ανακτήθηκε από https://www.envinow.gr/, τελευταία επίσκεψη 14/02/2021.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;