Κλιματική κρίση: Αναγκάζοντας τη φύση

 

Ρύποι | Πηγή: pixabay

Η κλιματική κρίση γίνεται όλο και πιο απολιτική για την ανθρωπότητα. Την περσινή χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ φυσικών καταστροφών, με τις περισσότερες να οφείλονται στις μεταβολές του καιρού. Επιστήμονες προειδοποιούν πως μακροπρόθεσμα η αλλαγή του κλίματος είναι μεγαλύτερη πρόκληση ακόμα και από την πανδημία του κορονοϊού.

Συνολικά καταγράφηκαν 308 φυσικές καταστροφές, οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του πλανήτη. Συνολικά καταγράφηκαν ακόμη 24.396 θάνατοι. Οι άνθρωποι αυτοί έχασαν τις ζωές τους από καταιγίδες, καύσωνες και πλημμύρες, επιπτώσεις που σχετίζονται κυρίως με την κλιματική κρίση. Συνολικά 97,6 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν την περσινή χρονιά από ακραία καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού.

Στην Ευρώπη, τα κύματα καύσωνα επηρέασαν 182.000 άτομα και τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 3.453 ανθρώπων. Σύμφωνα με την Γεωργία Τρισμπιωτη, υπεύθυνη επικοινωνίας και ανθρώπινων υποθέσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού, το φαινόμενο αυτό έγινε κατά 10 φορές πιθανότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στην χώρα μας, το 2019 μας αποχαιρέτησε έχοντας προκαλέσει συνολικά 31 θανάτους εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Οι περισσότεροι οφείλονται σε ισχυρούς ανέμους και πλημμυρικά επεισόδια, με την φονική καταιγίδα στην Χαλκιδική τον Ιούλιο να αφήνει πίσω της 7 νεκρούς και τεράστιες ζημιές. Επιπλέον πολύ έχασαν την ζωή τους από το ψύχος και τους κεραυνούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων αυξήθηκε κατά 35% από την δεκαετία του 1990.

Το κλίμα έχει αποσταθεροποιηθεί και μάλλον βιώνουμε την αρχή μιας κλιματικής κρίσης, μιας κρίσης που θα αλλάξει τον κόσμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (W.M.O.) η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τα επόμενα 5 χρόνια. Ακόμη, το ενδεχόμενο προσωρινής αύξησης κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, είναι ισχυρό.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (W.M.O.)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;