Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και μόλυνση από τον HPV στην Ελλάδα

Ιός HPV | Πηγή: bilalisgynaikologos.gr
Ιός HPV | Πηγή: bilalisgynaikologos.gr

 

Τι είναι και πώς μεταδίδεται;

Ο ιός HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV) είναι ένας ιός (DNA ιός) που πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες του ανθρωπίνου σώματος και προκαλεί αρκετές βλάβες (π.χ. καρκίνος του τράχηλου της μήτρας). Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί με την άμεση επαφή (π.χ. η σεξουαλική επαφή). Μεταδίδεται από άντρα σε γυναίκα, από άντρα σε άντρα και από γυναίκα σε γυναίκα. H επαφή και μόνο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων αρκεί για να μεταδωθεί ο ιός.

Πρόληψη

Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μπορεί να επιτευχθεί με τακτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το HPV DNA test και το mRNA HPV test είναι διαθέσιμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο HPV βοηθά στην προστασία από καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Σε πρόσφατη έρευνα του εργαστηρίου υγιεινής, του τμήματος  Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με επικεφαλή της έρευνας την καθηγήτρια κα Γελαστοπούλου, διερευνήθηκαν οι πεποιθήσεις και οι γνώσεις των γυναικών που ζουν σε μια πόλη της βορειοδυτικής Θεσσαλίας, σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δείγμα από 119 γυναίκες, 18-65 ετών, που ζουν στα Τρίκαλα συμπλήρωσαν ένα αυτοχορηγούμενο ερωτηματολόγιο 45 σημείων, διερευνώντας τις γνώσεις των γυναικών σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη μόλυνση από τον HPV, το τεστ Παπανικολάου και τον εμβολιασμό.

Πάνω από το 90% δήλωσε ότι επισκέπτεται μαιευτήρα-γυναικολόγο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και το 68,4% κάνει τακτικά τεστ Παπανικολάου μία φορά το χρόνο. Το 95,8% γνώριζε τη σημασία του τεστ Παπανικολάου και το 82% δήλωσε θετική στάση σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV. Οι υψηλότερες γνώσεις σχετικά με την εξέταση και τον εμβολιασμό, συσχετίστηκαν με την οικογενειακή κατάσταση (έγγαμος) και το μορφωτικό επίπεδο (ανώτερο μορφωτικό επίπεδο). Η πλειοψηφία γνώριζε γιατί πρέπει να κάνουν το τεστ Παπ. Ωστόσο, πρέπει να ενημερωθούν περαιτέρω με πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαγνωστική εξέταση. Αν και οι περισσότερες γυναίκες γνώριζαν τη σημασία του τεστ, το ένα τρίτο από αυτές δεν ελέγχονταν τακτικά για ανίχνευση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή δεν είχαν γνώση σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπεράσματα

Ένα υψηλό ποσοστό γυναικών γνωρίζει τα οφέλη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, απαιτούνται ενημερωτικές εκστρατείες και καθιέρωση εθνικών προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των γυναικών σε τέτοια προγράμματα.

Βιβλιογραφία:

[1] B. Giota, Konstantina Soultana Kitsou, Μaria Bakola, Eleni Jelastopulu, «Women’s knowledge, awareness and prevention of cervical cancer and infection from HPV in Greece», October 2021, The European Journal of Public Health 31(Supplement_3), DOI: 10.1093/eurpub/ckab165.386.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αριάδνη Κωνσταντοπούλου

Λατρεύω να εξερευνώ τις ανάγκες, τους προβληματισμούς και τον πολιτισμό της σημερινής κοινωνίας. Hobbies: Εκμάθηση ξένων γλωσσών, μουσική, ζωγραφική, συγγραφή και μαγειρική. Σπουδές: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;