Καπνός πυρκαγιάς: νέο μετεωρολογικό μοντέλο πρόβλεψης

καπνός
Πηγή Εικόνας: www.ucsf.edu

Ο καπνός παράγει μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ενός ατόμου, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υποφέρουν από πνευμονικές και καρδιακές παθήσεις καθώς και διαβήτη. Επιβλαβής φαίνεται να είναι και για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και έγκυες γυναίκες. Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι ο καπνός από πυρκαγιά δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους ενώ βρίσκονται έξω, αλλά διεισδύει και στα σπίτια και επηρεάζει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Το μετεωρολογικό μοντέλο για την πρόβλεψη του καπνού πυρκαγιάς

Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι μετεωρολόγοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια εάν ο καπνός από μια πυρκαγιά θα έφτανε στα χαμηλότερα υψόμετρα μιας περιοχής και αν θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τους κατοίκους μιας πόλης. Ακόμη και με την εξέταση δορυφορικών δεδομένων, ήταν αδύνατον να προσδιοριστεί η εξάπλωση του καπνού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πυρκαγιά Yosemite Rim 2013, η οποία έκαψε περισσότερα από 257.000 στρέμματα στις ΗΠΑ. Εκείνες τις μέρες, παρόλο που οι δορυφορικές εικόνες από την φωτιά έδειχναν καπνό στις κοντινές πόλεις, στην πραγματικότητα τα επίπεδα ρύπανσης ήταν πολύ χαμηλά. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δημιουργήθηκαν πολύπλοκοι άνεμοι στα βουνά και ο καπνός ήταν στην πραγματικότητα στο ανώτερο επίπεδο της τροπόσφαιρας, όπου διαχωρίστηκε εν τέλει από την επιφάνεια της Γης. 

Έτσι, μια ομάδα επιστημόνων σε συνεργασία με την NASA ανέπτυξε μια μέθοδο “αναλογίας ύψους/καπνού”, η οποία αποτελεί μια εκτίμηση της ποσότητας του καπνού που κατεβαίνει στην επιφάνεια της Γης. Η καλύτερη κατανόηση της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο καπνός στην ατμόσφαιρα, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πού θα μετατοπιστεί ο καπνός σύμφωνα με τον άνεμο.

Με αυτές τις νέες πληροφορίες, οι μετεωρολόγοι και οι επιστήμονες της ποιότητας του αέρα θα μπορούσαν ενδεχομένως να προβλέψουν εάν ο καπνός από μια πυρκαγιά θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία των κατοίκων σε μια κοντινή πόλη. Επιπλέον, θα μπορούσαν να παρθούν τεκμηριωμένα μέτρα για το εάν θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ή εάν θα μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορήσει έξω ελεύθερα. 

Πηγές  Άρθρου:

S. Marcela Loría‐Salazar, Andrew M. Sayer, John Barnes, Jingting Huang, Connor Flynn, Neil Lareau, Jaehwa Lee, Alexei Lyapustin, Jens Redemann, Ellsworth J. Welton, Joseph L. Wilkins, Heather A. Holmes. Evaluation of Novel NASA Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer and Visible Infrared Imaging Radiometer Suite Aerosol Products and Assessment of Smoke Height Boundary Layer Ratio During Extreme Smoke Events in the Western USA. Journal of Geophysical Research: Atmospheres, 2021; 126 (11)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Σπανουδάκη

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους. Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;