Juno: Εκπληκτικά ευρήματα στον Πλανήτη Δία

Η αποστολή Juno της NASA, με επικεφαλής τον Dr. Scott Bolton, επανακαθορίζει ό,τι ξέραμε μέχρι στιγμής για τον Δία, και τους αέριους γίγαντες γενικότερα. Όλα αυτά συμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science. Το Juno είναι σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία από τον Ιούλιο του 2016, μελετώντας τον πλανήτη από ύψος 3000 μιλίων πάνω από τα νέφη του ισημερινού του.

«Αυτά που έχουμε μάθει μέχρι στιγμής είναι επαναστατικά. Οι ανακαλύψεις που κάναμε για τον πυρήνα του, την σύσταση, την μαγνητόσφαιρα και τους πόλους του πλανήτη, είναι το ίδιο εκπληκτικές, με τις φωτογραφίες.», δήλωσε ο Dr. Bolton.

To Juno έχει 8 επιστημονικά όργανα, τα οποία τροφοδοτούνται με ενέργεια μέσω ηλιακών πάνελ. Με αυτά μελετάει την εσωτερική δομή του πλανήτη, την ατμόσφαιρα και την μαγνητόσφαιρα. Δυο όργανα μελετούν το σέλας που εκδηλώνεται και στους δυο πόλους του. Το σέλας στο Δία είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στο Ηλιακό Σύστημα. Τo JADE (Jovian Auroral Distributions Experiment) είναι ένα σετ από αισθητήρες, οι οποίοι εντοπίζουν τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα που εκπέμπονται από το σέλας. το UVS (Ultra Violet Imaging Spectrograph) εξετάζει το σέλας στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες είχαν την πεποίθηση ότι το σέλας στον Δία θα μοιάζει με της Γης. Η μέχρι τώρα παρατήρηση του όμως εμφανίζει σημαντικές διαφορές.

«Αν και πολλές παρατηρήσεις μας έδωσαν την εντύπωση αναλογιών με τα γήινα σέλατα, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορές ως προς τις διεργασίες που προκαλούν το σέλας. Με το JADE παρατηρήσαμε το πλάσμα που αναβλύζει στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη. Παρόλα αυτά, τα μαγνητισμένα σωματίδια, τα οποία προκαλούν το σέλας στον Δία διαφέρουν κατά πολύ με τα σωματίδια που προκαλούν το πιο έντονο σέλας στην Γη.», είπε ο Dr. Phil Valek, επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται το JADE.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο εκπληκτικό θέαμα στον Δία έχει να κάνει με τις ζώνες του. Ο πλανήτης εμφανίζει ζώνες σαν χαρακτηριστικό, οι οποίες εκτείνονται εξίσου από τον ισημερινό προς τους πόλους. Εκεί στους πόλους όμως, το μοτίβο εξαφανίζεται. Την θέση των ήρεμων ζωνών, παίρνουν καταιγίδες στο μέγεθος του πλανήτη Άρη, με ένα μπλε υπόβαθρο.

To Juno χαρτογραφεί τα βαρυτικά και μαγνητικά πεδία, για την καλύτερη κατανόηση της εσωτερικής δομής του πλανήτη, και την μέτρηση της μάζας του πυρήνα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στα εξώτερα στρώματα του πυρήνα υπάρχει ένα ρευστό στρώμα, το οποίο δημιουργεί μια διαφορά φάσης στην περιστροφή και λειτουργεί σαν δυναμό. Παράγοντας έτσι, το μαγνητικό πεδίο του Δία.

New Frontiers

Το Juno είναι η δεύτερη αποστολή του προγράμματος “New Frontiers” της NASA. Η πρώτη αποστολή ήταν το New Horizons, το οποίο τον Ιούλιο του 2015 μας έδωσε τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες του Πλούτωνα. Πλέον συνεχίζει το ταξίδι του στην Ζώνη Kuiper όπου θα μελετήσει άλλα αντικείμενα εκεί. Στην αποστολή του Juno συμμετέχει και η Ιταλία με 2 όργανα μετρήσεων.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;