Ιστορικός αλλά όχι μοναδικός ο καύσωνας που βιώνουμε

Πηγή: pixabay.com

Ισχυρός καύσωνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας και του μικρού θερμοκρασιακού εύρους.

Η προοπτική του καιρού

Σήμερα Σάββατο 31/07 συνεχίζονται οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Την Κυριακή ο υδράργυρος θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 40- 42 , ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται περαιτέρω άνοδο. Οι δύο αυτές ημέρες θα είναι οι πιο δύσκολες αφού αναμένεται κορύφωση του ακραίου φαινομένου, οπότε και η θερμοκρασία πιθανόν σε πολλές περιοχές να φτάσει και να ξεπεράσει τους 43 . Ωστόσο, δεν προβλέπεται υποχώρηση του καύσωνα από την Τετάρτη (40-41 στα ηπειρωτικά). Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καύσωνας θα συνεχιστή τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο 07/08. Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για την πιο δύσκολη ημέρα, Δευτέρα 02/08.

Σχήμα 1: Χάρτης μέγιστων θερμοκρασιών για την Δευτέρα 02/08. Πηγή: Okairos.gr

Κατά τ’ άλλα, δεν αναμένονται βροχές στη χώρα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 μποφόρ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματολογική ανάλυση

Σε προηγούμενο άρθρο είχαν προσδιορισθεί οι απαραίτητες συνθήκες για την επικράτηση καύσωνα. Οπότε είχε γίνει αντιληπτό ότι η αιτία καύσωνα για την περιοχή της Ελλάδας είναι η οριζόντια μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική και η ιδιαίτερα έντονη καθίζησή από τα μέσα της τροπόσφαιρας έως το οριακό στρώμα (1.500 μέτρα) η οποία προκαλεί αδιαβατική θέρμανση του αέρα και συνεπώς υψηλές θερμοκρασίες.

Στον πίνακα του σχήματος 1.2 στοιχίζονται οι καύσωνες με την μεγαλύτερη διάρκεια από το 1981 έως το 2021. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνετε και ο καύσωνα του Ιουνίου του 2021 ο οποίος διήρκεσε 11 ημέρες. Μέσω αυτών των καταγραφών εύκολα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι καύσωνες τόσο μεγάλης διάρκειας έχουν καταγραφεί ξανά.

Σχήμα 2: Καύσωνες με κριτήριο επιλογής τη μεγάλη διάρκεια, που εκδηλώθηκαν την περίοδο 1981-2021. Πηγή: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr

Να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες σε περιόδους καύσωνα .

Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

meteo.gr – https://www.meteo.gr/articles_all.cfm

Okairos.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;