Ιός HIV: Νέα επιτυχία στην ανάπτυξη εμβολίου

HIV
Πηγή εικόνας: www.poz.com

Κατά το 1980, που αποδείχθηκε πως ο ιός HIV προκαλεί την ασθένεια του AIDS, ξεκίνησαν εντατικές μελέτες πάνω στην δημιουργία ενός εμβολίου το οποίο θα παρείχε ανοσία έναντι του ιού αυτού. Όμως, η πρόοδος της δημιουργίας του εμβολίου ήταν πολύ αργή και μόνο μερικοί συνδυασμοί εμβολίων έδειχναν ένα σχετικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το 2009 δημοσιεύτηκαν αποτελέσματα δοκιμών, δείχνοντας μόνο 31% μείωση της μόλυνσης, ένα ποσοστό πολύ χαμηλό για να υποβληθεί έγκριση για κυκλοφορία του εμβολίου, καθώς και επόμενες μελέτες απέδειξαν ότι η μειωμένη προστασία διαρκούσε περίπου ένα χρόνο μόνο.

Ο ιός HIV και τα αντισώματα

Ο HIV, γνωστός και ως ιός της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας, έχει την ικανότητα να μεταλλάσσεται πάρα πολύ γρήγορα μέσα στο ανθρώπινο σώμα, αποφεύγοντας τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός, γεγονός που έχει δυσκολεύσει αρκετά τον σχεδιασμό ενός εμβολίου.

Τα αντισώματα γενικά είναι πρωτεΐνες που παράγονται από τα Β λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν ξένους εισβολείς ή αντιγόνα στο σώμα, να προσδένονται στον εισβολέα και να τον εξουδετερώνουν ή να τον “μαρκάρουν, για να καταστραφεί από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα εμβόλια λοιπόν παρουσιάζουν συνήθως έναν νεκρό ή ακίνδυνο εισβολέα/αντιγόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα, με σκοπό την παραγωγή αντισωμάτων χωρίς τον κίνδυνο πρόκλησης της ασθένειας.

Το νέο εμβόλιο κατά του HIV

Το νέο εμβόλιο κατά του HIV αναπτύχθηκε από επιστήμονες της Scripps Research στο San Diego σε συνεργασία με την International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) και σχεδιάστηκε ώστε να ενεργοποιεί σπάνια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εκκρίνουν συγκεκριμένα εξουδετερωτικά αντισώματα. Τα αντισώματα αυτά προσδένονται σε μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του HIV, η οποία δεν διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ή μεταλλαγμένων στελεχών. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη αυτή είναι το κλειδί του ιού για να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να μεταλλαχθεί αρκετά, διότι ο ιός δεν θα καταφέρνει να μπαίνει στα κύτταρα και να μολύνει τον οργανισμό.

Διαβάστε επίσης  Ιός HIV: Η ιστορία του AIDS μέχρι σήμερα
Advertisements
Ad 14

Στην πρώτη κλινική δοκιμή του εμβολίου, κατά την οποία έπρεπε να εξεταστεί εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές για χορήγηση σε ανθρώπινο οργανισμό, εμβολιάστηκαν 48 υγιείς νέοι εθελοντές. Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής παρουσιάστηκαν στην διαδικτυακή διάσκεψη του International AIDS Society HIV Research for Prevention και έδειξαν ότι τα επιθυμητά αντισώματα είχαν παραχθεί στο 97% των συμμετεχόντων που έλαβαν το εμβόλιο.

Οι ερευνητές ελπίζουν σε μια πιθανή συνεργασία με την Moderna, την εταιρεία που με την βοήθεια της διδάκτωρ βιολόγου-ανοσολόγου Kizzmekia Corbett σχεδίασε ένα mRNA εμβόλιο κατά του sars-cov2. Η συνεργασία αυτή θα αποβλέπει στην παραγωγή ενός ακόμα mRNA εμβολίου κατά του HIV και στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Πηγή Άρθρου:

Novel HIV vaccine approach shows promise in “landmark” first-in-human trial, European Pharmaceutical Review https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/141892/novel-hiv-vaccine-approach-shows-promise-in-landmark-first-in-human-trial/ (Τελευταία Πρόσβαση: 11/04/2021 Ώρα: 17:30)

HIV stimulates “rare immune cells” in early human trials, LiveScience https://www.livescience.com/early-hiv-vaccine-trial-results.html (Τελευταία Πρόσβαση: 11/04/2021 Ώρα: 18:00)

Είμαι τελειόφοιτη της σχολής Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας του Università degli studi di Perugia, Ιταλίας. Τομείς ενδιαφέροντος: γενετική, ιοθεραπεία, θεραπείες με βακτηριοφάγους.
Ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το άρθρο μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα