Η συμβολή της τεχνολογίας στον δαμασμό ακραίων καιρικών φαινομένων

Η συμβολή της τεχνολογίας στον δαμασμό ακραίων καιρικών φαινομένων
Ιστορική Αναδρομή δαμασμού των καιρικών φαινομένων Πηγη: ziakopoulos.blogspot

Ανέκαθεν ο άνθρωπος αναζητούσε τρόπους να κάνει την ζωή του πιο εύκολη, ειδικά στην σύγχρονη εποχή όπου η τεχνολογία μας έχει “καλομάθει”! Αυξάνοντας τα τεχνολογικά μας επιτεύγματα αυξάνουμε, ίσως επικίνδυνα, την επιθυμία να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερα και να ελέγχουμε ακόμα και την φύση, όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να ελεγχθούν;

Οι σκέψεις και τα πρώτα βήματα

Ήδη μετά το πέρας του Β΄ παγκοσμίου πολέμου δύο κορυφαίοι επιστήμονες ο Langmuir Irving και ο Vincent Schaefer συνειδητοποίησαν ως αποτέλεσμα διάφορων εργασιών που διεξήγαν κατά την περίοδο του πολέμου, ότι τα σύννεφα θα μπορούσαν να τροποποιηθούν από <σπορά> με τρίμματα ξηρού πάγου. Αυτό, ουσιαστικά, αποτέλεσε και το πρώτο βήμα στην τροποποίηση του καιρού και στον δαμασμό ακραίων καιρικών φαινομένων.

Επί της ουσίας, ο ξηρός πάγος αποτελεί τεχνητούς πυρήνες συμπύκνωσης, πάνω στους οποίους θα <κολλήσουν> περισσότερα μόρια νερού. Mε αποτέλεσμα τα νέφη να έχουν περισσότερα σταγονίδια. Δυνητικά, αυτό συνεπάγεται με μείωση του χαλαζιού, οπότε μειώνονται οι ζημιές στις καλλιέργειες. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι η εποχή του χαλαζιού ταυτίζεται με την περίοδο των καλλιεργειών.

Το Νοέμβριο του 1946, λοιπόν, ο Schaefer διεξήγαγε μια επιτυχημένη δοκιμή πεδίου, σπέρνοντας ένα φυσικό σύννεφο με αεροπλάνο. Έκτοτε, αν θεωρηθεί αναγκαίο, οι ειδικοί παρεμβαίνουν στα καταιγιδοφόρα νέφη. Συνοπτικά, η διαδικασία έχει ως εξής: το αεροπλάνο που θα ρίξει τον ιωδιούχο άργυρο πετάει καθοδηγούμενο, μέσω ασυρμάτου από τον μετεωρολόγο, στην βάση του νέφους. Οπότε και απελευθερώνει κάποια ποσότητα σκόνης ιωδιούχου αργύρου. Με την βοήθεια των ισχυρών ανοδικών ρευμάτων γίνεται ανωμεταφορά και η ποσότητα αυτή φτάνει σε ύψος χιλιάδων μέτρων μέσα στο νέφος. Παράλληλα, ένα δεύτερο αεροπλάνο που πετάει σε ύψος περίπου 5Km απελευθερώνει ξηρό πάγο. Επομένως, σχηματίζονται περισσότεροι και μικρότεροι χαλαζόκοκκοι απ΄ότι θα σχηματιζόταν αρχικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δαμάζοντας τους κυκλώνες!

Το 1947, μία ομάδα πειραματιστών κατάφερε να διοχετεύσει στο <μάτι> ενός κυκλώνα 40 κιλά ξηρού πάγου, με την απίθανη δικαιολογία <να δουν τι θα συμβεί!>. Το αποτέλεσμα ήταν ο κυκλώνας να αλλάξει πορεία και ενώ κατευθυνόταν από τις ακτές της Φλόριντας προς τον ωκεανό να σαρώσει 43 ώρες αργότερα τμήμα της Γεωργίας. Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την εξέλιξη του κυκλώνα και των καιρικών φαινομένων. Αλλά η αντίδραση του πληθυσμού ήταν τόσο έντονη, που χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια πριν οι ειδικοί τολμήσουν να πειραματιστούν ξανά με τους κυκλώνες.

Παρ’ όλα αυτά, τον Αύγουστο του 1963 το Γραφείο καιρού των ΗΠΑ πειραματίστηκε με τον κυκλώνα Μπέουλα. Η ρίψη του ξηρού πάγου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της μέσης ταχύτητας του ανέμου κατά 14% και το κέντρο του κυκλώνα διευρύνθηκε. Το πείραμα πέτυχε καθώς ο κυκλώνας εκτράπηκε από την αρχική πορεία που είχε προβλεφθεί. Το πείραμα επαναλήφθηκε το 1969 με τον κυκλώνα Ντέμπυ. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η μέση ταχύτητα του ανέμου κατά 30%. Εικοσιτέσσερις ώρες όμως μετά την ρίψη, ο κυκλώνας Ντέμπυ απέκτησε και πάλι την αρχική του ταχύτητα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενίσχυσε την ορμή του. Τα πειράματα τέτοιου είδους σταμάτησαν, όμως, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε σημαντικά συμπέρασμα. Όπως, ότι η ανθρώπινη παρέμβαση σε κυκλώνες είναι βέβαια μέσα στις σύγχρονες δυνατότητες, αλλά κοστίζει και τα αποτελέσματα είναι βραχυχρόνια.

 

Το μέλλον – οι προοπτικές και η επιθυμία 

Πέρα των παραπάνω, αρκετοί επιστήμονες έχουν εμπνευστεί προτάσεις για δραστική τεχνολογική παρέμβαση πάνω στο κλίμα και τον καιρό. Με τελικό στόχο τον έλεγχο ακραίων καιρικών φαινομένων. Μερικές από αυτές τις προτάσεις είναι να <βαφτούν> με κάποιο τρόπο μεγάλες εκτάσεις των ερήμων με μαύρο χρώμα, ώστε να συγκρατηθεί η ηλιακή ακτινοβολία και να προκληθεί βροχή. Ή, να ριχτεί άμμος πάνω στα παγόβουνα των πόλων ώστε να λιώσουν και να ανέβει η στάθμη του ωκεανού. Ή, να κλειστεί ο Βερίγγειος Πορθμός, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου για την αποξήρανση του Αρκτικού Ωκεανού!

Από τεχνική άποψη όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στα πλαίσια του εφικτού. Αλλά η υλοποίηση τους θα θέσει σε κίνηση μιαν αλυσιδωτή αντίδραση, που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο. Αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ίσως κάποτε να καταφέρουμε να προσφέρουμε σε όλη την έκταση της γήινης επιφάνειας ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες. Ωστόσο απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από αυτή την δυνατότητα. Για την ώρα, οποιαδήποτε παρέμβαση στον μετεωρολογικό μηχανισμό ισοδυναμεί με την περίπτωση όπου ένα πεντάχρονο παιδί με ένα σφυρί στο χέρι αναλαμβάνει να διορθώσει για λογαριασμό μας ένα παλιό και πανάκριβο ρολόι.

 

Πηγές:

ziakopoulos.blogspot.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Τελειόφοιτος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;