Η Μεγαλύτερη Παγκοσμίως Μονάδα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας από την Tesla

Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας, η πέμπτη μεγαλύτερη της χώρας με πληθυσμό 1,7 εκατ. κατοίκους, ανακοίνωσε ότι επέλεξε την Tesla του Elon Musk για να εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε κλίμακα δικτύου.

O Elon Musk  κατάφερε να κατασκευάσει την μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο, έτσι ώστε να βοηθήσει τη Νότια Αυστραλία με τα ενεργειακά προβλήματα που αντιμετωπίζει. To  έργο αυτό κατάφερε να ολοκληρώσει στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των 60 ημερών, μικρότερο των 100 ημερών που είχε δώσει ως διορία αρχικά στον εαυτό του.

Tesla
Πηγή εικόνας: www.popularmechanics.com

Η Νότια Αυστραλία υπέστη σοβαρό blackout τον περασμένο Σεπτέμβριο, γεγονός που προκάλεσε μια ιδιαίτερα έντονη πολιτική συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έριξε το φταίξιμο στην αδυναμία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να καλύψουν τη ζήτηση. Η Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, ενώ το κλείσιμο των μονάδων καύσης άνθρακα έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση και μεγάλη άνοδο των τιμών. Η φάρμα μπαταριών του Musk αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και ηλιακή και την διοχετεύει στο δίκτυο όταν η ανάγκη για ενέργεια είναι υψηλή.

Λαμβάνει και αποθηκεύει ενέργεια από αιολικά και ηλιακά αγροκτήματα. Με την αποθήκευση ισχύος έως 100 MW, αυτή η «μπαταρία» μπορεί να «απορροφήσει» τις σύντομες περιβαλλοντικές αλλαγές του δικτύου που την περιβάλλει, μειώνοντας τις διακοπές για τους κατοίκους και μειώνοντας την επιβάρυνση των επιχειρήσεων ή των εγκαταστάσεων που χάνουν χρήματα, προϊόντα  κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει την ποσότητα των ορυκτών καυσίμων που καίγονται για να δημιουργήσουν εφεδρικές γεννήτριες ισχύος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Tesla
Πηγή εικόνας: www.teslarati.com

Το αγρόκτημα μπαταριών μπορεί να τροφοδοτήσει 30.000 σπίτια για μια ώρα, γεγονός που «ελαφρύνει» το φορτίο στο δίκτυο κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών ενώ η αποθηκευτική δυναμικότητα του έργου ανέρχεται σε 129 MWh, που επαρκεί για την ηλεκτροδότηση των 30.000 αυτών κατοικιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Tesla στο Reuters. «Θεωρείται επαναστατική καινοτομία στη μετάβαση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το κράτος συγκεντρώνει περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές πέρυσι», αναφέρει ο Bloomberg.

«Η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ενεργειακού μας mix και στέλνει το πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Νότια Αυστραλία θα είναι πρωτοπόρος στην ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας. «Έγινε τεράστια δουλειά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να παραδοθεί το project».

Tesla
Πηγή εικόνας: twentytwowords.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τουρλή

Ονομάζομαι Μαρία Τουρλή, γεννημένη το 1996 και απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίκεντρο των σπουδών μου αποτελεί η κατεύθυνση της Στερεάς Κατάστασης και της Επιστήμης των Υλικών. Η αρέσκειά μου στην αρθρογραφία με οδήγησε στο MAX MAG.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;