Η φετινή σεζόν των τυφώνων του Ατλαντικού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της

Ατλαντικού

To peak της εποχής των τυφώνων

Η 10η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε την κορύφωση της εποχής τυφώνων του Ατλαντικού, η οποία διαρκεί επίσημα από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου. Οι κλιματολόγοι καθόρισαν αυτήν την ημερομηνία αιχμής καταγράφοντας τον συνολικό αριθμό τροπικών καταιγίδων στη λεκάνη του Ατλαντικού κατά τις τελευταίες 100 σεζόν τυφώνων και από το μέσο όρο του πότε συμβαίνουν οι περισσότερες τροπικές καταιγίδες. Περίπου το 75% των περιόδων τυφώνων του Ατλαντικού από την αρχή της δορυφορικής εποχής, το 1966, έχουν τουλάχιστον μία τροπική καταιγίδα στις 10 Σεπτεμβρίου και περίπου το 50% των εποχών είχαν τουλάχιστον έναν ενεργό τυφώνα την ίδια ημερομηνία. Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είχε περισσότερους τυφώνες κατηγορίας 5 από οποιονδήποτε άλλο μήνα, με 21 τροπικές καταιγίδες να φτάνουν σε αυτό το επίπεδο στην κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson.

Θυμηθείτε εδώ παλαιότερο άρθρο στο οποίο μιλήσαμε για τη φυσική των τυφώνων και το πως δημιουργούνται.

 

Οι θερμότερες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό οδηγούν στην κορύφωση των τυφώνων

Η τροπική κυκλωνική δραστηριότητα τείνει να κορυφωθεί αυτήν την περίοδο λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών του Ατλαντικού Ωκεανού και της ασθενέστερης διάτμησης του ανέμου. Καθώς το καλοκαίρι προχωρά, η θερμοκρασία του νερού στις τροπικές περιοχές αυξάνεται, λόγω των ηλιόλουστων ημερών, των υψηλότερων θερμοκρασιών του αέρα και της περισσότερης υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών οδηγούν σε μεγαλύτερη δραστηριότητα τροπικών καταιγίδων. Η διάτμηση του ανέμου, δηλαδή η αλλαγή στην ταχύτητα ή την κατεύθυνση του ανέμου κατακόρυφα με το ύψος, είναι ισχυρότερη την άνοιξη και εξασθενεί μέχρι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, φτάνει στο ελάχιστο. Οπότε αυτή η περίοδος του χρόνου είναι η ευνοϊκότερη για τη δημιουργία τροπικών καταιγίδων και τυφώνων, διότι η διάτμηση του ανέμου μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίοδος των τυφώνων του Ατλαντικού 2021 ήταν αρκετά ενεργή έως τώρα, με 14 συστήματα να ονομάζονται τροπικές καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένων έξι τυφώνων και τριών μεγάλων τυφώνων (κατηγορία 3, 4 ή 5). Μια μέση περίοδος τυφώνων του Ατλαντικού περιλαμβάνει οκτώ τροπικές καταιγίδες και τρεις τυφώνες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Μόνο σε άλλες τέσσερις χρονιές από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1966, σημειώθηκαν 14 ή περισσότερες καταιγίδες μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου: Τα έτη 2005, 2011, 2012 και 2020.

Μόλις σχηματιστεί μια καταιγίδα, οι δορυφόροι της Εθνικής Διεύθυνσης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (National Oceanic & Atmospheric Administration – ΝΟΑΑ) παρέχουν δεδομένα – όπως τοποθεσία, κίνηση και ένταση – για την παρακολούθηση των καταιγίδων. Στη φωτογραφία που ακολουθεί αναγράφονται τα ονόματα που έχουν δωθεί στις τροπικές καταιγίδες του Ατλαντικού για τη φετινή σεζόν. Θα αναφερθούμε εν συντομία στις πιο σημαντικές.

Ατλαντικού
Σχήμα 1: Τα ονόματα των φετινών τροπικών καταιγίδων του Ατλαντικού. Πηγή: https://theworldnews.net/
Η τροπική καταιγίδα Larry σχηματίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό περίπου 280 χιλιόμετρα νότια των νησιών Cabo Verde. Ο “Larry” γρήγορα αναβαθμίστηκε σε ισχυρό τυφώνα κατηγορίας 3 στις 3 Σεπτεμβρίου, παραμένοντας τέτοιος για αρκετές ημέρες. Ο τυφώνας Larry έφτασε στις 11 Σεπτεμβρίου στο Newfoundland με μέγιστη ένταση ανέμων 130 km/hr, ως τυφώνας κατηγορίας 1.
Η τροπική καταιγίδα “Mindy” σχηματίστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο βορειοανατολικό Κόλπο του Μεξικού και έφτασε στο νησί του Αγίου Βικέντιου, στη Φλόριντα, λιγότερο από πέντε ώρες αργότερα.
Η τροπική καταιγίδα “Nicholas” αναπτύχθηκε στο νοτιοδυτικό Κόλπο του Μεξικού στις 12 Σεπτεμβρίου, αναβαθμίστηκε σε τυφώνα στις 13 Σεπτεμβρίου και έφτασε στις 14 Σεπτεμβρίου κατά μήκος των ακτών του Τέξας ως τυφώνας κατηγορίας 1. Ο “Nicholas” κινήθηκε αργά προς την περιοχή του Χιούστον, φέρνοντας ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρούς τροπικούς ανέμους.
Επειδή πέρασε η κορύφωση της εποχής των τυφώνων στον Ατλαντικό, δεν σημαίνει ότι οι τυφώνες δεν αποτελούν πλέον απειλή. Επικίνδυνες καταιγίδες μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της περιόδου τυφώνων. Επίσης, η σεζόν των τυφώνων του Ατλαντικού Ωκεανού τυπικά χαρακτηρίζονται από ένα δευτερεύον σημείο κορύφωσης, στα μέσα Οκτωβρίου, κυρίως για την Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού. Καθώς η θερμοκρασία των υδάτων στον Ατλαντικό Ωκεανό αρχίζει να ελαττώνεται και η διάτμηση του ανέμου αυξάνεται, η πλειονότητα των τροπικών κυκλωνικών δραστηριοτήτων μετατοπίζεται πίσω στην Καραϊβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Μεξικού, όπου τα νερά παραμένουν συνήθως πολύ ζεστά.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο
  • National Oceanic & Atmospheric Administration, ανακτήθηκε από https://www.noaa.gov/, τελευταία επίσκεψη 23/09/2021.
  • The World News, ανακτήθηκε από https://theworldnews.net/, τελευταία επίσκεψη 23/09/2021.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Γιαννακλής

Φυσικός, 22 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'. Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;