Η χώρα πολιορκείται – κρύο και ισχυρές χιονοπτώσεις

Χιονόπτωση | Πηγή: Pixabay

Στην κορύφωσή του φαίνεται ότι βρίσκεται ο χειμώνας. Σοβαρή πανελλαδική κακοκαιρία μαίνεται με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ κρύο, τις πυκνές χιονοπτώσεις και τους θυελλώδης βοριάδες (10 μποφόρ).

Το μέγεθος της κακοκαιρίας

Ήδη από το μεσημέρι του Σαββάτου, ο καιρός παρουσίασε μεταβολή με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας αρχικά στην βόρεια Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της Κυριακής και στην υπόλοιπη χώρα. Οι πυκνές χιονοπτώσεις γρήγορα “σάρωσαν” ηπειρωτικές περιοχές, με το κύμα κακοκαιρίας να βρίσκεται ακόμα σε πρωτόλεια φάση. Σήμερα Δευτέρα οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά ενώ το πολύ κρύο είναι αισθητό σε όλη τη χώρα. Όλες οι σχολικές μονάδες του δήμου Θεσσαλονίκης παρέμειναν κλειστές λόγω παγετού.

Χιόνια στην παραλία της Θεσσαλονίκης, Κυριακή 14/02. Copyright: Intime

Δριμύ ψύχος κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης. Στην Αγγλία πάγωσε ο Τάμεσης για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια, καθώς η θερμοκρασία έπεσε στους -15°C . Στους – 27°C έπεσε ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ευρώπης. Η συνεχιζόμενη χιονόπτωση στη Μόσχα έσπασε κάθε ρεκόρ 24ώρου, σύμφωνα με το μετεωρολογικό κέντρο Fobos της Ρωσίας.

Ανάλυση της περίπτωσης

Στη πραγματικότητα πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό για την εποχή. Πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης κινήθηκαν διαμέσου της βαλκανικής προς τη χώρα καθιστώντας συνθήκες βαρυχειμωνιάς, τίποτα όμως περισσότερο από έναν παραδοσιακό Ελληνικό χειμώνα. Φυσικά πρόκειται για μια σοβαρή κακοκαιρία που δεν θα πρέπει να υποτιμάται, ωστόσο δεν “αγγίζει” περιπτώσεις όπως αυτές του χιονιά το 2008 ή το 2004.

Οι ευνοϊκότερες συνοπτικές καταστάσεις για ισχυρές χιονοπτώσεις στην Ελλάδα παρατηρούνται όταν υπάρχει συνδυασμός υψηλών πιέσεων βόρεια της χώρας και ενός βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται πάνω από τη χώρα ζώνη σύγκλισης των ψυχρών αερίων μαζών που έχουν προέλευση την Βόρεια Ευρώπη με τις θερμές και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου που φτάνουν στην περιοχή μας με τους νοτίου τομέα ανέμους που επικρατούν μπροστά από το κινούμενο βαρομετρικό χαμηλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον προγνωστικό χάρτη του σχήματος 2 αποτυπώνεται η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας σε ύψος 5.500 μέτρα (500hPa) από τη μέση στάθμη θάλασσας και η θερμοκρασία σε ύψος 1450 μέτρα (850hPa) για σήμερα Δευτέρα 15/02. Ο χάρτης αυτός έχει όλες τις πληροφορίες ώστε να διαπιστωθούν οι καιρικές συνθήκες και η εισβολή πολύ κρύου αέρα από τα βόρεια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το πολύ κρύο θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη οπότε και αναμένεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα Δυτικά.

Σχήμα 2: Πανευρωπαϊκός χάρτης κατανομής των γεωδυναμικών υψών (gpm) και θερμοκρασιών (οC) στην ισοβαρική επιφάνεια των 500hPa για τις 15/02. Πηγή: ECMWF

Αναφορικά με την προσέγγιση των αριθμητικών μοντέλων αυτή ήταν αρκετά καλή. Δεν θα πρέπει να περιφρονούνται από κανέναν οι δυνατότητες τους κρίνοντας τα από εσπευσμένες και πολύ πρόωρες προγνώσεις που τόλμησαν μερικοί.

Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int

Ζιακόπουλος Δ., (2009) Καιρός, Ο Γιός Του Ήλιου Και Της Γης, Τόμος ΙΙ – Η Πρόγνωση, Βιβλίο.

Skai.gr

Εφημερίδα: Έθνος

voria.gr

Intime


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;