Humanoid Robots: Πιο κοντά από ποτέ

SHARE

Humanoid Robots  στη Σαγκάη

Ένα από τα πιο δημοφιλή humanoid robots αυτή τη στιγμή στο κόσμο, είναι η Jia Jia, η οποία κατασκευάστηκε από το πανεπιστήμιο “Univercity of Science and Technology of China”. Τη πρώτη της εμφάνιση η Jia Jia την έκανε στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της UBS στη Σαγκάη, όπου και αποκαλύφθηκαν από το πανεπιστήμιο τα ανθρωπόμορφα ρεαλιστικά ρομπότ που ερευνούν και κατασκευάζουν.

Η Jia Jia αποτελεί και το καμάρι του πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή μιας και πρόκειται για το πιο πιο ρεαλιστικό humanoid robot που έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα. Παρόλο που η τεχνητή νοημοσύνη της δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη ακόμα, η ικανότητα της να εντοπίζει, να αναγνωρίζει και να επικοινωνεί με το κοινό και να απαντά σε απλές ερωτήσεις χρησιμοποιώντας cloud technology, είναι εντυπωσιακή. Αυτή η ικανότητα, σε σχέση με το τρομακτικά ρεαλιστικό και εκφραστικό πρόσωπό της, που μπορεί να μιμηθεί καθημερινές απλές ανθρώπινες κινήσεις (όπως το να ανοιγοκλείνει τα μάτια), μας δίνουν να καταλάβουμε ότι ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην τελειοποίηση των humanoids.

Η πρώτη εμφάνιση της Jia Jia

Η πρώτη επαφή της Jia Jia με το ευρύτερο κοινό έγινε στο World Robot Conference στο Beijing. Η Jia Jia τράβηξε αμέσως τη προσοχή των επισκεπτών και κατευθείαν έγινε το αγαπημένο έκθεμα του κοινού. Ωστόσο την εμφάνιση του για πρώτη φορά έκανε και ένα “αρσενικό” ρομπότ, που αν και έγινε λιγότερο δημοφιλές ήταν εξίσου εντυπωσιακό. Πρόκειται για ένα ρομπότ που έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε να έχει εξαιρετικές επιδόσεις στη καλλιγραφία. Πέραν του ότι είναι πολύ ρεαλιστικό σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, έχει μάθει να γράφει με ιδιωματισμούς με εξαιρετική ακρίβεια.

Παράλληλα ρομπότ με πολύ λιγότερο ρεαλιστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όμως με πολύ εξελιγμένες λειτουργικές ικανότητες, έρχονται συνεχώς στο φως για να επιβεβαιώσουν την θεωρία ότι η εποχή των ρομπότ είναι πολύ κοντά.

Advertisement

Robonaut 5 (R5)

Ένα παράδειγμα είναι το ρομπότ της Nasa, ο Robonaut 5 (R5), το οποίο και της το δώρισε το MIT. Ο R5 πρόκειται να ταξιδέψει στο διάστημα. Έτσι θα διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να επιζήσουν τα ρομπότ στις συνθήκες του Άρη, ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των μελλοντικών αποίκων του. Πρόκειται για μια επιτακτική ανάγκη για τον άνθρωπο άμα όντως αποικήσει στον κόκκινο πλανήτη κάποια στιγμή στο μέλλον, μιας και δε θα μπορεί να επιβιώσει στις συνθήκες που υπάρχουν εκεί χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Atlas

Εντυπωσιακό επίτευγμα στη ρομποτική επίσης είναι ο Atlas, της εταιρίας Boston Dynamics. Πολύ λιγότερο όμορφος από την Jia Jia, ο Atlas μπορεί να ανοίγει πόρτες, να σηκώνει μεγάλα βάρη, να περπατάει και να εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις οποιεσδήποτε αλλαγές στο άμεσο περιβάλλον του.

Durus

Μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της ρομποτικής αποτελεί και ο Durus, της εταιρίας Defence Advanced Research Projects Agency (DARPA). Ο Durus έφερε την εταιρία ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά στο όνειρο της. Να φτιάξει ένα humanoid το οποίο θα μιμείται όλες τις κινήσεις των ανθρώπων. Θα είναι τόσο εξελιγμένο που θα μπορεί να τις πραγματοποιεί σε πολύ δυσμενής συνθήκες, εκεί που οι πεπερασμένοι άνθρωποι δε θα μπορούν. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, η εταιρία κατόρθωσε να κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα με τον Durus.

Η τελειοποίηση των humanoid robots

Προφανώς τα παραδείγματα είναι πολύ περισσότερα και εξίσου αξιόλογα. Όλα έχουν ως σημείο αναφοράς τον άνθρωπο. Τείνουν να τον μιμηθούν σε πρώτο στάδιο και να τον ξεπεράσουν σε δεύτερο. Ο στόχος είναι όλες αυτές τις λειτουργίες, να μην τις κάνει το κάθε ρομπότ ξεχωριστά. Να ενωθούν σε ένα humanoid robot. Έτσι θα δημιουργηθεί το τελειοποιημένο humanoid.

Advertisement
Rob High

Ο αντιπρόεδρος και αρχηγός του τμήματος τεχνολογίας της IBM Watson Rob High, στο American Institute of Aeronautics and Astronautics (AIAA) SciTech Conference, στο Grapevine του Τέξας, είχε υποστηρίξει ότι:

“Smartphones are just the tip of the iceberg. Human intelligence has its limitations and artificial intelligence is going to evolve in a lot of ways that won’t be similar to human intelligence. But, I think they will work best in the presence of humans.”

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι η Μαρία, και προσφάτως αποφοίτησα από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, τον κινηματογράφο, τα βιβλία και το θέατρο. Ωστόσο δε λέω όχι σε κάποιο συναρπαστικό ταξίδι ή σε έναν ζεστό καφέ σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης με λίγο κόσμο :)

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG