Γιατί η Ιστορία πρέπει να έχει σημασία για τους αποκρυπτογράφους

ιστορία
 Ο κώδικας που χρησιμοποιείται από έναν άνθρωπο που απειλεί τη μαζική δολοφονία, σπάσει ένας καθηγητής λυκείου της Καλιφόρνιας και η σύζυγός του μετά από το FBI και άλλους εμπειρογνώμονες απέτυχε. Credit: Bettman Getty Images.

Η κβαντική κρυπτογραφία μπορεί να είναι η αιχμή της κρυπτογράφησης, αλλά πολλοί εγκληματίες και τρομοκράτες χρησιμοποιούν “αιώνiες” κρυφές ψηφίδες, αποκαλύπτει η ιστορία.

Ενώ οι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης βελτιώνονται συνεχώς, οι αναβαθμίσεις δεν είναι πάντα αυτόματες. Υπάρχουν πολλά παλιά συστήματα που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Και όταν πρόκειται για κρυφές ψηφίδες που χρησιμοποιούνται από κακούς όλων των ειδών, οι παλιές μπορεί να σημαίνουν αιώνες. Κάποιοι εγκληματίες πιστεύουν ότι ο Οργανισμός Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να σπάσει όλα τα υπάρχοντα συστήματα, έτσι ώστε να επιστρέψουν σε παλιότερες, ασθενέστερες κρυφές ψηφίδες. Αυτό είναι γελοίο για πολλούς λόγους – το λιγότερο όμως είναι ότι οι αμερικανοί πολίτες που ασχολούνται με εγκληματικές δραστηριότητες πρέπει να ανησυχούν, όχι το FBI, ούτε η NSA. Εν πάση περιπτώσει, η Μονάδα Κρυπτοαναλύσεων του FBI (CRRU) παρακολουθεί τακτικά τους κρυπτογράφους της Vigenère, παρά το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και μια μέθοδος για την αποκρυπτογράφηση της δημοσιεύθηκε το 1863. Φυσικά, οι εγκληματίες κάνουν όλα τα είδη των λαθών και η αποτυχία τους να μάθουν από την ιστορία, πέφτει στις πλάτες τους.

Οι εγκληματίες δεν περιορίζονται απλώς σε παλαιότερες κρυφές ψηφίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία που απαιτείται για την ενημέρωση της κρυπτογράφησης. Περίπου το 80% του φόρτου εργασίας της CRRU αποτελείται από κρυφές ψηφίδες φυλακών. Τα μέλη των συμμοριών που φυλακίζονται συχνά εκτελούν σχέδια και δίνουν εντολές. Οι πόροι τους είναι περιορισμένοι, αλλά οποιοσδήποτε με μολύβι και χαρτί μπορεί να γράψει σε κρυπτογραφικό κώδικα. Η Aryan Brotherhood είναι η πηγή ατέλειωτων πονοκεφάλων του FBI σε αυτό το θέμα. Κάποιος δεν χρειάζεται να ανήκει σε συμμορία για να αποκρύψει πληροφορίες με κωδικούς ή κρυφές ψηφίδες, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι που πραγματοποίησαν τα εγκλήματά τους χωρίς συνεργούς, αλλά έκαναν κρυπτογράφηση, μερικές φορές σε εφημερίδες και μερικές φορές στα προσωπικά τους περιοδικά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Zodiac, ένας μιμητής δολοφόνος του Zodiac στη δεκαετία του 1990 στη Νέα Υόρκη, ο Unabomber, ο δολοφόνος γνωστός ως BTK (Bind, Torture, Kill) και πολλοί άλλοι. Τα παλιά ψηφιακά αντίγραφα τύπου χαρτιού και μολυβιού εξακολουθούν να είναι σημαντικά.

Είναι συνηθισμένο για ένα άτομο που αντιγράφει ένα μήνυμα να είναι υπερβολικά σίγουρο για το επίπεδο προστασίας που αποκτάται έτσι. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου ορισμένοι Ναζί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κρυπτογραφικές μηχανές Enigma στις οποίες βασίστηκαν τόσο πολύ θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι «σπασμένες», αλλά δεν πίστευαν ότι κάποιος θα έκανε την απαιτούμενη έντονη προσπάθεια για να το κάνει πραγματικά. Εν τω μεταξύ συνέχισαν να χρησιμοποιούνται διάφορες εκδόσεις του μηχανήματος Enigma και άλλες παρόμοιες συσκευές – σε μερικές περιπτώσεις στη δεκαετία του 1990. Για άλλη μια φορά, οι “ιστορικοί” κώδικες παρέμειναν σημαντικοί.

Στον ψηφιακό κόσμο και στην κοινωνία που έχουμε γίνει, όπου μόνο οι τελευταίες και μεγαλύτερες συσκευές και τεχνολογία αρκούν, μπορεί να είναι εύκολο να σκεφτούμε τα πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, οι κώδικες και οι ψηφιακοί κώδικες έχουν πολύχρονη ιστορία ανακύκλωσης τους και οι επαγγελματίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που είναι παλιό είναι και πάλι καινούργιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναι, η τεχνολογία αλλάζει πάντα. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες παραδείγματα αιώνιων κρυφών ψηφιακών κρυπτών που παραμένουν άλυτα μέχρι σήμερα. Εικονογραφούν ότι το νεότερο δεν είναι πάντα καλύτερο, καθώς και τη σημασία της ολιστικής σκέψης όταν πλησιάζουμε στα μυστήρια που παραμένουν μπροστά μας.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;