Γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια για την καταπολέμηση της ελονοσίας;

SHARE

Κουνούπια που έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία θα βοηθήσουν στην εξάλειψη θανατηφόρων ιών, αλλά και στην ισορροπία του οικοσυστήματος. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με έρευνα, επισημαίνει και τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από αυτή την πρακτική.

γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια
Πηγή: https://insectcop.net/anopheles-mosquito/

Τα γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια

Σύμφωνα με υπάρχουσες έρευνες ωστόσο, γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια έδειξαν αντίσταση στην μόλυνση από τον ιό της ελονοσίας. Ταυτόχρονα, τα κουνούπια της έρευνας δεν έδειξαν καμία ένδειξη αντίστασης στα εντομοκτόνα.

Άλλες κλινικές έρευνες, που είναι συνδεδεμένες και με το ίδρυμα Gates, έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, ο περιορισμός του αριθμού των κουνουπιών που φέρουν τον ιό θα γίνεται μέσω ενός αυτοπεριοριζόμενου γονιδίου στα αρσενικά κουνούπια. Τα συγκεκριμένα, και αφού ζευγαρώσουν με τα θηλυκά που έχουν τον ιό, θα μεταφέρουν το γονίδιο στους απογόνους τους. Έτσι, τα θηλυκά κουνούπια θα πεθαίνουν πριν την ενηλικίωση και τα αρσενικά θα συνεχίζουν να μεταφέρουν το γονίδιο. Η ζωή του γονιδίου μπορεί να φτάσει τις δέκα γενιές, μετά τις οποίες τα κουνούπια δεν είναι πια γενετικά μεταλλαγμένα. Αξίζει να υπογραμμιστεί το γεγονός, ότι το αυτοπεριοριζόμενο γονίδιο έχει επιρροές μόνο στο συγκεκριμένο τύπο κουνουπιών, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια άλλων τύπων.

Μετά από κυβερνητική έγκριση, τα πρώτα τεστ είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στην Μπουρκίνα Φάσο. Αυτό που θα αποτελέσει την πρώτη φάση της έρευνας είναι η απελευθέρωση 10.000 αρσενικών, στείρων, κουνουπιών στην περιοχή. Τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτούν οι επιστήμονες αλλά και να εξοικειωθούν οι κάτοικοι των περιοχών με την έρευνα.

Οι κίνδυνοι

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ερευνητικών ομάδων ωστόσο, μέρος της επιστημονικής κοινότητας συστήνει προσοχή. Σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε, τα ενθαρρυντικά ως τώρα αποτελέσματα δεν ήταν αρκετά για να πείσουν.

Advertisement

Πιο συγκεκριμένα τονίζεται, ότι οι πρακτικές αυτές μπορεί να επιφέρουν κινδύνους καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε την πλήρη επίδραση που θα έχουν στο οικοσύστημα.  Οι επιστήμονες ανησυχούν για μόνιμες αλλαγές στον γενετικό κώδικα των ειδών που θα υποβληθούν στις γονιδιακές επεξεργασίες. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος να εξαλειφθούν εξολοκλήρου τα είδη αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με τις θέσεις των επιστημόνων αυτών, η δημιουργία ενός παγκόσμιου σώματος ελέγχου και συντονισμού των προσπαθειών για την εξάλειψη της ελονοσίας θα πρέπει να δημιουργηθεί. Στο σώμα αυτό θα πρέπει να συμμετέχουν και οι χώρες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα.

Η δημιουργία των γενετικά μεταλλαγμένων κουνουπιών στόχο έχει την καταπολέμηση της ελονοσίας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόνο το 2017 435.000 άνθρωποι πέθαναν από ελονοσία. Πάνω από το 90% αυτών ήταν στην Αφρική.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG