Ευρήματα από ίχνη αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν γιγαντιαίους βραδύποδες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων

SHARE

Κρυμμένα ίχνη, ορατά μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, περιγράφει λεπτομερώς μια δραματική καταδίωξη.

 

Οι άνθρωποι ιχνηλατούσαν γιγάντιους βραδύποδες χιλιάδες χρόνια πριν, στην περιοχή που είναι σήμερα στο Νέο Μεξικό άφησε ίχνη τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι κάποτε κυνηγούσαν αυτά τα γιγάντια πλάσματα, η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στις 25 Απριλίου, στο Science Advances.

Οι γιγαντιαίοι βραδύποδες, που εξαφανίστηκαν στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια, ζύγιζαν περισσότερο από έναν ελέφαντα. Με τα θανατηφόρα νύχια και τους μυς τους, τα φυτοφάγα ζώα θα ήταν τρομερό θύμα, λέει ο David Bustos, βιολόγος στο National Park Service του White Sands στο Νέο Μεξικό.

Τον Απρίλιο του 2017, οι ερευνητές σκόνταψαν πάνω από 100 ίχνη στο White Sands. Αυτά τα “ίχνη – φάντασμα” είχαν προηγουμένως παραμείνει κρυμμένα επειδή μπορούν να φανούν μόνο κάτω από τις σωστές συνθήκες υγρασίας στο έδαφος και τα περιγράμματα των ιχνών ήταν αόρατα.

Οι δοκιμές των ιζημάτων έδειξαν ότι τα ίχνη των βραδύποδων και των ανθρώπων έγιναν ταυτόχρονα. Μια ανάλυση των διαδρομών υποδεικνύει επίσης ότι τα δύο είδη αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η Reynolds, ο Bustos και οι συνάδελφοί τους ανασκεύασαν την υπόθεση για το κυνήγι: Οι άνθρωποι βρήκαν λεία αρκετούς βραδύποδες, οι οποίοι κυνηγούσαν στην ύπαιθρο. Σε επτά θέσεις, ένας βραδύπους που σηκώθηκε στα πίσω πόδια της – πάνω από τους ανθρώπους – για να αποτρέψει μια επίθεση. Αλλά το κυνήγι συνεχίστηκε, με τους ανθρώπους να τους καταδιώκουν.

Η συνάντηση μεταξύ τους «δεν ήταν  τύχη ή κάποιου είδους σύμπτωση, ήταν ψυχρός υπολογισμός», λέει η Reynolds. «Η πρόθεσή τους ήταν να τους σκοτώσουν».

Το ίχνος των αποτυπώσεων τελειώνει, όμως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος βγήκε νικητής.

Advertisement

Στο Κυνήγι

Ένα ανθρώπινο ίχνος εμφανίζεται στα αριστερά με ένα σημάδι ανυψωμένης πτέρνας μέσα στο μεγαλύτερο, ένα καμπύλο αποτύπωμα ενός γιγάντιου βραδύποδα. Δεξιά, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τα ίχνη του βραδύποδα και τις ανθρώπινες διαδρομές για να αναπαραστήσουν  τη σκηνή του κυνηγιού, με τους χρωματισμένους κύκλους να μας δείχνουν πού ένα ζώο σηκώθηκε στα δύο πόδια για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Τα ευρήματα θα δώσουν στους ερευνητές μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι κυνηγούσαν μεγάλα ζώα και αν έπαιξαν κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση των βραδύποδων.

Αυτό είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για το ξεκλείδωμα ενός αρχείου που θα μας πει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον για το πώς οι πρώτοι ανθρώπινοι γύρω στα 11.000 χρόνια πριν, αλληλεπιδρούν με αυτή την πανίδα της εποχής των παγετώνων.

Επιστημονικό Άρθρο:

D. Bustos et al. Footprints preserve terminal Pleistocene hunt? Human-sloth interactions in North America. Science Advances. Published online April 25, 2018

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και ειδικεύομαι στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG