Εσύ άκουσες τον ήχο του ανέμου στον Άρη;

Η NASA πέρα από την επιτυχημένη προσεδάφιση του InSight στις 26 Νοεμβρίου του 2018, κατάφερε να καταγράψει και τον ήχο του ανέμου στον Άρη, γνωστό σε όλους μας ως “κόκκινος πλανήτης”. Να επισημανθεί πως είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ηχητικό σήμα του ανέμου στον Άρη και ότι η έντασή του κυμαίνονταν μεταξύ 16 και 25 χλμ/ώρα.

ήχο του ανέμου στον Άρη
The Mars InSight lander deploys its seismometer.(NASA)

Η καταγραφή του ήχου

Τα ηχητικά ντοκουμέντα τα κατέγραψε το InSight κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του στο εξωγήινο περιβάλλον. Δημοσιεύθηκαν, ωστόσο, μετά από κατάλληλη επεξεργασία που υπέστησαν από τους επιστήμονες στη NASA, διότι η συχνότητα τους ήταν χαμηλή και δε θα μπορούσε να γίνει αντιληπτός ο ήχος από το ανθρώπινο αυτί. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύ λεπτής πυκνότητας στον αέρα του Άρη η οποία περιλαμβάνει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Bruce Banerdt, κύριος ερευνητής της αποστολής InSight, δήλωσε ότι «Η καταγραφή αυτού του ήχου ήταν μια απρογραμμάτιστη εξέλιξη. Αλλά ένα από τα πράγματα στα οποία η αποστολή μας είναι αφιερωμένη, είναι η μέτρηση της κίνησης στον Άρη και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και την κίνηση που προκαλείται από ηχητικά κύματα».

Ένας ακόμη καθαρότερος ήχος θα υπάρξει σε δύο χρόνια, όταν το rover “Mars 2020” της NASA φθάσει στον κόκκινο πλανήτη, το οποίο θα είναι εφοδιασμένο με δύο μικρόφωνα. Μεταξύ άλλων, θα ηχογραφήσουν για πρώτη φορά τον ήχο μιας προσεδάφισης στο γειτονικό πλανήτη.

Ακούστε τον ήχο του ανέμου στον Άρη

Συγκεκριμένα, ο ήχος που ακούγεται είναι ο άνεμος που φυσάει από τους ηλιακούς συλλέκτες του InSight και η επακόλουθη δόνηση ολόκληρου του διαστημικού σκάφους και καταγράφηκαν από έναν αισθητήρα πίεσης του αέρα και έναν σεισμογράφο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε λίγες εβδομάδες ο ρομποτικός βραχίονας του InSight θα τοποθετήσει το σεισμογράφο πάνω στο έδαφος του Άρη, ώστε για πρώτη φορά να πιάσει τις υπόγειες δονήσεις των αρειανών σεισμών.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;