Έρευνα σε ποντίκια συνδέει την άθληση του πατέρα με την υγεία του παιδιού

SHARE

Πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η διατροφή και η άθληση ενός πατέρα μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των απογόνων του. Η έρευνα αυτή έδωσε στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και σε έρευνα κατά του διαβήτη.

Η φυσιολόγος Kristin Stanford και η ομάδα της από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Κολόμπους, εξέτασαν για έναν χρόνο τους απογόνους ποντικιών που είχαν πλούσιες σε λιπαρά δίαιτες.

Η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα εξέτασε επτά ποντίκια, τα οποία για τρεις εβδομάδες τράφηκαν με τροφές με υψηλά λιπαρά. Από τα ποντίκια αυτά κάποια έμεναν σε κλουβιά με τροχούς άθλησης ενώ άλλα όχι. Τα ποντίκια που είχαν τη δυνατότητα άθλησης έτρεχαν μέχρι και έξι χιλιόμετρα ανά νύχτα.

άθληση
Πηγή: https://www.dukedietandfitness.org/can-you-hack-your-metabolism-to-lose-more-weight

Μετά από τις τρεις εβδομάδες, ποντίκια και από τις δύο ομάδες εξετάστηκαν και δείγμα σπέρματος ελέγχθηκε πριν τα υπόλοιπα αφεθούν με θηλυκά ποντίκια για να ζευγαρώσουν. Οι απόγονοι όλων των ποντικιών παρακολουθήθηκαν για έναν χρόνο, που ισοδυναμεί με τη μέση ηλικία σε ανθρώπινα χρόνια.

Τα αποτελέσματα

Οι απόγονοι τράφηκαν επίσης με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά δεν είχαν δυνατότητα για άθληση. Οι απόγονοι όσων εξασκήθηκαν είχαν καλύτερα επίπεδα ινσουλίνης και καλύτερες αντιδράσεις σε αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα τους. Τα δύο αυτά στοιχεία είναι συνδεδεμένα με έναν υγιή μεταβολισμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι απόγονοι κληρονόμησαν τον μεταβολισμό των πατεράδων τους μέσω αλλαγών στα μόρια RNA στο σπέρμα. Το πιο πιθανόν είναι ότι αυτές οι αλλαγές επηρέασαν την ανάπτυξη των εμβρύων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το σπέρμα των ποντικιών που δεν αθλήθηκαν περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες μορίων μεταφορικού RNA, που έρευνες έχουν συνδέσει με αλλαγές στο μεταβολισμό των απογόνων.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί σε ανθρώπους, τα δεδομένα που αντλήθηκαν από αυτή θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε μελλοντικές έρευνες σχετικά με τον διαβήτη, την κληρονομικότητά του και πώς θα μπορούσε να αποτραπεί. Εξάλλου, επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχουν ήδη στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι συνήθειες των γονιών επηρεάζουν τα παιδιά τους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουσες έρευνες δείχνουν ότι υπέρβαρες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μητέρες γεννούν παιδιά με προδιάθεση παχυσαρκίας.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG