Επιτεύχθηκε η μεταφορά μνήμης από έναν οργανισμό σε άλλον

μεταφορά μνήμης

Η λειτουργία τής μνήμης στα έμβια όντα είναι κάτι που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους βιολόγους και τους νευροβιολόγους. Είναι κοινά αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται σε συνάψεις νευρώνων (κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες τέτοιες συνάψεις). Μία νέα έρευνα όμως, δείχνει ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται με διαφορετικό τρόπο. Βιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) πέτυχαν τη μεταφορά μνήμης εγχέοντας RNA από ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι σε άλλο.

Το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) είναι ο αγγελιοφόρος τού κυττάρου που φτιάχνει πρωτεΐνες και μεταφέρει οδηγίες τού DNA από τον πυρήνα στο υπόλοιπο κύτταρο. Τώρα γνωρίζουμε ότι έχει και άλλες ιδιότητες, μεταξύ των οποίων είναι η ρύθμιση διαδικασιών τού κυττάρου που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τις ασθένειες.

Το πείραμα

Οι ερευνητές έκαναν ελαφρύ ηλεκτροσόκ στις ουρές ενός είδους θαλάσσιων σαλιγκαριών, που λέγεται Απλυσία. Τα σαλιγκάρια δέχτηκαν πέντε ήπια ηλεκτροσόκ (1η ομάδα) με χρονική διαφορά είκοσι λεπτών και πέντε ακόμη μετά από 24 ώρες. Τα ηλεκτροσόκ αυξήσανε ένα αμυντικό αντανακλαστικό των σαλιγκαριών που σχετίζεται με τη φύλαξή τους από πιθανό κίνδυνο. Όταν ακολούθως χτύπησαν ελαφρώς τις ουρές των σαλιγκαριών που δέχτηκαν το ηλεκτροσόκ, είδαν ότι το αντανακλαστικό διαρκούσε κατά μέσο όρο 50 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι μία απλή μέθοδος εκμάθησης που λέγεται «ευαισθητοποίηση» (sensitization). Το ίδιο έκαναν με τα σαλιγκάρια που δε δέχτηκαν ηλεκτροσόκ (2η ομάδα) και παρατήρησαν ότι το αντανακλαστικό διήρκεσε περίπου ένα δευτερόλεπτο.

Advertisements
Ad 14
Διαβάστε επίσης  Πρώτες αναμνήσεις και νηπιακή αμνησία

μεταφορά μνήμης

Στη συνέχεια εξήγαγαν RNA από το νευρικό σύστημα των σαλιγκαριών τής πρώτης και της δεύτερης ομάδας. Έπειτα, το RNA από την πρώτη ομάδα τοποθετήθηκε στα σαλιγκάρια που δεν είχαν δεχτεί ηλεκτροσόκ. Το RNA της δεύτερης ομάδας τοποθετήθηκε σε επτά άλλα σαλιγκάρια (ομάδα ελέγχου), που επίσης δεν είχαν δεχτεί ηλεκτροσόκ.

Αποτελέσματα

Αυτό που παρατήρησαν οι επιστήμονες ήταν ότι τα σαλιγκάρια τής δεύτερης ομάδας συμπεριφέρονταν σαν να είχαν δεχτεί κι αυτά ηλεκτροσόκ. Η μέση διάρκεια του αντανακλαστικού που επέδειξαν ήταν 40 δευτερόλεπτα. Αναμενόμενο ήταν ότι τα σαλιγκάρια τής ομάδας ελέγχου δεν παρουσίασαν την ίδια εκτενή αντίδραση.

«Είναι σαν να μεταφέραμε τη μνήμη», είπε ο επικεφαλής εισηγητής τής έρευνας, David Glanzman. Μελλοντικά, θα ήταν πιθανό να χρησιμοποιηθεί το RNA για την επαναφορά αναμνήσεων που έμειναν αδρανείς λόγω τής νόσου του Αλτσχάιμερ και να βελτιωθούν οι συνέπειες της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Και, γιατί όχι (αυτό είναι δική μου εικασία), να επαναφέρουμε αναμνήσεις από τη νηπιακή μας ηλικία. Σίγουρα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη αριθμητική διαφορά μεταξύ των νευρώνων στους εγκεφάλους των σαλιγκαριών και τους εγκεφάλους των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: eNeuro

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

CES 2024- Όσα είδαμε στην έκθεση στο Las Vegas και μας εντυπωσίασαν

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας
Ρωμέικη διάλεκτος

Ρωμέικη διάλεκτος : Ένα Αρχαίο Κεφάλαιο στη Γλωσσική Κληρονομιά

Ρίζες και ιστορία της Ρωμέικης διαλέκτουΗ Ρωμέικη διάλεκτος (Romeyka) είναι