Οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια πιέζουν για δημιουργία μεγάλου ερευνητικού προγράμματος για το κλίμα

 

 

Τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ υποστηρίζουν την δυνατότητα ενός ερευνητικού project για την κλιματική αλλαγή, μια κίνηση η οποία έρχεται την στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανεβάζει περαιτέρω την θερμότητα του πλανήτη.

Η Καλιφόρνια έχει ιστορικό προσπαθειών  για την προστασία του περιβάλλοντος. Τώρα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει αποσύρει το ενδιαφέρον του πάνω στην επιστήμη και την πολιτική για το κλίμα, οι επιστήμονες στο Golden State σχεδιάζουν ένα εγχώριο ερευνητικό ινστιτούτο κλιματολογίας – ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας, βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του. Εάν πετύχει, θα αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσεις στην έρευνα για το κλίμα εδώ και χρόνια. Το εκκολαπτόμενο «California Climate Science and Solutions Institute» θα χρηματοδοτήσει έργα βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας που θα βοηθήσουν το κράτος να αντιμετωπίσει τις σκληρές πραγματικότητες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Καλιφόρνια ενίσχυσε την υποστήριξή της σε μια περιοχή επιστήμης που ευνόησε την Ουάσινγκτον. Το 2004, το Κογκρέσο ενέκρινε 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του «California Institute for Regenerative Medicine» στο Όκλαντ, αφού ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους περιόρισε την ομοσπονδιακή υποστήριξη για την έρευνα σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Από τότε έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 750 έργα. Η πρόταση για ένα νέο κλιματολογικό ίδρυμα ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία, ως αντίδραση στις πολιτικές του Λευκού Οίκου, αλλά οι διοργανωτές του λένε ότι η έννοια έχει εξελιχθεί σε μια αντανακλαστική άσκηση σχετικά με την ευθύνη των ακαδημαϊκών να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος.

Τα μέλη του πάνελ επιδιώκουν να φέρουν ένα πλήρες σχέδιο στο νομοθετικό σώμα της Καλιφόρνια φέτος, με την ελπίδα να πείσουν τους νομοθέτες να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια. Ο Kammen λέει ότι οι υποστηρικτές του Ινστιτούτου θα ήθελαν να δημιουργήσουν το ίδρυμα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο Brown θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής για το κλίμα στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

Αλλά η πρωτοβουλία της Καλιφόρνια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ο Severin Borenstein, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Berkeley, προειδοποιεί ότι οι ακαδημαϊκοί θα αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο ανταγωνισμό για περιορισμένο όγκο εσόδων από κεφαλαιοποιήσεις. Σημειώνει επίσης ότι οι προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιων διεπιστημονικών κλιματολογικών ινστιτούτων έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να συσπειρωθούν ακαδημαϊκοί από διαφορετικούς τομείς γύρω από έναν κοινό στόχο. Παρ ‘όλα αυτά, ο Borenstein ευνοεί την πρωτοβουλία για το κλίμα, επειδή θεωρεί την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ένα θέμα στο οποίο η Καλιφόρνια μπορεί να έχει πραγματικά παγκόσμιο αντίκτυπο.

«Ο κύριος τρόπος με τον οποίο η Καλιφόρνια μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μέσω της καινοτομίας», λέει ο Borenstein. «Μπορούμε να εφεύρουμε και να δοκιμάσουμε τις τεχνολογίες και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν στον υπόλοιπο κόσμο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;