Επικονίαση φυτών από drones: “τεχνητή γονιμοποιήση” λουλουδιών

SHARE

επικονίασηεπικονίαση

Η επικονίαση αποτελεί τη βασική διεργασία με την οποία πολλαπλασιάζονται τα περισσότερα φυτά. Πρόκειται για τη διαδικασία μεταφοράς της γύρης από το άνθος στο στίγμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αέρα ή με τη μεσολάβηση διάφορων εντόμων όπως οι μέλισσες.

Τα drones από τη διασκέδαση,στη διάσωση και στην επικονίαση

επικονίαση

Τα drones έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Αν και πολλοί τα αντιλαμβάνονται ως μέσα διασκέδασης, στην πραγματικότητα αποτελούν πολυ-εργαλεία. Σε δυσπρόσιτες περιοχές, σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή πολέμων όπου δεν είναι εύκολος ο εντοπισμός των επιζώντων το drone μπορεί να σώσει κυριολεκτικά μια ζωή. Ακόμα με τα κατάλληλα εφόδια μπορεί να προσεγγίσει επικίνδυνες περιοχές π.χ. περιοχές που έχουν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας λόγω ατυχήματος και να καταγράψει τα αντίστοιχα ποσοστά.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chem, επιστήμονες αξιοποιούν τα drones στην επικονίαση λουλουδιών! Αρχικά τοποθέτησαν στην κάτω πλευρά ενός drone ειδικό ιονικό ζελέ με τρίχες αλόγου. Το ζελέ αυτό επιτρέπει την προσκόλληση και αποκόλληση της γύρης πολλές φορές σε λουλούδια για την επίτευξη της επικονίασης. Επιπλέον,εκτός από εξαίρετες μηχανικές και θερμικές ιδιότητες το ειδικό ζελέ που χρησιμοποιείται έχει μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιδιότητα: αλλάζει το χρώμα του,ανάλογα με το περιβάλλον και το φως που προσπίπτει πάνω του. Έτσι,”καμουφλάρεται” και μπορεί να προστατευτεί από έντομα ή πουλιά θα επιτεθούν στο drone.επικονίαση

Την ίδια στιγμή, η φοιτήτρια Anna Haldewang του πανεπιστήμιου Savannah College of Art and Design σχεδίασε ένα drone,το Plan Bee που επίσης προάγει την επικονίαση. Στην περίπτωση αυτή σχεδιάστηκε το κύριο σώμα του drone που μοιάζει χρωματικά πολύ με μια μέλισσα.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια τάση για την επικονίαση λουλουδιών με τεχνητά μέσα στο μέλλον όπως τα drones. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εμφανίζεται από την εξαφάνιση εντόμων, ενώ επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι καλλιέργειας φυτών.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και είμαι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής,του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Η περιέργεια μου για κάθε τι καινοτόμο στο χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με ώθησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στον ίδιο τομέα αλλά και στην αρθρογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG