Εκλεπτυσμένο σύστημα υγείας 5000 χρόνια πριν;

SHARE

Ο Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων, ήταν μέλος μιας κοινωνίας με εκλεπτυσμένο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα 61 τατουάζ του Ότζι φαίνεται ότι ήταν σε σημεία όπου υπέφερε από εκφυλιστικές ασθένειες. Επιπλέον, τα σημεία αυτά αντιστοιχούν και σε παραδοσιακά σημεία βελονισμού. Πέραν των τατουάζ, όμως, ο Ότζι είχε πάνω και μέσα του ίχνη από διάφορα φυτά και βότανα με ιατρική χρήση.

Η ομάδα της έρευνας χρησιμοποίησε στοιχεία από υπάρχουσες έρευνες και συνέκρινε τα σημεία όπου βρίσκονται τα τατουάζ του Ότζι με τις παθήσεις που είχε. Επιπλέον, εξέτασε τα ίχνη των μυκήτων (π.χ. σημύδα polypore) και φυτών, όπως η φτέρη που ο Ότζι είχε στα ρούχα, τα όπλα και το στομάχι του. Τα ίχνη αυτών των υλικών ταιριάζουν με τις παθήσεις του Ότζι που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες αναλύσεις.

Ότζι

Η υγεία του Ότζι

Σύμφωνα με τις αρχικές αναλύσεις, ο Ότζι έπασχε από εκφυλιστική ασθένεια των οστών με αποτέλεσμα οι σύνδεσμοί του να ήταν ευαίσθητοι. Η ανάλυση του DNA του έδειξε προδιάθεση για καρδιοπάθεια, η οποία εκδηλώθηκε με τη μορφή αρτηριοσκλήρυνσης. Επιπλέον, τα πνευμόνια του ήταν καλυμμένα από αιθάλη εξαιτίας της έκθεσής του στη φωτιά που χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα και θέρμανση. Επιπλέον, ο Ότζι έπασχε από στομαχικές διαταραχές που οφείλονταν σε παράσιτα, όπως ο κεστοειδής σκώληκας (ταινία). Ακόμα, o Ότζι είχε σπάσει πολλά κόκκαλα στη διάρκεια της ζωής του, μεταξύ των οποίων και πλευρά και μύτη. Τέλος, το δωδέκατο ζευγάρι πλευρών του έλειπε εξαιτίας μια σπάνιας γενετικής ανωμαλίας.

ΌτζιΤα ίχνη της φτέρης στο στομάχι του Ότζι δικαιολογούνται λοιπόν λόγω των στομαχικών διαταραχών του. Από την άλλη, η σημύδα polypore που ήταν δεμένη στα εργαλεία του χρησιμοποιούταν ως αντιφλεγμονώδες. Τέλος, από τα 61 τατουάζ του τα 60 βρίσκονται στα πιο καταπονημένα σημεία του σώματός του (καρποί, γόνατα, σπονδυλική στήλη). Το τελευταίο τατουάζ του ήταν στο στήθος του που σύμφωνα με τις πρακτικές του βελονισμού είναι το σημείο που βοηθά άτομα με στομαχικά προβλήματα.

Advertisement

Ποιος ήταν ο Ότζι;

Ο Ότζι, του οποίου η μούμια ανακαλύφθηκε το 1991 στις ιταλικές Άλπεις, έζησε πριν από 5.300 χρόνια. Είχε ύψος περίπου 1.60μ (φυσιολογικό για την εποχή του), βάρος περίπου 50 κιλών και πέθανε σε ηλικία περίπου 45 χρόνων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλύσεων φαίνεται πως είχε αθλητική σωματοδομή. Είχε μαύρα μαλλιά, καστανά μάτια, ένα κενό στα δόντια, αλλά κανέναν φρονιμίτη. Οι γονείς του ήταν από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης – η μητέρα του καταγόταν από αλπικά φύλα και ο πατέρας του από φύλα της Σουηδίας και της Βουλγαρίας. Το DNA του ίδιου, ωστόσο, μοιάζει περισσότερο με αυτό των κατοίκων της Σαρδηνίας και της Κορσικής.

Η μούμια του Ότζι

Εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου που διατηρήθηκε η μούμια του (παγετώνας) τα περισσότερα από τα εσωτερικά όργανά του, το δέρμα του, τα ρούχα του αλλά και το περιεχόμενο του στομάχου του, βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Μεταξύ άλλων, αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να αναλύσουν το αίμα του, την κατάσταση της υγείας του πριν πεθάνει, την αιτία θανάτου, ακόμα και τις φωνητικές του χορδές.

Τέλος, η ανάλυση των ρούχων του Ότζι έδειξε ότι είχαν επιτηδευμένα σχέδια πάνω. Ήταν φτιαγμένα από δέρμα και πλεγμένα χόρτα. Ο εξοπλισμός του, που αποτελούταν από εργαλεία και όπλα, ήταν περίτεχνος. Ήταν φτιαγμένα από ξύλο και χαλκό.

Advertisement

Τα δεδομένα για τα ρούχα και τον εξοπλισμό του Ότζι, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την περίθαλψη που λάμβανε, υποδεικνύουν ότι ζούσε σε μια οργανωμένη και ανεπτυγμένη κοινωνία. Ο Ότζι πέθανε στα 45 του από βέλος στην πλάτη λίγο μετά το τελευταίο του γεύμα (ελάφι, φρούτα και ψωμί από βότανα).

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG