Είναι εφικτή η επιβίωση των ανθρώπων στον Άρη;

Άρης
Πηγή Εικόνας: scitechdaily.com

 

Ο εποικισμός στον πλανήτη Άρη αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί αρκετά τους επιστήμονες της NASA τα τελευταία χρόνια. Η ταινία «the Martian» που κυκλοφόρησε το 2015 παρουσιάζει κατά πόσο είναι εφικτή η διαβίωση των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα, η ταινία πραγματεύεται την υποθετική ιστορία του Μαρκ Γουάντι, ενός αστροναύτη που θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Ο Γουάντι που έχει επιζήσει, παρότι έχει λίγες προμήθειες θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στη βοτανολογία και θα δημιουργήσει ένα θερμοκήπιο. Έτσι, θα καταφέρει να καλλιεργήσει τις δικές του αρειανές πατάτες και να επιβιώσει έως ότου ενημερώσει τη Γη πως είναι ζωντανός και τελικά να τον διασώσουν με επιτυχία.

Πόσο πιθανόν είναι όμως να μπορούν να συμβούν όσα διαδραματίζονται στην ταινία; Γίνεται όντως να καλλιεργηθεί ο Άρης; Και αν ναι, υπάρχουν πιθανότητες να δημιουργηθούν στο προσεχές μέλλον αποικίες;

Χαρακτηριστικά του Άρη

Ο Άρης είναι ο τέταρτος σε απόσταση πλανήτης από τον ήλιο και ο δεύτερος μικρότερος σε μέγεθος από τους οκτώ του ηλιακού συστήματος. Η γεωμορφολογία του είναι ιδιαίτερα ιδιόρρυθμη, καθώς στα βόρεια είναι πεδινός και στα νότια ορεινός. Μάλιστα η ψηλότερη κορυφή του είναι τρεις φορές το ύψος του Έβερεστ και ονομάζεται Όλυμπος. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη ζωής. Έχει δυο δορυφόρους και εποχές που εναλλάσσονται.

Προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε να είναι βιώσιμος πλανήτης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Άρης αποτελεί τον πιο βιώσιμο πλανήτη σε σχέση με όλους τους άλλους. Μάλιστα έχουν εντοπιστεί υπολείμματα νερού σε μορφή πάγου, θαμμένα σε βάθος περίπου ενάμισι χιλιομέτρου κάτω από την άμμο στο βόρειο πόλο του Άρη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενέργεια

Ο Άρης απέχει αρκετά από τον ήλιο και επίσης παρατηρούνται για μέρες φαινόμενα ανεμοθυελλών τα οποία δεν επιτρέπουν επαρκές ηλιακό φως να καταφθάσει σε αυτόν. Επομένως, καθίσταται αδύνατη η χρήση της ηλιακής ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την αιολική και τη γεωθερμική ενέργεια, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ατμόσφαιρα και το εσωτερικό του Άρη είναι υπερβολικά κρύο. Κοιτάσματα πετρελαίου δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ το ραδιενεργό απόθεμα που υπάρχει στον πλανήτη δεν είναι προσβάσιμο. Μια πρώτη λύση στο ζήτημα στην τροφοδότηση ενέργειας θα μπορούσε να είναι πυρηνικά καύσιμα που θα έρθουν από τη Γη.

Ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι ιδιαίτερα εξασθενισμένη και αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι οι κατοικίες που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να συμπυκνώσουν και να γεμίσουν με τεχνητή ατμόσφαιρα αποτελούμενη από άζωτο και οξυγόνο. Για να μπορούν οι κατοικίες να αντέχουν τη μεγάλη διαφορά πίεσης που θα υπάρχει από το εσωτερικό στο εξωτερικό περιβάλλον είναι απαραίτητο να είναι στρογγυλοποιημένες και με λεία σχήματα. Επιπλέον, ο πλανήτης εκτίθεται πενήντα φορές σε σχέση με τη Γη στην υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της έλλειψης των στρωμάτων της ατμόσφαιρας. Κρίνεται απαραίτητο οι κατοικίες να καλυφθούν με διοξείδιο του άνθρακα το οποίο θα συλλεχθεί απευθείας από την ατμόσφαιρα του Άρη καθώς και να επικαλυφθούν με χώμα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος.

Τροφοδοσία

Το πρόβλημα του νερού μπορεί να λυθεί, εάν τοποθετηθούν ειδικές εγκαταστάσεις στους δυο πόλους του Άρη. Η καλλιέργεια δυστυχώς είναι δύσκολη, καθώς το έδαφος του Άρη είναι αλκαλικό και λείπουν αζωτούχες ενώσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη των φυτών. Θα πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις  καλλιέργειας με ειδικό περίβλημα, ώστε να αποφεύγεται η ακτινοβολία και ο τοξικός αέρας του Άρη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απολυμανθεί το τοξικό χώμα, διαδικασία αρκετά δαπανηρή. Τέλος, είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν βιολογικές αζωτούχες ενώσεις κάνοντας το έδαφος κατάλληλο για καλλιέργεια.

 

Άρης
Σκηνή από την ταινία «The Martian» Πηγή Εικόνας : modernfarmer.com

 

Βαρύτητα

Η βαρύτητα στον Άρη είναι 38 φορές μικρότερη σε σχέση με τη Γη. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει χαλάρωση των μυών, απώλεια οστικής μάζας και καρδιαγγειακά προβλήματα. Προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι  δυνητικοί άποικοι του Άρη θα πρέπει να επιδίδονται συχνά σε σωματική άσκηση.

Με την εφαρμογή των παραπάνω, μια αποικία θα μπορούσε να δημιουργηθεί.  Παρόλα αυτά,  ο Άρης και η Γη διαγράφουν διαφορετική τροχιά και περίπου κάθε δυο έτη μπορεί να πραγματοποιηθεί ταξίδι που οι μεταξύ τους απόσταση μειώνεται. Επομένως εάν προκύψει μια έκτακτη ανάγκη η βοήθεια από τη Γη θα είναι αδύνατη.

Η δημιουργία μιας αποικίας στον Άρη είναι εφικτό να συμβεί. Παρόλα αυτά δε μπορεί να είναι αυτάρκης και σίγουρα απαιτείται να δαπανηθούν τεράστια χρηματικά ποσά για τη δημιουργία της. Όσο η Γη αποτελεί τον ιδανικό οικοδεσπότη για την επιβίωση των ανθρώπων, ο εποικισμός στον Άρη φαντάζει ουτοπικός στο προσεχές μέλλον.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:

Πώς θα είναι η -καθημερινή- ζωή μας στον πλανήτη Άρη; ανακτήθηκε από  www.cnn.gr

Πέντε πράγματα που θα χρειαστούν για να πάει ο άνθρωπος στον Άρη ανακτήθηκε από physics4u.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Αλεξανδρόπουλος

Μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο τμήμα Γεωπληροφορικής των Τοπογράφων μηχανικών. Πτυχιούχος του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με το Περιβάλλον την υποβάθμιση του καθώς και θέματα που αφορούν τον Πολιτισμό. email : xris_alex@hotmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;