Εγεννήθη ο χειμώνας – πανίσχυρη στρατιά ψύχους στη χώρα

Χιονισμένο τοπίο | Πηγή: Pixabay

 

Τις τελευταίες ημέρες πανίσχυρη στρατιά ψυχρών αερίων μαζών εισέβαλε στη χώρα. Βλέπετε ο χειμώνας αποφάσισε να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο.

Η Ρωσία έχει δύο στρατηγούς που μπορεί εμπιστεύεται, τους στρατηγούς Ιανουάριο και Φεβρουάριο (Τσάρος Νικόλαος Ά).

Το μέγεθος της κακοκαιρίας και η δυσκολία στην πρόγνωση

Κακοκαιρία επικρατεί στη χώρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το θερμόμετρο άγγιξε τους -18oC στη Βόρεια Ελλάδα. Διακόπηκε προληπτικά η κυκλοφορία σε οδικούς άξονες της Αττικής, εξαιτίας πυκνών χιονοπτώσεων.  Η κακοκαιρία ήταν ιδιαίτερα δύσκολή στη πρόγνωση, “τρελαίνοντας” προγνωστικά μοντέλα και μετεωρολόγους.

Καθαρά από μετεωρολογικής πλευράς, αυτή η κακοκαιρία θα μείνει στην ιστορία για την ιδιαίτερη δυσκολία στην πρόγνωση της. Οι μικρές περιφερειακές διαταραχές  δυσκόλεψαν πάρα πολύ τα μοντέλα και ακριβώς γ΄ αυτόν το λόγο οι μετεωρολόγοι ήταν συντηρητικοί και τόσο προσεκτικοί στη προσέγγιση τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ασφαλώς έντονη σύγχυση όχι μόνο στη μετεωρολογική κοινότητα αλλά και στους πολίτες που το επάγγελμά τους επηρεάζεται από τον καιρό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάλυψε με υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή κάθε πτυχή της κακοκαιρίας με τακτικά και έγκυρα έκτακτα δελτία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χειμώνας, ο χιονιάς και ανάλυση της περίπτωσης

Η κατάσταση της κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρων. Ήδη από της 15/01 , αντικυκλώνας τύπου εμποδισμού είχε εγκαθιδρυθεί στην περιοχή του Ατλαντικού μεταβάλλοντας το δείκτη κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας σε μεσημβρινό στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο. Οπότε με τον τρόπο αυτό λειτουργούσε ως δυναμικά ασταθής έξαρση. Η συγκεκριμένη κατάσταση ευνοεί τη δημιουργία ανώτερων κυκλωνικών κυκλοφοριών στα ανατολικά κράσπεδα της έξαρσης, οι οποίες σε μια τέτοια δομή της ανώτερης τροπόσφαιρας κινούνται προς τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Η συνοπτική εμπειρία έχει δείξει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οργανώνουν επιφανειακές κυκλογενέσεις στην περιοχή της Μεσόγειου. Η κατάσταση αυτή ευνόησε την κίνηση πολικών αεριών μαζών προς τη χώρα διαμέσου της βαλκανικής.

Σχήμα 1: Πανευρωπαϊκός χάρτης κατανομής των γεωδυναμικών υψών (gpm) και θερμοκρασιών (οC) στην ισοβαρική επιφάνεια των 500hPa για τις 15/01. Πηγή: ECMWF

Για να το παραφράσουμε όλο αυτό σε κάτι συντομότερο, η κατάσταση ήταν ευνοϊκή για να φέρει τον χειμώνα στη χώρα. Οι θερμοκρασίες που κατεγράφησαν εχθές, Κυριακή 17/01, ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (σχήμα 2), ενώ η κατάσταση παραμένει η ίδια και σήμερα Δευτέρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και κάθε τέτοιου τύπου μεταβολές είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Σχήμα 2: Ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής 17/01. Πηγή: Meteo.gr

Η κακοκαιρία αυτή αποτελεί για τον φετινό χειμώνα την πρώτη σοβαρή αλλαγή του καιρού με έντονο ψύχος. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτή η κακοκαιρία αποτελεί καλή περίπτωση μελέτης, αφενός για τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις πυκνές χιονοπτώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθούν μέσω συνοπτικής και θερμοδυναμικής ανάλυσης της ατμόσφαιρας και αφετέρου για την “αδυναμία” των αριθμητικών μοντέλων λόγω των σύνθετων και οριακών καταστάσεων.

Κατά τα άλλα, ο χειμώνας θα επιμείνει και αύριο Τρίτη ενώ από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο από τα δυτικά. Ωστόσο, ο παγετός θα επιμείνει τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Μπορείτε να επισκέπτεστε εδώ την ΕΜΥ, τον επίσημο φορέα ενημέρωσης για την εξέλιξη του καιρού.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΑΑ  (meteo.gr)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους (ECMWF) www.ecmwf.int

Skai.gr χειμώνας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Τελειόφοιτος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;