Έχει χημικό τύπο ο έρωτας;

SHARE

Κεραυνοβόλος έρωτας. Ένα βέλος τρυπάει τα επινεφρίδια.

Μόλις δούμε το αντικείμενο του πόθου μας, εκκρίνεται αδρεναλίνη στα επινεφρίδια, προκαλώντας ταχυπαλμία και άγχος. Παράλληλα στον εγκέφαλο εκκρίνονται ενδορφίνες (φυσικές μορφίνες του οργανισμού). Το «μίγμα» αυτό διεγείρει τον υποθάλαμο και την καρδιά. Και έπειτα έρχεται ο έρωτας….

Κάπως έτσι ανταποκρίνεται το συμπαθητικό σύστημα σε καταστάσεις έντονης διέγερσης. Τι πραγματικά σημαίνουν όμως όλα αυτά.

Αδρεναλίνη

Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ενεργοποιείται κυρίως από κέντρα που εντοπίζονται στον νωτιαίο μυελό, στο εγκεφαλικό στέλεχος, και στον υποθάλαμο. Επίσης, τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού και ιδιαίτερα του μεταιχμιακού φλοιού μπορούν να μεταδίδουν νευρικές ώσεις προς κατώτερα κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουν τον έλεγχο που ασκείται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα φυγόκεντρα νευρικά σήματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα μεταδίδονται προς το σώμα με δυο μείζονες κλάδους του που ονομάζονται αντίστοιχα συμπαθητικό νευρικό σύστημα και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Η αδρεναλίνη (ορμόνη) ανήκει στις κατεχολαμίνες, οργανικές ενώσεις, που περιλαμβάνουν ένα βενζολικό δακτύλιο με δυο γειτονικά υδροξύλια. Εκκρίνεται στο αίμα ως αποτέλεσμα της συναισθηματικής πίεσης, της φυσικής άσκησης, του κρύου ή όταν η συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος πέφτει κάτω από τα επίπεδα ανοχής των νευρικών κυττάρων.

Αδρεναλίνη

Στις κύριες επιδράσεις της αδρεναλίνης συγκαταλέγονται η διέγερση της καρδίας, η ήπια αγγειοσυστολή των αγγείων των μυών, η αύξηση της καρδιακής παροχής, η επιτάχυνση της αναπνοής, η αύξηση του μεταβολισμού ολόκληρου του σώματος. Καθώς και κάθε άλλη αλλαγή απαραίτητη να φέρει τον οργανισμό σε κατάσταση ετοιμότητας (ή συναγερμού).

Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα βρίσκεται σε διέγερση στα περισσότερα ή και σε όλα τα μέρη του σώματος κατά τη διάρκεια έντασης (stress) ή έντονης μυϊκής δραστηριότητας, εκκρίνεται από τα συμπαθητικά νεύρα, που νευρώνουν τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων, η αδρεναλίνη. Μεγάλα ποσά αδρεναλίνης μεταφέρονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε όλους τους ιστούς-στόχους του σώματος. Επομένως, το συμπαθητικό-επινεφριδιακό σύστημα προετοιμάζει τον οργανισμό για «μάχη ή φυγή» (fight or fly).

Advertisement

Το συμπαθητικό σύστημα ενεργοποιείται ιδιαίτερα έντονα σε πολλές συναισθηματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, στην κατάσταση της οργής (ή του έρωτα), η οποία προκαλείται κυρίως με τον ερεθισμό του υποθαλάμου, τα νευρικά σήματα μεταδίδονται προς τα κάτω με τον δικτυωτό σχηματισμό και τον νωτιαίο μυελό, για να προκαλέσουν μαζική εκφόρτιση του συμπαθητικού. Οπότε αμέσως εκδηλώνονται όλες οι αντιδράσεις που αναγράφονται πιο πάνω. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται συμπαθητική αντίδραση συναγερμού.

Advertisement

Αδρεναλίνη

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG