Δύο γιγαντιαίοι αστεροειδείς αναμένεται να περάσουν κοντά από τη Γη

Η NASA αναφέρει ότι δύο νέοι αστεροειδείς θα πλησιάσουν τον πλανήτη μας με την κοντινότερη προσέγγισή τους να αναμένεται εντός του πρώτου μήνα του νέου έτους. Ο ένας ονομάζεται Αστεροειδής 2013 YD48 και έχει μέγεθος ίσο με του Big Ben, ενώ ο δεύτερος ονομάζεται Αστεροειδής 7482 (1994 PC1) και έχει δύο φορές το μέγεθος του σπουδαίου κτηρίου Empire State στη Νέα Υόρκη.

11 Ιανουαρίου 2022: Αστεροειδής 2013 YD48

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής έχει περίπου 104 μέτρα πλάτος και θα περάσει από τη Γη στις 11 Ιανουαρίου σε μια απόσταση 5,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Μπορεί στους περισσότερους να φαντάζει ως τεράστιο νούμερο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μικρή απόσταση σε όρους διαστήματος. Η NASA θεωρεί κάθε διαστημικό αντικείμενο που πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 120 εκατομμυρίων μιλιών ως Near-Earth Object (NEO), δηλαδή κοντινό στη Γη αντικείμενο.

O Αστεροειδής 2013 YD48 έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά θανατηφόρο αντικείμενο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν αντικείμενα μεγέθους μεγαλύτερα από 150 μέτρα που πλησιάζουν η Γη σε απόσταση μικρότερη των 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο αστεροειδής 2013 YD48 ανακαλύφθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση 459 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το αφήλιο του (το πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο) και 116 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το περιήλιό του (το κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο).

Advertisements
Ad 14

18 Ιανουαρίου 2022: Αστεροειδής 7482 (1994 PC1)

αστεροειδής
Μέγεθος του αστεροειδή 7482 σε σύγκριση σε γνωστά μνημεία. Πηγή: NASA

Ο δεύτερος αστεροειδής που μας απασχολεί θα περάσει κοντά από τη Γη σε μια απόσταση 1,2 εκατομμυρίων μιλιών ή αλλιώς 5 φορές την απόσταση της Γης από το φεγγάρι. Κάθε χρόνο ένας μεγάλος αριθμός αστεροειδών περνάει από τη Γης σε αποστάσεις σαν κι αυτή.

Διαβάστε επίσης  Μπορούμε να προβλέψουμε το επόμενο μεγάλο internet trend;

Ωστόσο, είναι το μέγεθος του συγκεκριμένου αστεροειδή ο λόγος που έχει χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο, το οποίο εκτιμάται περίπου στο 1 χιλιόμετρο. Ο αστεροειδής 7482 (1994 PC1) θα ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 70 χιλιάδων χιλιομέτρων ανά ώρα καθώς θα περνά από τη Γη. Μετά, θα επιστρέψει στο ηλιακό σύστημα σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία διαρκεί περίπου 1,5 χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, δε θα πλησιάσει ξανά κοντά στη Γη για αρκετές δεκαετίες, μέχρι το 2105. Το προηγούμενο πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1933 σε απόσταση 1.1 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο R.H. McNaught ήταν αυτός που ανακάλυψε τον αστεροειδή σε παρατηρητήριο στην Αυστραλία το 1994. Ο αστεροειδής από τη Γη θα φαίνεται σαν άστρο και θα μπορεί να παρατηρηθεί από τηλεσκόπια.

αστεροειδής
Η τροχιά που θα ακολουθήσει ο αστεροειδής 7482 (1994 PC1). Πηγή: NASA

Εκατοντάδες γνωστοί αστεροειδείς παρακολουθούνται διαρκώς από συστήματα, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς αποτελέσει κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Πιο συγκεκριμένα, αριθμούνται περισσότεροι από 28 χιλιάδες γνωστοί, κοντινοί στη Γη, αστεροειδείς και περίπου χίλιοί από αυτούς έχουν διάμετρο μεγαλύτερη του 1 χιλιομέτρου. Παρ’ όλα αυτά, κανένας εξ αυτών δεν αναμένεται να συγκρουστεί με τη Γη στο άμεσο μέλλον.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Διαδίκτυο

 

Φυσικός, 23 ετών, με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας μέσω του μεταπτυχιακού προγράμματος 'Εφαρμοσμένη Μετεωρολογία & Φυσική Περιβάλλοντος'.
Hobbies: Αθλητισμός, μουσική, κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλοι κουβαλάμε "red flags"

Όλοι κουβαλάμε “red flags”

Όλοι κουβαλάμε red flags. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όλοι

Το σεξ ως εργαλείο χειραγώγησης στον κινηματογράφο

Η απεικόνιση του σεξ στον κινηματογράφο δεν αφορά μόνο συναισθήματα,