Διοξείδιο του άνθρακα θα μετατρέπεται σε πλαστικό

Πλαστικό από διοξείδιο του άνθρακα; Κι όμως, ναι! Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers του New Jersey ανέπτυξαν καταλύτες που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πλαστικό, υφάσματα, καύσιμα, κα.

διοξείδιο του άνθρακα
Πηγή: https://www.thoughtco.com/carbon-dioxide-poisonous-607545

Σύμφωνα με την έρευνα, υποπροϊόντα, όπως η μεθυλγλυοξάλη (C3) και 2,3-φουρανδιόλη (C4), που προκύπτουν από τις αντιδράσεις του διοξειδίου του άνθρακα μπορούν να αντικαταστήσουν άλλα συστατικά και στην παραγωγή πλαστικού. Μεταξύ αυτών των συστατικών είναι και το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Charles Dismukes, τα νέα αυτά συστατικά (C3 και C4) μπορούν να βρουν εκτενή χρήση ακόμα και στις βιομηχανίες φαρμάκων και χημείας.

Η διαδικασία

Η αρχική ιδέα είναι η χρήση του εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, σε συνδυασμό με νερό, για τη δημιουργία νέων υλικών. Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι η τεχνητή φωτοσύνθεση.

Μέρος της διαδικασίας μετατροπής είναι και οι πέντε καταλύτες νικελίου-φωσφόρου. Οι καταλύτες αυτοί είναι φθηνά υλικά και σε αφθονία επιτρέποντας έτσι στους ερευνητές να τα χρησιμοποιήσουν. Με τη βοήθεια των καταλυτών, το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται ηλεκτροχημικά σε νέα προϊόντα άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι καταλύτες που χρησιμοποιούνται κάθε φορά επηρεάζουν το αποτέλεσμα όσον αφορά τον αριθμό των μορίων στις ενώσεις. Κατά συνέπεια επηρεάζεται και η ανθεκτικότητα του νέου προϊόντος. Έτσι στα παραγόμενα προϊόντα τα άτομα άνθρακα ποικίλουν από 1 εώς 4 με αποδοτικότητα που φτάνει το 99%.

διοξείδιο του άνθρακα
Πηγή: https://news.rutgers.edu/how-convert-climate-changing-carbon-dioxide-plastics-and-other-products/20181120#.XBApoXQzZPY

Ο στόχος

Ο βασικός στόχος των ερευνητών ήταν να βρεθεί ένας τρόπος μείωσης των εκπεμπόμενων αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγήσει στον έλεγχο της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Στόχος είναι η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβαίνει τους 1,5 βαθμούς Κελσίου από τη θερμοκρασία της προ-βιομηχανικής περιόδου.

Μελλοντικός στόχος των ερευνητών, πλέον, είναι η περαιτέρω ανάλυση των αντιδράσεων που προκαλούνται κατά τη μετατροπή. Καλύτερη γνώση σημαίνει και καλύτερος έλεγχος της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες μορφές καυσίμων, φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Βασική, όμως, προϋπόθεση για την συνέχιση της έρευνας είναι το τελικό κόστος της διαδικασίας αυτής, καθώς αυτός ήταν ο αποτρεπτικός παράγοντας σε προηγούμενες προσπάθειες.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;