Δεκέμβριος 2020: Υψηλή η μέση παγκόσμια Θερμοκρασία

Πηγή: Pixabay

 

 

Μεταβολές στη θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα

Ο Δεκέμβριος 2020 ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου της περιόδου 1981-2010 στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης (Σχήμα 1β).  Οι θερμοκρασίες ήταν κοντά ή ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της ίδιας περιόδου στην Ιρλανδία και την Ιβηρική χερσόνησο. Στη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία η θερμοκρασία ήταν σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο. Αυτό παρατηρήθηκε επίσης το Νοέμβριο και αρκετούς άλλους μήνες του 2020. Η κατανομή αυτή, των μέσων θερμοκρασιών στην Ευρώπη, οφείλεται στην διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων κατά τον μήνα Δεκέμβριο, όπως περιγράφηκε σε προηγούμενο άρθρο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θερμοκρασίες τον περασμένο μήνα ήταν κατά 0,43 ° C υψηλότερες από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου της περιόδου 1981-2010.  Επίσης, σε μεγάλα τμήματα του Καναδά της Γροιλανδίας, κατά μήκος της βόρεια ακτής της Σιβηρίας και πάνω από το οροπέδιο του Θιβέτ (Σχήμα 1α). Άλλες περιοχές με σημαντικά υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες περιλαμβάνουν τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τμήματα της Ανταρκτικής. Αντίθετα, όπως και το Νοέμβριο χαμηλές τιμές καταγράφηκαν στις κεντρικές περιοχές της Ασίας, της Αυστραλίας καθώς και σε περιοχές του Ειρηνικού.

Σχήμα 1 α, β: Θερμοκρασιακές μεταβολές. Πηγή δεδομένων: ERA5. Πίστωση: Copernicus Climate Change Service / ECMWF.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το έτος 2020 ήταν 0,62 ° C θερμότερο από το μέσο όρο 1981-2010. Στο σχήμα 2 φαίνονται με τους κόκκινους χρωματισμούς οι περιοχές με θετική απόκλιση θερμοκρασίας επιφανειακού αέρα για το έτος 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Σχήμα 2: Θερμοκρασιακές μεταβολές. Πηγή δεδομένων: ERA5. Πίστωση: Copernicus Climate Change Service / ECMWF.

Μεταβολές στον θαλάσσιο πάγο

Ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών η κάλυψη θαλάσσιου πάγου παρουσιάζει συρρίκνωση τόσο στο βόρειο όσο και στον νότιο πόλο.  Ο μηνιαίος μέσος όρος του Αρκτικού θαλάσσιου πάγου τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 11,7 εκατομμύρια km 2. Αυτό σημαίνει 1,1 εκατομμύρια km 2 (ή 9%) κάτω από τον μέσο όρο του Δεκέμβριο 1981-2010. Πρόκειται για μία σημαντική μείωση. Στους χάρτες του σχήματος 3 καταγράφονται οι αλλαγές (μείωση) του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική. Καταγράφεται η μέση συγκέντρωση θαλάσσιου πάγου για το Δεκέμβριο του 2020. Η παχιά πορτοκαλή γραμμή υποδηλώνει την κλιματολογική άκρη του θαλάσσιου πάγου για τους Δεκεμβρίους της περιόδου 1981-2020 (Σχήμα 3α).  Στο σχήμα 3β καταγράφονται οι ανωμαλίες στις συγκέντρωσης πάγου για το Δεκέμβριο του 2020 σε σχέση με τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου για την περίοδο 1981-2010.

Σχήμα 3 α, β: Μεταβολές του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής. Πηγή δεδομένων: ERA5. Πίστωση: Copernicus Climate Change Service / ECMWF.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Copernicus Climate Change Service / ECMWF.  (θερμοκρασία)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σωτήρης Αρσένης

Πτυχιούχος σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;