Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η υγεία των Ευρωπαίων

SHARE

ατμοσφαιρική ρύπανση

Λόγω της πολύπλοκης φύσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η συντονισμένη πληροφόρηση των πολιτών για την δραστική αντιμετώπισή της, θα ωφελούσε ευθύς αμέσως στην βελτίωση ποιότητας του αέρα αλλά και θα συντελούσε και στην βελτίωση της κλιματικής αλλαγής. Η ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να αντιμετωπιστεί μαζικά και συντονισμένα από τους Ευρωπαίους πολίτες. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα αυτό και να αλλάξουν τρόπο ζωής και συνήθειες, μόνο τότε θα υπάρξουν σαφή αποτελέσματα.

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι πολίτες εκτίθενται σε αέρα κακής ποιότητας, με τις μεγαλύτερες βλάβες να προκαλούνται από τα αιωρούμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), τα λεπτά σωματίδια ευθύνονται για τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 400.000 Ευρωπαίων ετησίως. Οι κυριότερες επιπτώσεις στην υγεία από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους συνοψίζονται στον πίνακα που ακολουθεί (Ζιώμας.Ι.2004).

Οι τομείς που συμβάλουν περισσότερο στην αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων στις Ευρωπαϊκές πόλεις είναι η βιομηχανία, οι οδικές μεταφορές, η γεωργία, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  και τα νοικοκυριά.

Η ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της θέσπισαν μέτρα αντιμετώπισης και πολιτικές σχετικά με την ποιότητα του αέρα. Οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από τους τομείς που αναφέραμε παραπάνω, υπόκεινται πλέον σε κανονιστικές ρυθμίσεις αλλά και πάλι η μείωση που  παρουσιάζουν δεν είναι στον επιθυμητό βαθμό. Τώρα, όσον αναφορά τα νοικοκυριά που τελικά δεν είναι και ένα τόσο αθώο κεφάλαιο στην ιστορία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γιατί δρουν ανεξέλεγκτα. Θα πρέπει κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, πρώτον μέσω της παιδείας της να δίνει μεγάλη βάση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών,  ώστε να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και δεύτερον μέσω της διαφήμισης που είναι το πιο δυνατό μέσο που υπάρχει, να ενημερώνονται οι πολίτες για περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν και με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσουν.

Advertisement

 

ατμοσφαιρική ρύπανση

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, εν κατακλείδι, είναι ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που πλήττει όλες αυτές τις «οργανωμένες»  και «σύγχρονες»  κοινωνίες της Ευρώπης. Η κακή ποιότητα του αέρα που μακροχρόνια εκτιθέμεθα, πρέπει να καταλάβουμε ότι εκτός ότι βλάπτει αργά και σοβαρά την ανθρώπινη υγεία, έχει επίσης οικονομικές επιπτώσεις, καθώς αυξάνει το κόστος ιατρικής περίθαλψης, μειώνει την παραγωγικότητα των εργαζομένων και καταστρέφει τα δάση, τις καλλιέργειες, το έδαφος, τα ποτάμια και τις λίμνες.

Και επειδή είμαστε «πλάσματα» της φύσης και ζούμε από αυτή, είναι το σπίτι μας, πρέπει να αντιληφθούμε πως ό,τι ρυπάνει τη φύση «ρυπαίνει» και εμάς τους ίδιους. Κανείς από εμάς δεν θέλει να ζει και να αναπνέει μέσα σε ένα «βρώμικο» σπίτι, ας κάνουμε λοιπόν όλοι κάτι για αυτό, ας μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση που ενώ μας σκοτώνει, εμείς συνεχίζουμε να την προκαλούμε ηθελημένα ή άθελά μας.

 

 

 

http://www.wwf.gr/images/pdfs/WWF%20Ellas_Odigos%20gia%20to%20perivallon_Aeras.pdf

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έχω σπουδάσει Γεωλογία, και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στις Γεωεπιστήμες & στο Περιβάλλον ,με εξειδίκευση στην Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία. Μου αρέσει να ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα που αφορούν την επιστήμη,την ιστορία, τον πολιτισμό, την υγεία και την σωστή διατροφή. Αγαπώ το θέατρο ,το σινεμά και τα ταξίδια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG