(Κι άλλος) Αστεροειδής πλησιάζει τη Γη στις 19 Απριλίου

αστεροειδής

Το ενδεχόμενο πρόσκρουσης της Γης με έναν αστεροειδή πάντα φόβιζε και θα συνεχίζει να μας φοβίζει. Αποτελεί ένα εφιαλτικό σενάριο το οποίο, μετά από λίγες βασικές γνώσεις αστρονομίας, δεν φαντάζει και τόσο απίθανο. Και δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στην εποχή των δεινοσαύρων για να αναλογιστεί το μέγεθος του Αρμαγεδδώνα: αρκεί να θυμηθεί στο πρόσφατο παρελθόν το μετεωρίτη του Chelyabinsk, όταν το 2013 στο Chelyabinsk της Ρωσίας μπήκε στην ατμόσφαιρα μια βολίδα η οποία διαλύθηκε στον αέρα παράγοντας ένα δυνατό ωστικό κύμα.

Μάλιστα, οι πιο «προληπτικές» ( καθώς και οργανωμένες ) χώρες έχουν προβεί όχι μόνο στη σύσταση υπηρεσιών που μελετούν τη ζώνη των αστεροειδών, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα, αλλά, φυσικά, προχώρησαν και ένα βήμα παρακάτω. Εξετάζουν τα πιθανά σενάρια πρόσκρουσης καθώς και τι είδους ενέργειες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν, ώστε να ενημερωθεί, να συντονιστεί και να αντιμετωπίσει ο πληθυσμός μαζί με τις υπηρεσίες τον κίνδυνο, με σκοπό την ελάχιστη δυνατή ζημιά.

Στον αντίποδα αυτής της προνοητικότητας, κάθε νέο αντικείμενο που πλησιάζει τον πλανήτη μετατρέπεται υστερικά στο νέο εν δυνάμει «Αρμαγεδδώνα». Φυσικά, το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον κύριο 2014 JO25.

Στις 6 Απριλίου, η NASA ανακοίνωσε πως στις 19 Απριλίου ο αστεροειδής 2014 JO25 θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση περίπου 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Η απόσταση αυτή ισοδυναμεί περίπου με 4,6 φορές την απόσταση Γης – Σελήνης. Η υπηρεσία επισημαίνει πως δεν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, ωστόσο είναι ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός επειδή ένας αστεροειδής τέτοιου μεγέθους θα πλησιάσει τόσο κοντά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αστεροειδής

Μάλιστα, η τελευταία φορά που προέκυψε ανάλογο περιστατικό ήταν το Σεπτέμβριο του 2004, όταν ο αστεροειδής Toutatis, μεγέθους 5 περίπου χιλιομέτρων, πλησίασε σε απόσταση περίπου ίση με την τετραπλάσια απόσταση Γης – Σελήνης. Στο μέλλον, παρόμοια κατάσταση θα προκύψει με τον αστεροειδή 1999 AN10  το 2027.

Βέβαια, κάποια σάιτ προτίμησαν να εστιάσουν περισσότερο στο γεγονός «ότι πλησιάζει τόσο κοντά», παρά στο «δεν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης». Δυστυχώς, δεν είναι το πρώτο κρούσμα σκόπιμης ιντερνετικής υστερίας, αλλά ούτε και το τελευταίο.

Ο αστεροειδής 2014 JO25 ανακαλύφθηκε το Μάιο του 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος Catalina Sky Survey. Είναι μεγέθους περίπου 650 μέτρων και η επιφάνειά του έχει τη διπλάσια δυνατότητα αντανάκλασης συγκριτικά με τη Σελήνη. Από το βράδυ της 19ης Απριλίου θα είναι ορατός με τη βοήθεια τηλεσκοπίου για δύο συνεχόμενες βραδιές.

Η απόσταση στην οποία θα πλησιάσει είναι η πιο κοντινή των τελευταίων 400 χρόνων καθώς και για τα επόμενα 500 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι πως την ίδια μέρα τυγχάνει να πλησιάζει και ο κομήτης PanSTARRS (C/2015 ER61) ο οποίος θα διανύσει την κοντινότερη τροχιά του προς εμάς σε απόσταση 175 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. ( Μήπως εμείς οι προληπτικοί θα πρέπει να προσευχόμαστε διπλά, όχι για έναν αλλά για δύο πιθανούς επισκέπτες – βολίδες; )

Προσομοίωση της τροχιάς του αστεροειδή 2014 JO25:


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αναστάσιος Φάκας Μπιτζιάδης

Γεννήθηκα το 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα κι έλαβα το πτυχίο μου από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Δεν μπορώ να συντονίσω 3 σκέψεις στο μυαλό μου με σειρά, αλλά προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου και τους γύρω ότι γράφω σαν άνθρωπος. Βιβλιοφάγος και περίεργος μέχρι βαθμό κακουργήματος, γιατί Timendi causa est nescire.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;