Η αποστολή τής NASA στον Ήλιο

αποστολή

Ένα από τα ουράνια σώματα που δεν εξερευνήθηκε ποτέ από κοντά, είναι ο Ήλιος. Και αυτό διότι οι συνθήκες που επικρατούν όσο πλησιάζουμε προς αυτόν είναι ακραίες, με τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία να παίρνουν πολύ μεγάλες τιμές. Η τεχνολογία που διαθέταμε ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει σε τέτοιο περιβάλλον, όμως αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Και η NASA είναι πλέον έτοιμη να υλοποιήσει την αποστολή της προς την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Η δομή τού Ήλιου

αποστολή

Ας δούμε για αρχή, τη δομή αυτού του άστρου. Ο Ήλιος αποτελείται από τις παρακάτω στοιβάδες (κατά σειρά από το εσωτερικό προς το εξωτερικό του):

Η εν λόγω αποστολή, λοιπόν, θα φτάσει σε μια απόσταση στο ηλιακό στέμμα.

Τα στάδια της αποστολής στον Ήλιο

Ένα μη επανδρωμένο (εννοείται) διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί από το ακρωτήρι Κανάβεραλ μεταξύ 31 Ιουλίου και 19 Αυγούστου 2018. Έχει ονομαστεί Parker Solar Probe, προς τιμήν τού αστροφυσικού Eugene Parker, ο οποίος το 1958 προέβλεψε την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου και των συνεπειών του μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Το διαστημόπλοιο αυτό θα διαθέτει επιστημονικά όργανα που θα μετρήσουν τη ροή ενέργειας που θερμαίνει και επιταχύνει το ηλιακό στέμμα και τον ηλιακό άνεμο. Άλλα όργανα θα καθορίσουν τη δομή και τη δυναμική τού πλάσματος (από το οποίο αποτελείται ο Ήλιος) και των μαγνητικών και ηλεκτρικών πεδίων στην πηγή τού ηλιακού ανέμου, όπως και θα εξερευνήσει τους μηχανισμούς που επιταχύνουν και εκτοξεύουν ιονισμένα σωματίδια.

αποστολή

Στη συνέχεια του ταξιδιού, το Parker Solar Probe θα περάσει επτά φορές κοντά από την Αφροδίτη, έτσι ώστε με τη βοήθεια του βαρυτικού της πεδίου να μπορέσει να μπει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Η απόσταση στην οποία θα πλησιάσει τον Ήλιο είναι στα 6,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Μπορεί αυτή η απόσταση να φαίνεται τεράστια, αλλά, συγκριτικά, αν η Γη είχε απόσταση από τον Ήλιο ένα μέτρο, το διαστημόπλοιο θα ήταν στα 4 εκατοστά από αυτόν. Είναι πάνω από επτά φορές πιο κοντά από όσο έχει πάει άλλο διαστημόπλοιο. Όσο θα είναι σε τροχιά, θα ταξιδεύει με ταχύτητα 724.204,8 km/h, αρκετή για να φτάσουμε από το Τόκυο στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Η θερμοκρασία στην περιοχή που θα βρίσκεται το Parker Solar Probe θα φτάνει έως και τους 1400°C. Θα αναρωτιέστε, βέβαια, πώς θα αντέξει σε τέτοιες συνθήκες. Θα καλύπτεται από μία «ασπίδα» έντεκα εκατοστών, φτιαγμένη από ένα συνθετικό υλικό με βάση τον άνθρακα, η οποία θα προστατεύει το εσωτερικό, διατηρώντας το σε θερμοκρασία δωματίου.

Ο σκοπός τής αποστολής

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναμένεται να δώσουν απάντηση σε θεμελιώδη ερωτήματα για τα άστρα και στο γιατί ενώ στην επιφάνεια της φωτόσφαιρας η θερμοκρασία είναι στους 3315°C, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πάνω ανεβαίνει σε πολλά εκατομμύρια βαθμούς. Επίσης θα βελτιώσουν την πρόβλεψη του «διαστημικού καιρού», και θα βοηθήσουν στην αποτροπή των καταστροφικών του συνεπειών στις επίγειες επικοινωνίες και την παραγωγή ενέργειας.

Το διαστημόπλοιο αναμένεται να μπει σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μέσα σε επτά χρόνια.

ΠΗΓΕΣ: New Scientist, CBS, Sky News

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;