Ανακάλυψη δακτυλίων στον πλανήτη νάνο Haumea

Μια επαναστατική ανακάλυψη έγινε πρόσφατα από ομάδα αστρονόμων, μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Μέσω παρατηρήσεων αποκαλύφθηκε ότι ο νάνος πλανήτης Haumea έχει δακτύλιο. Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση ότι δακτυλίους διατηρούσαν μόνο οι μεγάλοι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Πρόσφατα παρατηρήθηκε ύπαρξη δακτυλίων στους Κενταύρους Χαρικλώ και Χείρων. Οι Κένταυροι είναι υβριδικά σώματα, κάτι ανάμεσα σε κομήτες και αστεροειδείς.

Ο Haumea είναι ένα μεταποσειδώνιο αντικείμενο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2004. Αποτελεί μέλος της οικογένειας των νάνων πλανητών, μαζί με τον Πλούτωνα, την Δήμητρα, την Έριδα και το Makemake. Εκτελεί μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 285 γήινα χρόνια. Το μέγεθος του είναι περίπου το ένα τρίτο από αυτό της Σελήνης. Απέχει από τη Γη περίπου 49 Αστρονομικές Μονάδες (1 ΑΜ = απόσταση Γης – Ήλιου), ενώ η κοντινότερη απόσταση του είναι στις 34 ΑΜ περίπου.

Ο Bruno Sycardi, μέλος της ομάδας ανακάλυψης δήλωσε πως, η ανακάλυψη αυτή δείχνει την ποικιλομορφία του Ηλιακού Συστήματος, και πως η φαντασία μας δεν είναι αρκεή για την περιγραφή του.

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε προέβλεπε ότι, όταν ο νάνος πλανήτης Haumea περάσει μπροστά από ένα συγκεκριμένο άστρο, τότε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε από την Γη τους δακτυλίους του. Η ύπαρξη τους ήταν κάτι που υπήρχε σαν θεωρία. Η παρατήρηση συνέβη στις 21 Ιανουαρίου, με την βοήθεια 12 τηλεσκοπίων σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες. Η έκδοση της μελέτης έγινε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 στο περιοδικό Nature.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο νάνος πλανήτης Haumea αποδεικνύεται ένα άκρως ενδιαφέρον αντικείμενο. Έχει διαστάσεις 2322×1704×1138 χλμ, 2 δορυφόρους, και πλέον, σύστημα δακτυλίων. Ο μικρότερος δορυφόρος του, Hiʻiaka, μάλιστα κινείται στο ίδιο επίπεδο με τους δακτυλίους. Η σχετική περίοδος περιφοράς πλανήτη και δακτυλίων είναι 3:1. Αυτό σημαίνει ότι ο νάνος πλανήτης Haumea κάνει 3 πλήρεις περιστροφές γύρω από τον εαυτό του πριν συμπληρώσουν οι δακτύλιοι μια πλήρη περιφορά. Ο Haumea συμπληρώνει μια περιστροφή κάθε 4 ώρες, οπότε η περιφορά των δακτυλίων του έχει περίοδο 12 ωρών. H απόσταση τους από τον νάνο πλανήτη είναι περίπου 2287 χιλιόμετρα και το πλάτος τους είναι 70 χλμ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ομάδα ανακάλυψης συμμετείχαν και οι κ. Ι. Αλικάκος, Β. Χαρμανδάρης, Κ. Γαζέας, Λ. Τζουγανάτος, Ν. Πασχάλης και Β. Τσάμης, όλοι τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ελλάδα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;