Ανακαλύφθηκε περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση γαλαξιών

Μια μεγάλη συγκέντρωση γαλαξιών ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον αστερισμό των Ιστίων.

Η έκταση του σχηματισμού ξεπερνά τα 350 εκ. έτη φωτός και η απόσταση τους υπολογίζεται στα 800 εκ. έτη φωτός. Το μέγεθος του όσο και η απόσταση, τον κάνει έναν σχετικά εύκολο στόχο ανακάλυψης αλλά η θέση του σε σχέση με τον γαλαξία μας, τον “έκρυβε” καθώς ανάμεσα στον Ήλιο και τον σχηματισμό αυτόν παρεμβάλλεται ο πυρήνας του δικού μας γαλαξία.

undefined

Τα μοντέρνα μοντέλα του γειτονικού χώρου προς τον δικό μας γαλαξία, προέβλεπαν κατά κάποιο τρόπο την ύπαρξη αυτού του σχηματισμού, υπερ-σμήνους γαλαξιών όπως ονομάζεται, και είναι μια ομάδα από γαλαξίες που ταξιδεύουν μαζί στο Σύμπαν. Βάσει αυτών των μοντέλων και προηγούμενων παρατηρήσεων, η Renée Kraan-Korteweg, αστρονόμος στο πανεπιστήμιο του Cape Town στην Νότιο Αφρική μαζί με συνεργάτες της, μελέτησαν ένα μέρος του ουρανού, στο οποίο παρεμβάλονται και άστρα από τον πυρήνα του Γαλαξία μας. Στην περιοχή αυτή μέτρησαν την απόσταση 4432 γαλαξιών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε ένα πολύ στενό μέρος, μαζεμένοι όλοι μαζί. Οι υπολογισμοί γίνανε με την βοήθεια τηλεσκοπίων στην Νότια Αφρική και την Αυστραλία, χρησιμοποιώντας όργανα μέτρησης ακτίνων Χ.

Advertisements
Ad 14

Ο Γαλαξίας είναι η άμεση γειτονιά μας. Είναι τα αστέρια που βλέπουμε το βράδυ, η γαλακτική οδός, οι εξωπλανήτες και πολλά ακόμη αντικείμενα που βλέπουμε, τα νεφελώματα, τα σμήνη και οι διάφοροι σχηματισμοί. Για να παρατηρήσουμε όμως πέρα από αυτό, μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο. Και ειδικά σε μια περιοχή που κρύβεται πίσω από τον πυρήνα του Γαλαξία μας.

Διαβάστε επίσης  Sci-fi ή επιστημονικές ανακαλύψεις;

Το υπερσμήνος γαλαξιών των Ιστίων ή όπως λέγεται διεθνώς το Vela supercluster, θα βοηθήσει στην λύση ενός μυστηρίου που έχει να κάνει με το δικό μας υπερσμήνος. Η κίνηση του οφείλεται εν μέρη στην ώθηση που δέχεται από διπλανά υπερσμήνη, αλλά οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί όλα τα υπερσμήνη που συμμετέχουν σε αυτή.

575b0aad52bcd029008c866e-1024

Μένει πλέον να γίνουν περαιτέρω υπολογισμοί στο υπερσμήνος αυτό, ώστε να υπολογιστούν ακριβώς τα μεγέθη του, όπως η μάζα που περιέχει, η κατεύθυνση του, όσο και η επιρροή του προς τον δικό μας γαλαξία.

Η κατανόηση που έχουμε από αυτές τις μετρήσεις και παρατηρήσεις θα μας βοηθήσει να δούμε ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι του Σύμπαντος και να καταλάβουμε πως είναι δομημένες αυτές οι μεγάλες ομάδες γαλαξιών, και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ο Αστερισμός Ιστία είναι κομμάτι του μεγάλου Αστερισμού της Αργούς. Είναι νότιος αστερισμός και αμφιφανής από την Ελλάδα. Ο Αστερισμός Αργώ ήταν παλιός αστερισμός ο οποίος διαιρέθηκε στους αστερισμούς Πρύμνα, Τρόπιδα, Ιστία και Πυξίδα. Τα Ιστία συνορεύουν με τους αστερισμούς Πυξίς, Πρύμνα, Τρόπις, Κένταυρος και Αντλία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Dior vs Chanel: Τα φαντάσματα πίσω από τους δύο θρύλους

Αφιέρωμα στο «The New Look» κάνει ο Codd Kessler με
Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ

Η ομιλία του Λίνκολν στο Γκέτισμπεργκ έμελλε να αποτελέσει μία