Αναιμία λόγω άσκησης: Μύθος ή αλήθεια;

SHARE

Αναιμία

Η κατάσταση κατά την οποία ο αιματοκρίτης και η συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα ενός ατόμου είναι χαμηλότερα από τα κάτω όρια αναφοράς ονομάζεται αναιμία. Η αναιμία μπορεί να είναι κληρονομική, όπως για παράδειγμα η δρεπανοκυτταρική αναιμία και η μεσογειακή αναιμία.

 

Αναιμία
https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/anemia-inflammation-chronic-disease

 

Όταν δεν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο, η κύρια αιτία αναιμίας είναι διατροφική και συγκεκριμένα η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, πρωτεϊνών ή ορισμένων βιταμινών (βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ) που χρειάζονται για την αιμοποίηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που χάνουν πολύ αίμα κατά την έμμηνο ρύση να προσέχουν για αναιμία.

Αναιμία
http://encyclopedia.lubopitko-bg.com/Hemostasis.html

 

Διατρέχουν οι αθλητές μεγαλύτερο κίνδυνο αναιμίας σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό; Η επιστημονική βιβλιογραφία προηγουμένων χρόνων έδωσε καταφατική απάντηση, που οδήγησε στην εισαγωγή του όρου αθλητική αναιμία. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λόγοι μείωσης της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη ενός αθλητή. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την καταστροφή ερυθροκυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών κατά τις κρούσεις των πελμάτων στο έδαφος και απώλεια ερυθροκυττάρων στα κόπρανα λόγω διάρρηξης τριχοειδών αγγείων του γαστρεντερικού σωλήνα κατά την άσκηση. Ιδιαίτερα την παρατεταμένη άσκηση αντοχής.

Οι αθλητές μπορεί επίσης να εμφανίσουν αιματαραίωση. Πρόκειται για την αύξηση του όγκου του αίματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μετά την αιμοσυμπύκνωση. Είναι μια προσαρμογή στη συστηματική, εξαφανιζόμενη τρεις με πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της προπόνησης. Η αιματαραίωση δε μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, αφού δεν επηρεάζει τη συνολική ποσότητα των ερυθροκυττάρων. Μερικοί έχουν προτείνει τον όρο ψευδοαναιμία για να περιγράψουν την «αναιμία» που οφείλεται σε αιματαραίωση.

Σε αντιδιαστολή όλων των πιθανών επιδράσεων της άσκησης στον αιματοκρίτη και τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης, οι περισσότερες μελέτες που σύγκριναν αθλητές με κατάλληλα ταιριασμένους μη αθλητές έχουν δείξει παρόμοιες συχνότητες εμφάνισης αναιμίας. Όπως επίσης και παρόμοιες τιμές αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης στις δύο ομάδες.

Advertisement

Φαίνεται επομένως ότι δεν υπάρχει αξιοσημείωτη επίδραση της προπόνησης στις παραμέτρους αυτές και ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αθλητική αναιμία.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πλέον είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG