Alan Turing: Ο «πατέρας» της πληροφορικής.

Ο Alan Turing γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1912 – 7 Ιουνίου 1954. Ήταν ένας Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών, μαθηματικός, λογικολόγος, αποκρυπτολόγος, φιλόσοφος και θεωρητικός βιολόγος. Ο Alan Turing  είχε μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη της θεωρητικής επιστήμης των υπολογιστών, παρέχοντας μια τυποποίηση των εννοιών του αλγορίθμου και του υπολογισμού με τη μηχανή Τούρινγκ , η οποία μπορεί να θεωρηθεί μοντέλο ενός υπολογιστή γενικού σκοπού.

 Alan Turing

 Ο Τούρινγκ θεωρείται ευρέως ο πατέρας της θεωρητικής πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, ήταν επίσης μια τραγική φιγούρα: ένας ήρωας που ποτέ δεν ήταν πλήρως αναγνωρισμένος στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της ζωής του λόγω της ομοφυλοφιλίας του, που ήταν τότε έγκλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.   

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Alan Turing εργάστηκε για τον κυβερνητικό κώδικα και το Cypher School στο Bletchley Park, το κωπηλατικό κέντρο της Βρετανίας που παρήγαγε Ultra intelligence. Για κάποιο διάστημα οδήγησε την Hut 8, το τμήμα που ήταν υπεύθυνο για τη γερμανική ναυτική κρυπτανάλυση. Αυτό που παρήγαγε και το πιο σημαντικό του έργο. Εδώ σχεδίασε διάφορες τεχνικές για την επιτάχυνση του σπασίματος των γερμανικών κρυπτών, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην προπολεμική πολωνική μέθοδο bomb, μία ηλεκτρομηχανική μηχανή που μπορούσε να βρει ρυθμίσεις για το μηχάνημα Enigma. Η Turing διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη διάσπαση των εντοπισμένων κωδικοποιημένων μηνυμάτων, που επέτρεψαν στους συμμάχους να νικήσουν τους Ναζί σε πολλές κρίσιμες δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μάχης του Ατλαντικού, βοηθώντας έτσι να κερδίσουν τον πόλεμο. Μετά τον πόλεμο επέστρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο και εργάστηκε, αρχικά, στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο όπου σχεδίαζε αυτόματες υπολογιστικές μηχανές. Αργότερα αλλάζει πεδίο ακαδημαϊκής δράσης και στρέφεται στη μαθηματική βιολογία, εκδίδοντας μία εργασία για τη χημική βάση της μορφογένεσης και προβλέποντας τις ταλαντευόμενες χημικές αντιδράσεις όπως η αντίδραση Belousov-Zhabotinsky, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1960. 

Η κύρια εστίαση του έργου του Alan Turing , η οποία τον έκανε διάσημο και μέσο της ταινίας «The Imitation Game», ήταν να σπάσει τον κώδικα «Enigma». Το «Enigma» ήταν ένα είδος κρυπτογραφημένης μηχανής που χρησιμοποιούσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για να στέλνουν μηνύματα με ασφάλεια. Αν και Πολωνοί μαθηματικοί είχαν επεξεργαστεί το πώς να διαβάσουν μηνύματα Enigma και είχαν μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τους Βρετανούς, οι Γερμανοί αύξησαν την ασφάλειά τους, κατά την εκδήλωση του πολέμου, με την αλλαγή του συστήματος κρυπτογράφησης καθημερινά. Αυτό καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση του κώδικα. Ο Τούρινγκ διαδραμάτισε βασικό ρόλο σε αυτό, εφευρίσκοντας μαζί με τον συνάδελφο Gordon Welchman, έναν μηχανισμό γνωστού ως «Bombe». Η χρήση αυτής της μηχανής εστιάστηκε στο να σπάσει το «Enigma» πιο αποτελεσματικά από το πολωνικό bomba kryptologiczna. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Alan Turing

Ο μηχανισμός της Βόμβας με την ενίσχυση που πρότεινε ο μαθηματικός Gordon Welchman, έγινε ένα από τα βασικά εργαλεία και το σημαντικότερο αυτοματοποιημένο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί σε μηνύματα Enigma-κρυπτογραφημένα μηνύματα. Ο μηχανισμός «Βόμβα» έψαχνε για πιθανές σωστές ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν για ένα μήνυμα Enigma, χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο σκονάκι: ένα κομμάτι πιθανό απλό κείμενο. Για κάθε πιθανή ρύθμιση των δρομέων (που είχαν τη τάξη των 1019 καταστάσεων ή 1022 καταστάσεων για την παραλλαγή τεσσάρων στροφέων U-boat),  ο μηχανισμός της «Βόμβας» εκτέλεσε μια αλυσίδα λογικών παρακρατήσεων βασισμένων στο παχνί, που υλοποιήθηκαν ηλεκτρομηχανικά. Αυτή η συσκευή βοήθησε σημαντικά να μειώσει τη δουλειά των διακοπτών κώδικα. Από τα μέσα του 1940, τα σήματα της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας διαβάζονταν στο Bletchley και η νοημοσύνη που αποκτήθηκε από αυτούς βοήθησε την πολεμική προσπάθεια.

Σχεδίασε επίσης την ιδέα του Banburismus, μια διαδοχική στατιστική τεχνική για να βοηθήσει στην παραβίαση του Ναυτικού αινίγματος, αν και δεν ήμουν σίγουρος ότι θα λειτουργούσε στην πράξη και δεν ήταν, σίγουρα μέχρι να σπάσει κάποιες μέρες. Για αυτό εφευρέθηκε ένα μέτρο βαρύτητας αποδεικτικών στοιχείων που ονομάζεται απαγόρευση. Το Banburismus θα μπορούσε να αποκλείσει ορισμένες ακολουθίες των ρότορα «Enigma», μειώνοντας ουσιαστικά τον χρόνο που απαιτείται για να δοκιμαστούν οι ρυθμίσεις στις βόμβες. 

Ωστόσο δεν έμεινε μόνο o Alan Turing εκεί καθώς επινόησε τον Ιούλιο του 1942,  μια τεχνική που ονομάζεται «Turingery»  για χρήση ενάντια στα μηνύματα κρυπτογραφίας Lorenz που παράγονται από τη νέα μηχανή «Geheimschreiber» (μυστικό συγγραφέα) των Γερμανών. Αυτό ήταν ένα συνημμένο κρυπτογραφημένο τηλέτυπο με κωδικό όνομα «Tunny» στο Bletchley Park. Το Turingery ήταν μια μέθοδος θραύσης του τροχού, δηλαδή μια διαδικασία για την επεξεργασία των ρυθμίσεων έκκεντρου των τροχών του Tunny. συνέχισε να κατασκευάζει τον υπολογιστή «Colossus», τον πρώτο προγραμματιζόμενο ψηφιακό ηλεκτρονικό υπολογιστή στον κόσμο, ο οποίος αντικατέστησε μια απλούστερη μηχανή  και επέτρεψε στις τεχνικές στατιστικής αποκρυπτογράφησης να εφαρμοστούν με χρήσιμο τρόπο στα μηνύματα. Μερικοί έχουν λανθασμένα πει ότι ο Τούρινγκ ήταν βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό του υπολογιστή Colossus. Το Turingery και η στατιστική προσέγγιση του Banburismus τροφοδοτήθηκαν αναμφισβήτητα στη σκέψη για την κρυπτανάλυση του κρυπτογράφου Lorenz,  αλλά δεν συμμετείχε άμεσα στην ανάπτυξη του Κολοσσού. 

Μετά το πέρας του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Turing επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και έμεινε για δύο χρόνια στο Hampton όπου εργάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής, στο σχεδιασμό του A.C.E. (Automatic Computing Engine). Παρουσίασε ένα έγγραφο στις 19 Φεβρουαρίου 1946, το οποίο ήταν ο πρώτος λεπτομερής σχεδιασμός ενός υπολογιστή με αποθηκευμένο πρόγραμμα. Αν και το A.C.E. ήταν ένα εφικτό σχέδιο, η μυστικότητα γύρω από το έργο πολέμου στο Bletchley Park οδήγησε σε καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου και έγινε απογοητευμένος.  Μόνο όταν έφυγε από το Hampton ολοκληρώθηκε το έργο, οφείλοντας αρκετοί υπολογιστές στον Turing την ύπαρξή τους. 

Τον Ιανουάριο του 1952, ο Alan Turing, 39 ετών, ξεκίνησε μια σχέση με τον Άρνολντ Μάρεϊ, έναν 19χρονο. Στις 23 Ιανουαρίου, το σπίτι του Τούρινγκ   διαρύχθηκε. Ο Μάρεϊ είπε στον Τούρινγκ ότι ο διαρρήκτης ήταν γνωστός του, και ο Τούρινγκ ανέφερε το έγκλημα στην αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αναγνωρίστηκε μια σεξουαλική σχέση με τον Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις ήταν ποινικά αδικήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή και οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν για “σοβαρή απρέπεια” σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου περί τροποποίησης του ποινικού νόμου 1885. Ο Alan Turing καταδικάστηκε και του δόθηκε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ της φυλάκισης και της υποβολής σε ορμονική θεραπεία με σκοπό τη μείωση της λίμπιντο. Αποδέχθηκε την επιλογή της θεραπείας μέσω ενέσεων, ένα συνθετικό οιστρογόνο. Αυτή η θεραπεία συνεχίστηκε για ένα έτος. Η θεραπεία κατέστησε στον Turing αδύναμο και του προκάλεσε γυναικομαστία. Η καταδίκη του Τούρινγκ τον εμπόδισε από το να συνεχίσει τις εργασίες του στην κρυπτογραφική παροχή συμβουλών για το κεντρικό γραφείο επικοινωνιών της Βρετανίας και παράλληλα του απαγορεύτηκε η είσοδος στις Η.Π.Α. Έτσι συνέχισε μόνο την ακαδημαϊκή του πορεία. 

Ο θάνατός του ήρθε στις 7 Ιουνίου το 1954, όπου η οικονόμος του τον βρήκε νεκρό ενώ λέγεται ότι είχε αυτοκτονήσει από κυανιούχο άλας. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δίπλα του βρέθηκε ένα μισο-φαγωμένο μήλο το οποίο κάποιοι το αποδίδουν στο αγαπημένο του παραμύθι «’Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Φήμες λένε ,επίσης, ότι η εταιρεία Apple εμπνεύστηκε το λογότυπό της από αυτή τη τραγική στιγμή της ζωής του Άλαν Τούρινγκ που κατάφερε να βάλει τις βάσεις της επιστήμης της πληροφορικής. 

Χρειάστηκαν να περάσουν 55 χρόνια και μια εκστρατεία συγκέντρωσης 30000 υπογραφών ώστε να αναγνωριστεί το λεργο του Τούρινγκ και να αποκαθηλωθεί στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας και του σύγχρονου κόσμου. Το 2009 λοιπόν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας αναγνωρίζει το έργο του Τούρινγκ. Προς τιμή του από το 1966, το Βραβείο Turing χορηγείται ετησίως από την Ένωση Υπολογιστικών Μηχανημάτων για τεχνικές ή θεωρητικές συνεισφορές στην υπολογιστική κοινότητα. Θεωρείται ευρέως ότι είναι η υψηλότερη τιμή στον κόσμο των υπολογιστών, που ισοδυναμεί με το βραβείο Νόμπελ. 

ΠΗΓΕΣ:

Anon (2017). Turing, Alan Mathisonukwhoswho.com. Who’s Who(online Oxford University Press ed.). A & C Black, an imprint of Bloomsbury Publishing plc. doi:10.1093/ww/9780199540884.013.U243891 

 Wright, Oliver (23 December 2013). “Alan Turing gets his royal pardon for ‘gross indecency’ – 61 years after he poisoned himself”. The Independent. London.

 Clark, Liat (18 June 2012). “Turing’s achievements: codebreaking, AI and the birth of computer science (Wired UK)”. Wired. Retrieved 31 October 2013

 Randell, Brian(1980). “A History of Computing in the Twentieth Century: Colossus” (PDF). Retrieved 27 January 2012. citing Womersley, J. R. (13 February 1946). “ACE’ Machine Project”. Executive Committee, National Physical Laboratory, Teddington, Middlesex.

Ashish(2015)Cracking the uncrackable: How did Alan Turing and his team crack the Enigma code? Ανακτήθηκε στις 02/10/2018 από: https://www.scienceabc.com/innovation/cracking-the-uncrackable-how-did-alan-turing-and-his-team-crack-the-enigma-code.html 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κύριλλος Παρθενίδης

Ονομάζομαι Παρθενίδης Κύριλλος και είμαι τελειόφοιτος φοιτητής των Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην καταγωγή από την Ρωσία αλλά μπορεί στην κουλτούρα Έλληνας. Μεγαλύτερες μου αδυναμίες η φιλοσοφία, τα ταξίδια και το προφιτερόλ. Στον ελεύθερο μου χρόνο συνηθίζω να κρυφοκοιτάζω φθηνά εισιτήρια και τυχόν προσφορές για εξορμήσεις της στιγμής και σαφώς υπεραναλύω τα πάντα μέχρι αηδίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;