Αυτή η «κόλλα» καθιστά αχρείαστα τα ράμματα

Μετά από ατυχήματα, οι πληγές που εμφανίζονται μπορεί να χρειαστούν ράμματα για να αποφευχθεί η αιμορραγία και η έκθεση του εσωτερικού τού οργανισμού στο περιβάλλον. Σε σοβαρότερα περιστατικά, οι πληγές απειλούν τα εσωτερικά όργανα του σώματος και η επέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, τα ράμματα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά και να ανοίξουν, με αποτέλεσμα ο ασθενής να χρίζει άμεσης εκ νέου παρέμβασης από γιατρό. Έτσι, επιστήμονες της βιοϊατρικής από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και τις Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάστηκαν για να κατασκευάσουν μία «κόλλα» που λειτουργεί πιο αποτελεσματικά από τα ράμματα και μπορεί να σώσει ζωές.

Την κόλλα αυτή ονόμασαν μεθακρυλιωμένη τροποελαστίνη (Methacrylated Tropolastin), χάριν συντομίας την αποκαλούν MeTro. Η μεγάλη ελαστικότητά της την κάνει ιδανική στο κλείσιμο πληγών σε ιστούς τού σώματος που διαστέλλονται και συστέλλονται συνεχώς, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά. Με τα απλά ράμματα, υπάρχει κίνδυνος για τέτοιες πληγές να ανοίξουν. Λόγω τού υλικού της, η MeTro, χρησιμεύει και σε εσωτερικές πληγές, δύσκολα προσβάσιμες, όπου λόγω των υγρών μειώνεται η αποτελεσματικότητα των συμβατικών ραμμάτων.

Η MeTro σταθεροποιείται σε μόλις ένα λεπτό μόλις εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία. Διαθέτει ένα αποικοδομούμενο ένζυμο που μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ρυθμιστεί το πόσο θα διαρκέσει μέχρι να διαλυθεί, συνεπώς να υπάρχει αρκετός χρόνος για να θεραπευτεί η πληγή. Συνδυάζει τεχνολογίες ελαστικής πρωτεΐνης και μορίων ευαίσθητων στην υπεριώδη ακτινοβολία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δοκιμές έχουν γίνει σε αρτηρίες και πνεύμονες τρωκτικών και σε πνεύμονες γουρουνιών. Η MeTro σφράγισε γρήγορα και αποτελεσματικά τις τομές και χωρίς την ανάγκη για ράμματα. «Μόλις έρχεται σε επαφή με τον ιστό σταθεροποιείται σε μία κατάσταση τζελ, χωρίς να φεύγει από τη θέση», λέει η κύρια εισηγήτρια τής μελέτης, καθηγήτρια Nasim Annabi. «Μετά την παγιώνουμε στο σημείο με μία γρήγορη διασταυρούμενη αγωγή μέσω ακτινοβολίας. Αυτό επιτρέπει στην ουσία να τοποθετηθεί με ακρίβεια και να συνδεθεί γερά με τη δομή τού ιστού».

Η διαδικασία παρομοιάζεται με αυτή της σιλικόνης ανάμεσα στα πλακάκια του μπάνιου. Μπορεί να έχει πολλές εφαρμογές, από την περιποίηση σοβαρών πληγών επιτόπου σε τροχαία ατυχήματα, μέχρι τη βελτίωση των εγχειρήσεων στα νοσοκομεία. Επίσης η MeTro μένει ευσταθής ώσπου να θεραπευτεί η πληγή και μετά αποδομείται χωρίς να είναι τοξική. Μένει τώρα να γίνουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;