Πολ Έρντος: ο μαθηματικός με τη βαλίτσα.

1f12456c899fa7256e8f7626f2f12583_XL

Πολ Έρντος ο μαθηματικός με μια βαλίτσα στο χέρι που ταξίδευε συνεχώς για να ανακαλύψει την λύση σε νέα μαθηματικά προβλήματα. Ο Πολ γεννήθηκε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας το 1913 από εβραίους γονείς. Όταν ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή το 1934 και λόγου του αντισημιτικού κλίματος που υπήρχε πλέον στην Ευρώπη έφυγε για την Αμερική.

Εκεί άρχισε να δουλεύει αλλά και να ταξιδεύει. Δεν τον ενδιέφεραν τα υλικά αγαθά και για αυτό όλα του τα υπάρχοντα χωρούσαν μέσα σε μια βαλίτσα. Πήγαινε από πανεπιστήμιο σε πανεστημιο σε όλη του την ζωή δεν μπορούσε να μείνει στάσιμος. Η φράση που έλεγε συχνά στους συνάδελφους του είναι ότι “το μυαλό μου είναι ανοικτό“.

Ο Πολ Έρντος είχε μεγάλη αδυναμία στον καφέ και τον κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες. Από το 1971 άρχισε να παίρνει και αμφεταμίνες. Μάλιστα είναι γνωστό το στοίχημα που έβαλε με ένα συνάδελφο του για $500 δολάρια ότι μπορεί να τις κόψει για έναν μήνα . Το κέρδισε και αμέσως μετά άρχισε πάλι να τις παίρνει γιατί έλεγε ότι μόνο έτσι μπορεί να δημιουργήσει.

Δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τα χρήματα και όσα τυχόν κέρδιζε από την εργασία του τα έδινε δωρεές σε διάφορα ιδρύματα. Ένα χαρακτιστικο παράδειγμα είναι όταν κέρδισε το βραβείο Wolf που το συνόδευε και ένα έπαθλο της τάξης τον εκατό χιλιάδων δολαρίων αυτός το χάρισε σχεδόν όλα και κράτησε μόνο εφτακόσια πενήντα δολάρια.  Όσο εκκεντρικός και αν ήταν στον κύκλο του τον αγαπούσαν πολύ και αυτός τους βοηθούσε όποτε χρειαζόταν. Είχε όμως άλλη μια παραξενιά δεν ήθελε να τον αγκαλιάζουν και έπλενε συνεχεία τα χέρια του από τον φόβο τον μικρόβιων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πολ Έρντος πέθανε το 1996 στην Αμερική ενώ είχε δημοσιεύσεις αναρίθμητες εργασίες πάνω από 500 και είχε πραγματοποιήσει πολλές νέες και πρωτοποριακές μελέτες.  Μάλιστα το περιοδικό Time τον είχε αποκαλέσει: “Το αιφνίδιο τέλος του αιφνίδιου τέλους“.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;