2ο προπτυχιακό συνέδριο φιλοσοφίας

Το Πανελλήνιο Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας γεννήθηκε στις αρχές του 2016 από τους κόλπους του περιοδικού φιλοσοφίας και ιστορίας της επιστήμης Gavagai, όταν εντοπίστηκε η απουσία ενός συνεδρίου που να απευθύνεται μεν στη φιλοσοφία, αλλά να προσανατολίζεται συγκεκριμένα σε προπτυχιακούς φοιτητές/τριες, ανεξάρτητους ερευνητές, αλλά και μαθητές. Κοινός άξονας ήταν η επικοινωνία ατόμων από διαφορετικές σχολές, παραδόσεις, επιστημονικά πεδία κι ενδιαφέροντα, που θα τους ένωνε η αγάπη τους για τη φιλοσοφία και θα μπορούσαν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους υπό αυτό το πλαίσιο.

Έτσι, διαμορφώθηκε ένα τριήμερο πρόγραμμα, το οποίο παρουσιάστηκε στις 16-18 Δεκεμβρίου 2016 στο Κτήριο Αβέρωφ της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με παράλληλες εισηγήσεις, που έφταναν τις 80 και κάλυπταν ποικίλες θεματικές, και με δύο στρογγυλές τράπεζες με θέματα: «Η Υπόθεση Σόκαλ – 20 χρόνια μετά» και «Μπορεί να υπάρξει γεφύρωση Αναλυτικής και Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας;».

Το συνέδριο είχε μεγάλη αποδοχή και εξαιρετικού επιπέδου ερωτήσεις από το κοινό, που ενεργοποιούσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Βλέποντας, λοιπόν, αυτή την απροσδόκητη εξέλιξη που είχε το ανεξάρτητο εγχείρημά μας, αποφασίστηκε να επαναληφθεί.

Το 2ο Πανελλήνιο Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας με μία ανανεωμένη οργανωτική επιτροπή, αποφάσισε να αυξήσει τις απαιτήσεις της αξιολόγησης των υποψήφιων ομιλητών, εισάγοντας το σύστημα της διπλής αξιολόγησης από την επιστημονική επιτροπή. Οι υποψήφιοι ήταν ακόμα περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, αλλά η επιλογή τους πιο αυστηρή, κι εν τέλει επιλέχθηκαν 63 περιλήψεις. Παράλληλα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα δύο στρογγυλές τράπεζες καθηγητών και δύο στρογγυλές τράπεζες φοιτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μία τράπεζα θα έχει ως θέμα τις «Έννοιες Ελευθερίας» και ομιλητές της θα είναι οι Θοδωρής Δημητράκος, Νικόλας Βρούσαλης και Κωνσταντίνος Καλλίρης, ενώ η δεύτερη υπό τον τίτλο «Σώμα: Τέχνη, Φιλοσοφία, Εξουσία» θα περιστοιχίζεται από τις ομιλήτριες Βάσια Λέκκα, Χλόη Κολύρη, Φαίη Ζήκα και Δήμητρα Βογιατζάκη.

Όμως, το συνέδριο φέτος, ήθελε να «αγκαλιάσει» και το βιβλίο. Γιατί τι καλύτερο, από το να βγαίνει ένας ακροατής από μία ενδιαφέρουσα ομιλία και να έχει μπρος του μία μεγάλη ποικιλία βιβλίων, ώστε να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον που του κέντρισε η ομιλία που μόλις άκουσε; Με αυτό στο μυαλό μας, θεωρήσαμε πως μία έκθεση βιβλίου είναι κάτι παραπάνω από ιδανική για το τριήμερο. Προσκαλώντας ποικίλους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, οργανώσαμε μία παράλληλη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στους χώρους της ΑΣΚΤ καθ’ όλη τη διάρκεια των υπόλοιπων δρωμένων.

Το επικίνδυνο εγχείρημα του 2ου συνεδρίου μας ήταν άλλο, βέβαια. Έχοντας εξ απαλών ονύχων στραμμένο το ενδιαφέρον μας στην φιλοσοφία που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, είχαμε πάντα ως ευσεβή πόθο να καταφέρουμε να προσκαλέσουμε κάποιον καταξιωμένο φιλόσοφο, ως κεντρικό ομιλητή μας. Δυστυχώς, χωρίς χορηγίες να επικουρούν αυτή την δυνατότητα, δεν τολμήσαμε να επιχειρήσουμε κάτι τέτοιο στην απαρχή του συνεδρίου. Όμως, φέτος, με την ποιότητα της πρώτης διοργάνωσης στις πλάτες μας, αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε από το Πανεπιστήμιο της California τον διακεκριμένο καθηγητή φιλοσοφίας Graham Harman, ο οποίος με την εισήγησή του «Realism in contemporary continental philosophy: towards an object – oriented ontology», θα επιχειρήσει να εισαγάγει το ελληνικό κοινό στα επίκαιρα φιλοσοφικά θέματα.

Φυσικά, οι στρογγυλές τράπεζες των φοιτητών, με τις οποίες ξεκινά και το συνέδριο, είναι άλλο ένα κομμάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Δύο στον αριθμό τους, δίνουν βήμα σε νέους ανθρώπους, να συνομιλήσουν από διαφορετικές οπτικές πάνω στα ίδια θέματα. Η πρώτη θα έχει τον τίτλο «Κοινωνικές Αναπαραστάσεις για τη Σχιζοφρένεια», ενώ η δεύτερη με τίτλο «Ανάληψη φύλου».

Ραντεβού, λοιπόν, το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου, με χριστουγεννιάτικο αλλά και φιλοσοφικό κλίμα, να συνομιλήσουμε, και περισσότερο να καταλάβουμε πως η φιλοσοφία δεν είναι μία κεκλεισμένη των ακαδημαϊκών θυρών επιστήμη, αλλά μία ενασχόληση συνυφασμένη με την επικαιρότητα, που ξεπερνά τα στενά όρια της ηλικίας ή της ακαδημαϊκής καταξίωσης. Με αυτό το Προπτυχιακό Συνέδριο Φιλοσοφίας, ο στόχος είναι να δοθεί βήμα σε νέους ερευνητές, εντός κι εκτός πανεπιστημιακού πλαισίου, και ελπίζουμε κάθε χρόνο, αυτό το εγχείρημα που ξεκίνησε ως μία παράτολμη ιδέα, να καταλήξει να γίνει ένας φιλοσοφικός θεσμός, που θα αναμένει με ανυπομονησία οποιοσδήποτε αγαπά τη φιλοσοφία.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δημοσθένης Γκερλιώτης

Σπούδασα Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης (Ε.Κ.Π.Α.) με μεταπτυχιακή ειδίκευση στις σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας, τα ενδιαφέροντα μου είναι οι Βιοεπιστήμες, η Βιοτεχνολογία και ζητήματα πολιτικής και δικαίου σε σχέση με την Τεχνολογία.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;