13.400 χρόνια πριν οι κυνηγοί-συλλέκτες ξεκίνησαν επιδρομές

10 Ιουνίου 2021
Πηγή: https://www.huntergathererhawaii.com/

Πάνω από 8.000 χρόνια πριν την άνοδο του αιγυπτιακού πολιτισμού, οι κυνηγοί-συλλέκτες ξεκίνησαν επιθέσεις στην κοιλάδα του Νείλου.

Σκελετοί ενηλίκων, εφήβων και παιδιών που ανασκάφηκαν τη δεκαετία του 1960 σε ένα αρχαίο νεκροταφείο στο Σουδάν, γνωστό ως Jebel Sahaba, εμφανίζουν τραυματισμούς που επήλθαν σε επανειλημμένες αψιμαχίες, επιδρομές ή ενέδρες, αναφέρουν οι παλαιοανθρωπολόγοι. Η περιοχή αυτή χρονολογείται από 13.400 έως 18.600 χρόνια πριν. Παρέχει τα πιο παλιά γνωστά στοιχεία για μικρής κλίμακας συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων ομάδων.

Παρόλο που οι άνθρωποι που θάφτηκαν στο Jebel Sahaba δεν φέρουν σημάδια πάλης, συμμετείχαν σε μια πρώιμη μορφή σποραδικού πολέμου, αναφέρουν οι ερευνητές στις 27 Μαΐου στο περιοδικό Scientific Reports.

Συγκεκριμένα το περιοδικό αναφέρει ότι «Τα επανειλημμένα βίαια επεισόδια πυροδοτήθηκαν από καλά καταγεγραμμένες περιβαλλοντικές αλλαγές», τη στιγμή που οι άνθρωποι θάφτηκαν στο Jebel Sahaba.

Τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας μειώθηκαν απότομα στην κοιλάδα του Νείλου μεταξύ περίπου 126.000 και 11.700 χρόνια πριν. Προς το τέλος αυτής της περιόδου, οι κυνηγοί-συλλέκτες κατέλαβαν τις περιοχές που τώρα θεωρούνται νότια Αίγυπτος και βόρειο Σουδάν. Καθώς η εποχή των παγετώνων μειώθηκε, ένα κυμαινόμενο κλίμα συνέβαλε στη μείωση των πρώτων σημείων αλιείας και κυνηγιού. Ο ανταγωνισμός για αυτούς τους πόρους πυροδότησε διάφορες μάχες μεταξύ περιφερειακών ομάδων.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση από τους 61 σκελετούς της Jebel Sahaba που εκθέτονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, 41 έχουν τουλάχιστον έναν επουλωμένο ή μη θεραπευμένο τραυματισμό. Η πλειονότητα αυτής της ζημιάς πιθανόν προκλήθηκε από δόρυ, σημεία βέλους ή στενή μάχη, λένε οι επιστήμονες. Η μικροσκοπική ανάλυση δείχνει επίσης ότι 16 άτομα είχαν τόσο θεραπευμένους όσο και μη θεραπευμένους τραυματισμούς. Αυτό υποδηλώνει ότι είχαν υποστεί επανειλημμένα βίαια περιστατικά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Διαβάστε επίσης  Σκελετοί «γιγάντων» ανακαλύφθηκαν στην Κίνα
Advertisements
Ad 14

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Jebel Sahaba εμφανίζουν παρόμοιους τύπους και ποσοστά πληγών από όπλα. Αυτό το μοτίβο τραυματισμών προέκυψε πιθανότατα από περιοδικές επιδρομές και όχι από μια μάχη, στην οποία οι νεκροί θα αποτελούσαν κυρίως άνδρες μαχητές, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ένα τρύπημα σε οστό, φαίνεται στα αριστερά, σε ένα ισχίο από ενήλικα από το νεκροταφείο Jebel Sahaba στο Σουδάν (πηγή: Crevecoeur et al. 2021).

Τα περισσότερα από τα 132 πέτρινα αντικείμενα που βρέθηκαν στους τάφους του Jebel Sahaba ήταν κομμάτια από τις αιχμηρές άκρες των λόγχων ή των βελών και παρέμειναν αναλοίωτα με τα χρόνια. Μερικά από αυτά τα ευρήματα ήταν ενσωματωμένα σε οστά και συνδέονται με ζημιές που προκλήθηκαν από σκληρές επιφάνειες.

Πηγή: I. Crevecoeur et alNew insights on interpersonal violence in the Late Pleistocene based on the Nile Valley cemetery of Jebel SahabaScientific Reports. Published online May 27, 2021. doi: 10.1038/s41598-021-89386-y.

Σπούδασα στο τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου στο τμήμα της Φαρμακευτικής. Το 2020 ξεκίνησα το Διδακτορικό μου στο ίδιο τμήμα. Το πάθος μου για την Επιστήμη και την Αρθρογραφία με οδήγησαν στο MaxMag.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

μπλε ροζ

Γιατί μπλε για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια;

Ένα διακριτό έμφυλο στερεότυπο που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως,

 Πηνελόπη Αλεξίου: Στα χνάρια της ποιητικής συλλογής “Πένθιμη Γη”

Η Πηνελόπη Αλεξίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και ποιήτρια, συστήνεται στο λογοτεχνικό