Η καισαρική τομή επηρεάζει γενετικά τους ανθρώπους

Η καισαρική τομή είναι μια μέθοδος τοκετού που χρόνια με τα χρόνια έχει αυξητική τάση. Παλαιότερα, οι καισαρικές γινόταν μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, όμως τα τελευταία χρόνια προτιμάται από την πλειονότητα γιατί θεωρείται πιο εύκολος τρόπος τοκετού.

Η μόδα αυτή, σύμφωνα με τους ιατρούς, θα έχει ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, όμως, δεν πρόκειται να εξαλείψει την φυσική γέννα.

c-section-scar

Αυτό έχει αποτέλεσμα όμως, να αυξάνει και τον αριθμό των γυναικών που έχουν ανάγκη την καισαρική τομή. Από την δεκαετία του 1960, όπου 30 στις 1000 γυναίκες είχαν ανάγκη την καισαρική,γιατί το μέγεθος της λεκάνης δεν ήταν κατάλληλο για γέννα, ο αριθμός αυξήθηκε σε 36 στους 1000.

“Πριν από 100 χρόνια, οι γυναίκες αυτές θα πέθαιναν στην γέννα. Πολλές φορές και τα ίδια τα βρέφη. Οπότε, μέσω της φυσικής επιλογής τα γονίδια που κληρονομούσαν μια στενή λεκάνη είχαν μειούμενη τάση. Τώρα, με την σύγχρονη ιατρική παρέμβαση, αυτές οι γυναίκες γεννούν κανονικά, περνώντας ταυτόχρονα και τα γονίδια τους στις κόρες τους, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά.” υποστηρίζει ο καθηγητής Βιολογίας Philipp Mitteroecker.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπρόσθετα, το μέγεθος των βρεφών αυξάνεται, μιας και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα για την γέννα. Σε συγγενή είδη πιθήκων, τα βρέφη τους έχουν μικρό μέγεθος και κάνουν την γέννα εύκολη. Η καισαρική τομή μπορεί να σώζει ζωές στον ανθρώπινο πληθυσμό αλλά ταυτόχρονα επηρεάζει στατιστικά το μέγεθος των ανθρώπινων μωρών. Αυτό σύμφωνα με τον καθηγητή δεν είναι κάτι κακό, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είχε επίδραση στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Έτσι έχουμε το συνδυαστικό παράδοξο, να αυξάνεται το ποσοστό γυναικών με στενή λεκάνη και ταυτόχρονα να αυξάνεται και το μέγεθος των βρεφών. Κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ανησυχητικό, μιας και υπάρχει μια αύξηση περίπου 20% μέσα σε 50 με 60 χρόνια στις περιπτώσεις ανάγκης.

147318731_wide

Σύμφωνα με τους επιστήμονες όμως, η τάση της καισαρικής τομής θα έχει αυξητική τάση, αλλά με πολύ μικρότερους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο η καισαρική τομή να εξαλείψει την κανονική γέννα, είτε ως τάση είτε ως ανάγκη.

Σε αυτό θα βοηθήσει και το κίνημα που επικροτεί και στηρίζει την φυσική γέννα, όσο και η αλλαγή πολιτικής των γιατρών, οι οποίοι θα πρέπει να μην πραγματοποιούν καισαρικές τομές χωρίς πραγματικό λόγο.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδρέας Αμανατίδης

Αν έπρεπε να χωρέσω τον εαυτό μου σε τρεις λέξεις, αυτές θα ήταν: Αστρονομία, Σειρές και Gaming. Μετά μουσικής βεβαίως.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;