Υποστήριξη σε άτομα με ψυχικά προβλήματα

Υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα

Πολλές φορές συναντούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παρόλο που έχουμε την καλή πρόθεση να τον βοηθήσουμε δεν είμαστε  σίγουροι  για το τι πρέπει να πούμε. Η διάθεσή μας να προσφέρουμε στον πλησίον μας εμποδίζεται από την άγνοια μας. Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν μερικοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίος μπορούμε να προσφέρουμε υποστήριξη σε κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

  1. Συναισθηματική διαθεσιμότητα: Λέγοντας στον άλλον πως ανά πάσα ώρα και στιγμή βρισκόμαστε δίπλα του για να μοιραστεί το πρόβλημά του, τον βοηθάμε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Η συναισθηματική διαθεσιμότητα δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Χρειάζεται λογική διερεύνηση, πριν παρασυρθούμε στο χώρο των ψευδαισθήσεων, όπου κατοικεί η προαιώνια ανάγκη της ερωτικής εμπειρίας  και ο φόβος της στέρησης.
  2. Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου: Με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε ότι εξακολουθούμε να περνάμε καλά αν είμαστε μαζί με αυτό το άτομο, παρά το πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, αναπτερώνουμε το ηθικό του και τονώνουμε την ψυχολογία του.
  3. Συν-πόρευση. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τίποτα. Η παρουσία μας και μόνο μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Συχνά, μπορεί να είμαστε στη θέση του ακροατή, ακούγοντας τα προβλήματα του άλλου. Ακόμη και αυτό δύναται να ανακουφίσει τον συνομιλητή μας από τα βάρη.
  4. Ενδυνάμωση του ηθικού: Η ειλικρινής υπενθύμιση σε κάποιον ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των άλλων είναι ισχυρό κίνητρο. Δηλώνοντας ότι πιστεύουμε στον άλλον , δίνουμε το έναυσμα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Η μέθοδος για να μειώσουμε το στρες δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη. Ben Fletcher 

Στις δύσκολες περιόδους, εκείνοι που έχουμε ανάγκη είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που θεωρούμε σημαντικές. Η υποστήριξη τους με κάθε μέσο που διαθέτουν είναι πολύτιμη. Φίλοι, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, άνθρωποι που νιώθουμε κοντά μας και κατανοούν αυτό που βιώνουμε  συμβάλλουν στο να  ξεπεράσουμε γρηγορότερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Η αγάπη, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.

*Κάτι τελευταίο μα και πολύ σμηαντικό: Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι κοντινοί μας άνθρωποι δεν είναι ειδικοί. Στην περίπτωση που το ζήτημα εντείνεται και δεν έχουν αποδώσει όλοι οι προαναφερθέντες τρόποι είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιον επιστήμονα, ψυχολόγο, εξειδικευμένο στα θέματα ψυχικής υγείας. Τότε, θα λάβουμε στοχευμένη και αποτελεσματικότερη προσέγγιση για όλα εκείνα που μας βασανίζουν. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση οι κοντινοί μας άνθρωποι μπορούν να σταθούν αρωγοί. Με την ένθερμη υποστήριξη τους έχουν τη δυνατότητα να μας ενθαρρύνουν και να μας δώσουν το κατάλληλο κίνητρο για να συνεχίσουμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;