υποστήριξε

Υποστήριξη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα

SHARE

πηγή εικόνας: http://www.optis.gr/sites/default/files/images/support.jpg

Πολλές φορές συναντούμε στον κοινωνικό μας περίγυρο κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Παρόλο που έχουμε την καλή πρόθεση να τον βοηθήσουμε δεν είμαστε  σίγουροι  για το τι πρέπει να πούμε. Η διάθεσή μας να προσφέρουμε στον πλησίον μας εμποδίζεται από την άγνοια μας. Παρακάτω λοιπόν ακολουθούν μερικοί τρόποι σύμφωνα με τους οποίος μπορούμε να προσφέρουμε υποστήριξη σε κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

  1. Συναισθηματική διαθεσιμότητα: Λέγοντας στον άλλον πως ανά πάσα ώρα και στιγμή βρισκόμαστε δίπλα του για να μοιραστεί το πρόβλημά του, τον βοηθάμε να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του. Η συναισθηματική διαθεσιμότητα δεν είναι ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη. Χρειάζεται λογική διερεύνηση, πριν παρασυρθούμε στο χώρο των ψευδαισθήσεων, όπου κατοικεί η προαιώνια ανάγκη της ερωτικής εμπειρίας  και ο φόβος της στέρησης. Περισσότερα: εδώ
  2. Δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου: Με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε ότι εξακολουθούμε να περνάμε καλά αν είμαστε μαζί με αυτό το άτομο, παρά το πρόβλημα που τυχόν αντιμετωπίζει. Ως εκ τούτου, αναπτερώνουμε το ηθικό του και τονώνουμε την ψυχολογία του.
  3. Συν-πόρευση. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τίποτα. Η παρουσία μας και μόνο μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε. Συχνά, μπορεί να είμαστε στη θέση του ακροατή, ακούγοντας τα προβλήματα του άλλου. Ακόμη και αυτό δύναται να ανακουφίσει τον συνομιλητή μας από τα βάρη.
  4. Ενδυνάμωση του ηθικού: Η ειλικρινής υπενθύμιση σε κάποιον ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των άλλων είναι ισχυρό κίνητρο. Δηλώνοντας ότι πιστεύουμε στον άλλον , δίνουμε το έναυσμα να πιστέψει και πάλι στον εαυτό του και τις ικανότητές του.

Η μέθοδος για να μειώσουμε το στρες δεν είναι να μειώσουμε τις απαιτήσεις, αλλά να αυξήσουμε την υποστήριξη. Ben Fletcher, Βρετανός επιστήμονας.

Στις δύσκολες περιόδους, εκείνοι που έχουμε ανάγκη είναι οι άνθρωποι και οι σχέσεις που θεωρούμε σημαντικές. Η υποστήριξη τους με κάθε μέσο που διαθέτουν είναι πολύτιμη. Φίλοι, οικογένεια, αγαπημένα πρόσωπα, άνθρωποι που νιώθουμε κοντά μας και κατανοούν αυτό που βιώνουμε  συμβάλλουν στο να  ξεπεράσουμε γρηγορότερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Η αγάπη, είναι η καλύτερη πηγή ενέργειας.

Advertisement

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, όταν όμως δεν λύνω τα προβλήματα των άλλων λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Πεπεισμένη πως οι θετικές επιστήμες αξίζουν μια καλύτερη θέση στο μάταιο τούτο κόσμο, παραθέτω αγαπημένο quote αντί επιλόγου: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG