Athens
20°
overcast clouds
Υγρασία: 60%
Άνεμος: 8m/s ΝΔ
Ανώτερη 19 • Κατώτερη 18
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Ύπνος: τα στάδια και η σημασία του (μέρος Α)

ύπνος

Κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα  του ανθρώπου παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές. Τα κύματα του ΗΕΓ που  συνοδεύουν τον ύπνο είναι βραδέα και γενικά έχουν υψηλή τάση. ύπνοςΩστόσο,  σε κάποιες περιόδους κατά τη διάρκεια της νύχτας επικρατούν τα χαμηλής τάσης, ταχέα κάματα που μοιάζουν με τα κύματα των ανθρώπων που δεν κοιμούνται. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων κάτω από τα βλέφαρα των ανθρώπων που κοιμούνται συμβαίνουν ταχείς οφθαλμικές κινήσεις (Rapid Eye Movements–REM). Επίσης, στις ίδιες περιόδους ύπνου υπάρχει και μια απώλεια ηλεκτρομυογραφικής δραστηριότητας στους μυς του αυχένα. Τα στάδια του ύπνου είναι 4: το στάδιο 1, το στάδιο 2, το στάδιο 3 και το στάδιο 4.

Το στάδιο 1 του υπνικού ΗΕΓ είναι ένα σήμα  χαμηλής τάσης και υψηλής συχνότητας το οποίο μοιάζει μ’ εκείνο  της  ενεργού εγρήγορσης αλλά είναι πιο βραδύ. Καθώς το άτομο περνάει από το πρώτο στάδιο στα υπόλοιπα στάδια του ύπνου υπάρχει μια σταδιακή αύξηση στην τάση του ΗΕΓ και μείωση στη συχνότητα του ΗΕΓ. Μόλις το άτομο φτάσει στο στάδιο 4 του ύπνου μένει για λίγο σ’ αυτό και μετά, μέσω των άλλων σταδίων ύπνου, επιστρέφει  στο στάδιο 1. Αυτή τη φορά όμως δε συμβαίνουν τα ίδια πράγματα όπως την πρώτη φορά που βρισκόταν στο στάδιο 1. Στην πρώτη περίοδο του ΗΕΓ σταδίου 1 (αρχικό) κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου δεν υπάρχει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή ηλεκτρομυογραφικής ή ηλεκτροοφθαλμογραφικής  φύσεως ενώ επακόλουθες περίοδοι του σταδίου 1(αναδυόμενο)  συνοδεύονται από RΕΜs και από μια απώλεια τόνου στους «κεντρικούς» μυς του σώματος. Σ’ αυτό το στάδιο ύπνου (αναδυόμενο στάδιο 1) λέμε ότι το άτομο βρίσκεται σε ύπνο REM δηλ σε στάδιο που συμβαίνουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις. Όλα τα  υπόλοιπα στάδια ύπνου λέγονται στάδια NREM (non REM) δηλαδή στάδια κατά τα οποία δε συμβαίνουν ταχείες οφθαλμικές κινήσεις. Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του ύπνου, κατά τη διάρκεια την υπόλοιπης νύχτας γίνεται συνεχώς αυτή  η μετάβαση μπρος-πίσω από το ένα στάδιο στο άλλο. Ο κάθε ΗΕΓ κύκλος ενός τυπικού βραδινού ύπνου συνήθως διαρκεί 90 λεπτά. Καθώς η νύχτα προχωράει αφιερώνεται όλο και περισσότερος χρόνος στο αναδυόμενο στάδιο 1 και όλο λιγότερος στα υπόλοιπα, ιδιαίτερα στο στάδιο 4. Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπάρχουν πολύ σύντομες περίοδοι που το άτομο ένιαι ξύπνιο, ωστόσο  το άτομο, συνήθως, δεν τις θυμάται το πρωί. (τέλος μέρους Α )

ύπνος

Βιβλιογραφία:

Pinel, J.P.J. (2011). Βιοψυχολογία. Αθήνα: Έλλην.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:


SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκα στα Τρίκαλα. Σπουδάζω ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις σπουδές μου κάνω εθελοντισμό στον ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης και συμμετέχω σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο εθελοντικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης. Τα συγγραφικά μου ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως θέματα ψυχολογίας. Γράφω επίσης γνωμικά,ποιήματα και ό,τι άλλο μου υπαγορεύει η έμπνευσή μου...Εκτός απ' την ψυχολογία κ το γράψιμο, αγαπώ τα ταξίδια,τη φύση και τα καλά βιβλία. Επίσης διαχειρίζομαι σελίδα στο facebook, σχετική με θέματα ψυχολογίας, όπου μπορείτε να διαβάζετε περισσότερα άρθρα μου και όχι μόνο. Για να την επισκεφθείτε πατήστε πάνω στο παρακάτω (στρόγγυλο) εικονίδιο:

Αφήστε το σχόλιο σας
Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG