Ύπνος: Πώς συνδέεται με την ψυχική μας υγεία

ύπνος
πηγή εικόνας: https://www.onmed.gr/ygeia/story/373663/ellipis-ypnos-4-epiptoseis-stin-psyxologia-tin-koinoniki-zoi-poy-sas-aforoyn

 

Η επίδραση της ποιότητας του ύπνου στην καθημερινότητά μας

Ο ύπνος επηρεάζει άμεσα τη ψυχική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Η έλλειψη ύπνου, μπορεί να αναφέρεται σε μία περίοδο έντονου στρες αλλά και σε χρόνιο πρόβλημα. Τα προβλήματα που αναφέρονται τόσο στη σωματική όσο και τη ψυχική υγεία, μπορεί να προκύπτουν από την ποιότητα του ύπνου. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και επιπλέον προβλήματα, οι επιπτώσεις, που θα προκληθούν από τον ήδη διαταραγμένο ύπνο. Η ποιότητα και η ποσότητα ακόμη του ύπνου μας, επηρεάζουν την απόδοσή μας μέσα στη μέρα, δρώντας στη σωματική αλλά και την εγκεφαλική μας απόκριση. Ακόμη και σε μία μόνο ημέρα στην οποία θα κληθούμε να διεκπεραιώσουμε χωρίς επαρκή ύπνο, εύκολα θα καταλάβουμε τις συνέπειες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα βασικά συμπτώματα είναι η αίσθηση κόπωσης και η δυσκολία συγκέντρωσης. Τα παραπάνω όμως μπορεί να συνοδεύονται και με επιπλέον κλινικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι ο πονοκέφαλος ή οι ημικρανίες και οι εναλλαγές ακόμη στη θερμοκρασία του σώματος.

Οι διαταραχές του ύπνου

Οι διαταραχές του ύπνου φυσικά δεν αναφέρονται σε μία μόνο ημέρα που δεν έχουμε συμπληρώσει τις απαραίτητες ώρες ύπνου. Μία διαταραχή αναφέρεται σε μία χρόνια και επιβεβαιωμένη κατάσταση από την οποία πάσχει το άτομο. Έτσι και στη περίπτωση του ύπνου, οι διαταραχές αναφέρονται σε χρόνια προβλήματα τα οποία επηρεάζουν και τη ζωή του ατόμου σε αντίστοιχα (χρονικά) διαστήματα. Τα προβλήματα αυτά, μπορεί να είναι η αϋπνία αλλά και η ναρκοληψία. Στην πρώτη περίπτωση το άτομο υποφέρει από δυσκολία έναρξης ή παραμονής του στον ύπνο. Αντιθέτως, στη δεύτερη περίπτωση το άτομο παρουσιάζει υπερβολική υπνηλία μέσα στη διάρκεια της μέρα. Ακόμη, σε αυτή τη περίπτωση το άτομο μπορεί και να κοιμηθεί ξαφνικά, σε διάφορες στιγμές μέσα στη μέρα.

Οι συνέπειες στις επαγγελματικές και κοινωνικές μας σχέσεις

Όπως συμπεραίνεται, οι παραπάνω διαταραχές δε βλάπτουν μόνο την υγεία μας, αλλά και την εικόνα μας προς τα έξω. Όπως ο καλός ύπνος ενισχύει την απόδοση και τη συνολική μας υγεία, έτσι και ο διαταραγμένος ύπνος φέρει συνέπειες σε όλους τους παραπάνω τομείς. Από τον ύπνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η εγκεφαλική μας λειτουργία, όπως και η απόδοση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Με χρόνια προβλήματα στον ύπνο όχι μόνο είναι πιο εύκολο να νοσήσουμε, αλλά είναι και πιο εύκολο να χάσουμε τον έλεγχο των υποχρεώσεών μας, μέσα στη καθημερινότητά μας. Έτσι, η διαταραχή του ύπνου σχετίζεται και με την απόδοσή μας στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, αλλά και τη κοινωνική μας εικόνα. Επομένως η στέρηση ύπνου πέρα από εμάς τους ίδιους, θα επηρεάσει και την σχέση μας με τους άλλους.

Οι συνέπειες της διαταραχής ύπνου στη ψυχική μας υγεία

Από τις επιπτώσεις της ποιότητας του ύπνου δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι ψυχικές διαταραχές. Όπως αναφέρθηκε η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Η εγκεφαλική λειτουργία, ο τρόπος πρόσληψης και επεξεργασίας των πληροφοριών, δε μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη ψυχική μας διάθεση. Επίσης, πέρα από την εγκεφαλική λειτουργία, ακόμη και η σωματική μας απόδοση μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία μας. Αυτό συμβαίνει καθώς, όταν ένα άτομο δεν έχει ενέργεια, δε μπορεί να ολοκληρώσει και τις δραστηριότητες στις οποίες εντάσσεται. Έτσι, μπορεί να καταβληθεί από άγχος, να παρουσιάσει μειωμένα κίνητρα ή και απόσυρση. Ως επέκταση της απόσυρσης, ακόμη κι αν ξεκινά από μεμονωμένες καταστάσεις, μπορεί να επέλθει η απομόνωση και η κατάθλιψη. Τότε αρχίζει και ένας φαύλος κύκλος, όπου η διαταραχή ύπνου δρα ενάντια στη ψυχική διαταραχή, ενώ παράλληλα η ψυχική διαταραχή δρα κατά του ίδιου του ύπνου. Για τους παραπάνω λόγους, οι διαταραχές στον ύπνο θα πρέπει να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται τόσο οι αιτίες, αλλά και οι πρόσθετες συνέπειες που έχουν επέλθει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βιργινία Τουμπάρη

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service. Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;