Υπερανάλυση: Ο καλύτερος σύμμαχος του άγχους

Υπερανάλυση: Ο καλύτερος σύμμαχος του άγχουςTo άγχος μας κάνει ανήσυχους, σωματικά και πνευματικά, ωθεί το μυαλό να τρέχει στο παρελθόν, στο μέλλον, στο πριν ή στο μετά. Η υπερανάλυση, φίλος του άγχους, αποτελεί μια κατάσταση που ταλαιπωρεί εξίσου και τα δύο φύλα ”προκαλώντας” μια βροχή από σκέψεις. Εκτός όμως από το μυαλό και το σώμα μας  επηρεάζεται σημαντικά, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου κυριεύει ο πανικός. Η υπερανάλυση δείχνει να μας επηρεάζει με πολλούς τρόπους μερικοί εξ’ αυτών είναι:

  • Υπερβολική σκέψη
  • Διαρκής ανησυχία, η οποία επηρεάζει όλα τα πεδία της ζωής μας
  • Σενάρια εξαπάτησης ή κινδυνολογίας για το τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον
  • Εκτενής ανάλυση για κάποια δύσκολη συναισθηματική κατάστασης, την οποία βίωσε το άτομο. Ως αποτέλεσμα το συναισθηματικό μας ”κομμάτι” παύει να λειτουργεί, εφόσον βρίσκεται κάτω από το πέπλο της εκλογίκευσης
  • Φαύλος κύκλος αρνητικών σκέψεων, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Το άγχος σε συνδυασμό με την υπερανάλυση δημιουργούν υπερβολική κούραση, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική. Είναι φυσικό επακόλουθο η καθημερινότητα του ατόμου να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Το άτομο, θύμα της υπερανάλυσης, κατακλύζεται από άχρηστες σκέψεις και πληροφορίες. Οι εν λόγω σκέψεις του στερούν τη χαρά της ζωής καθώς γίνονται αυτοσκοπός. Πολλές φορές, η δράση απουσιάζει από τη ζωή του, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν η αναποφασιστικότητα και η παθητικότητα. Επιπλέον, το άτομο γίνεται μοναχικό, επιφυλακτικό και φοβισμένο. Αναλωμένο στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι έχει δίκιο, χρησιμοποιώντας μονάχα τη λογική ως εργαλείο, ξοδεύοντας εκεί όλη την ενέργεια του και το χρόνο του.

  • Με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε την υπερανάλυση;

Επεξεργαστείτε τα δεδομένα γύρω σας: Προσπαθώ να παρατηρήσω ποιες συνθήκες τροφοδοτούν την υπερανάλυση. Αν καταφέρω να την αναγνωρίσω είναι αρκετά πιθανό στην πορεία να καταφέρετε να την μειώσετε έως και να την εξαλείψετε.

Υπερανάλυση: Ο καλύτερος σύμμαχος του άγχουςΕπικεντρωθείτε στα δεδομένα του προβλήματος: 

Ίσως η συνηθέστερη πλάνη στην οποία οδηγείται το άτομο λόγω της υπερανάλυσης είναι η διαρκής πεποίθηση ότι θα συμβεί κάτι κακό. Το άτομο συλλέγει δεδομένα από το εξωτερικό του περιβάλλον και καταλήγει στο συμπέρασμα πως κινδυνεύει από κάποια απειλή. Για αυτό και είναι ανήσυχος και φοβισμένος. Στην προκειμένη περίπτωση, η συγκέντρωση στην επίλυση ενός προβλήματος, εφόσον εμφανιστεί, μπορεί να προβεί καταλυτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε: Αν έχετε ως αφετηρία ότι πρέπει να σταματήσετε την υπερανάλυση το πιο πιθανό είναι να λάβετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Προκειμένου, λοιπόν, να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα αρκεί να αλλάξετε τον τρόπο αντίδρασης και εν γένει σκέψης. Τη στιγμή που ξεκινάτε να υπεραναλύετε, θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε ότι αρχίζει το πρόβλημα. Τότε είναι που οφείλετε να δράσετε.Κάντε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που σας απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η αλλαγή συχνότητας μπορεί να δημιουργήσει απόσταση και την αίσθηση ότι ο άνθρωπος την «ελέγχει», κατά μια έννοια.

  • Ένα αρκετά βοηθητικό βίντεο με πρακτικές συμβουλές και συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να  να αντιμετωπίσουμε δραστικά το φαινόμενο της υπερανάλυσης: https://www.youtube.com/watch?v=VO8SftnH364

Πηγή:  https://www.iatronet.gr/ygeia/psyxiki-ygeia/article/42481/yperanalysi-o-kalyteros-filos-toy-agxoys.html


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Μεγαγιάννη

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;